Meggy – szuperélelmiszer a gyümölcsösből

A meggyszezon idején minden évben néhány hétre fellángol az ország: lázasan keressük a legjobb meggyes piskóta és meggylevesrecepteket, a legelszántabbak pedig a befőzéssel is megpróbálkoznak. Aztán július végére úgy, ahogy jött, el is múlik az lelkesedés. Kár érte. A meggy és a belőle készült frissen préselt meggylé ugyanis amellett, hogy frissítő zamatával azonnal jókedvre derít, a benne található tápanyagok egész tárházának köszönhetően az egészségünkre is fantasztikusan hat, és ezt számos tanulmány és tudományos kísérlet is bizonyítja. Ugye felkeltettük az érdeklődésedet?

Cseresznye vagy meggy – melyik a nyerő?

A cseresznye népszerűsége az utóbbi években töretlen. Édes íze és roppanós húsa miatt sokan előnyben részesítik fanyarabb rokonával szemben. És bár tudjuk, a maga nemében minden gyümölcs zseniális, mégis van néhány érv a tarsolyunkban, ami egyértelműen a meggy mellett szól. Utóbbi ugyanis nemcsak karakteresebb ízélményt tartogat – a benne lévő tápanyagoknak köszönhetően egyészségünkre gyakorolt hatása is felülmúlja a cseresznyéét. Elég, ha csak a többszörös antioxidánstartalmat – ennek jelentőségét a következő bekezdésekben részletezzük – vagy a 20-szoros A-vitamin tartalmat említjük. Más gyümölcsökkel összevetve a meggyben nagyobb mennyiségben vannak jelen az olyan fontos ásványianyagok, mint amilyen a nátrium, kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, réz és a cink. Alacsony szénhidráttartalmának köszönhetően továbbá a szénhidrátcsökkentett diétába is könnyen beiktatható. Miért érdemes a meggyet vagy annak egész évben elérhető levét lehetőség szerint a te étrendedbe is beilleszteni? Olvass tovább és megmutatjuk, mivel érdemli ki a meggy a szuperélelmiszer jelzőt.

Meggy – a hazai szupergyümölcs

A fantasztikus antocianin…

A meggy jótékony hatásait számos kutatás bizonyítja. Az egyik közlemény például kiemeli a meggyben lévő antocianin-glükozidok fájdalomcsökkentő hatását gyulladásos eredetű fájdalmak esetén. Sportolókkal végzett kísérletek emellett azt is igazolják, hogy a magas antocianintartalomnak köszönhetően a meggylé fogyasztásával a túlzott fizikai igénybevételből adódó izomfájdalom jelentős mértékben mérsékelhető. Az antocianinok antioxidáns hatása a C- és E-vitaminénál is jelentősebb, ezáltal segít az oxidatív stressz káros hatásainak csökkentésében. Ezek a jótékony vegyületek továbbá erősítik a citokin enzimek termelését, amelyek hozzájárulnak az immunrendszer azonnali válaszának javításához – egy, a meggyet, mint funkcionális élelmiszert vizsgáló tanulmány szerint ez a hatás kifejezetten fontos lehet a rákbeteg paciensek gyógykezelése során – a kemoterápiás kezelés kiegészítéseként. Az antocianinok mindemellett antibakteriális hatásúak, szerepet játszanak az UV-sugárzás elleni védelemben és az allergiában szenvedők kezelésében is figyelemreméltó eredményeket produkálnak.

… és más antioxidánsok

A magas antioxidánstartalomnak köszönhetően (az antocianinon és a hozzá hasonló flavonoidokon túl a meggyben többek között antioxidáns hatású melatonin, perilil-alkohol és ellagsav is található) a meggyfogyasztás segít a szellemi teljesítmény javításában is. Ahogyan egy idősebb, enyhe-közepesen súlyos demenciában szenvedő felnőttek körében végzett 12 hetes kísérlet is megmutatta, az antioxidánsokban gazdag meggylé fogyasztása segít a memória és a kognitív képességek javításában. Emellett a meggyben lévő polifenolok – az antocianinban kevésbé gazdag fajták esetében is – hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, így segítenek megakadályozni az érelmeszesedés kialakulását és fontos szerepet játszanak a daganatok, illetve a szív- és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben.

Segít a vércukorszint csökkentésében

A vércukorcsökkentő hatású bioaktív vegyületeknek és a rosttartalomnak hála a meggy glikémiás indexe sokkal alacsonyabb, mint a többi csonthéjas gyümölcsé, így a meggynek jó esélye van arra, hogy a cukorbetegek diétájának szupergyümölcsévé váljon. Ezt az esélyt tovább növeli az antocianinok már említett gyulladáscsökkentő hatása, amelynek köszönhetően javul a sejtek inzulinérzékenység, így segít nekünk a meggy a vércukorszint szabályozásában.

Az a csodás melatonin

A meggy magas melatonintartalma egy újabb nyomós érv amellett, hogy a sokszor méltatlanul mellőzött meggyre a szupergyümölcsök egyik legszuperebbjeként tekintsünk. A melatoninnak többek között fontos szerepe van az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában – így segít az álmatlanságban szenvedőknek. Egy tanulmány szerint a meggylé fogyasztása a macskagyökérnél is hatásosabb segítség lehet álmatlanság esetén. A melatonin emellett más élettani folyamatokban is kulcsszerepet játszik:

  • késlelteti az öregedést,
  • javítja a stressztűrő képességet,
  • erősíti az immunválaszt,
  • felveszi a versenyt a szabadgyökökkel szemben,
  • gyulladáscsökkentő hatású,
  • a máj, agy, szívizom, érrendszer és a vese oxigénhiány következtében bekövetkező szövet- és sejtkárosodásának megelőzésében és ezek működésének helyreállításában is szerepet játszik.

Néhány extra érv a meggy mellett

Ha a fentiek nem győztek meg arról, hogy a meggyfogyasztás nélkülözhetetlen része az egészségtudatos táplálkozásnak, van még pár érv a tarsolyunkban. Tudtad például, hogy a meggylé fogyasztásával csökkentheted a vér húgysavszintjét? A meggy eme áldásos tulajdonságának hála jelentős szerepet játszik a köszvény tüneteinek kezelésében. Fogyasztása emellett enyhíti az emésztési zavarokat, javítja a májfunkciót, serkenti az anyagcserét és segít a vérszegénységben szenvedőnek. A meggyben található ösztrogénellenes hatású vegyületeknek köszönhetően továbbá a meggyfogyasztással csökkenthetjük a mell- és méhnyakdaganat kialakulásának kockázatát is.

Ahogyan az általunk vizsgált tanulmányok is mutatják, a biológiailag aktív anyagokban gazdag gyümölcsök fogyasztása segíthet nekünk számos krónikus betegség kialakulásával szembeni védekezésben. Ugyan a friss meggy itthon csupán néhány hétig elérhető, kíméletesen préselt, alacsony hőmérsékleten hőkezelt meggylé formájában szupergyümölcsünk jótékony hatásait egész évben élvezhetjük.

Tetszett, amit olvastál? Nézd meg a mangóról és az almáról szóló blogcikkünket is!

Források:

http://real.mtak.hu/80067/1/650.2018.31024.pdf

https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/315782/pdf.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20438325/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23023818/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26482148/

http://phd.lib.uni-corvinus.hu/613/1/Ficzek_Gitta.pdf

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-17

https://ojs.lib.unideb.hu/IJHS/article/view/890/888

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!