Mangó: mikor jó, miért egészséges és hogyan fogyaszd?

A mangó, India nemzeti gyümölcse mára emberek millióinak lopta be magát a szívébe. És nem véletlenül. Ez a karakteres ízű trópusi gyümölcs egészséges és kényeztetően finom. Most összegyűjtjük neked a legfontosabb tudnivalókat a gyümölcsök királyáról.

Őshazájában a szerelem és hatalom szimbólumaként ismert gyümölcs jellegzetes ízével és selymes lágyságával mindenkit levesz a lábáról. Nálunk azonban sokan idegenkednek a fogyasztásától, mert nem ismerik még eléggé. Íme, egy kis segítség a tökéletes mangóélményhez.

Mikor jó a mangó?

Magyarországra a mangó általában – színétől függetlenül (a hozzánk érkező mangófajták leggyakrabban piros-narancs vagy sárga-zöld színekben pompáznak) – éretlen állapotban indul el, így megeshet, hogy a boltban te is keményebb, éretlenebb gyümölccsel találkozol. Aggodalomra azonban semmi ok. Az így megvásárolt gyümölcs szobahőmérsékleten pár nap alatt tökéletesen megérik. Mikor érett a mangó? Ez a gyümölcs éretten puhább tapintású és jellegzetes illatú. Ne várd meg azonban, hogy a mangód túl puha, tehát túlérett legyen!

A mangó fogyasztása

Ha kezedben tartod a tökéletesen érett gyümölcsödet, nincs más hátra, mint hozzájutni annak zamatos húsához. A mangót meg is hámozhatod, majd egy éles késsel lefejtheted a gyümölcshúst a lapos magról. Ha viszont valami izgalmasabbra vágysz, a szuper ételfotókról ismerős kinézet elérése érdekében vágd hámozatlanul le a gyümölcs felét a magjáról, majd a gyümölcshúst vagdosd be négyzet alakban egészen a héjig, fordítsd ki, és voilá!

Mangó receptek

Ha hozzájutottál a gyümölcshúshoz, megérdemelt jutalmadat tucatnyi módon elfogyaszthatod. Edd frissen, dobd bele kedvenc smoothie-dba, keverd natúr joghurthoz vagy kedvenc salátádhoz felkockázva. A mangó babáknak is adható, így használhatod házi készítésű bébiételek készítéséhez is a hozzátáplálás megfelelő szakaszában – ideális esetben a hozzátáplálás kezdete után 2 hónappal – banánnal, sárgabarackkal vagy akár spenóttal pürésítve. A cikk végén megmutatjuk neked, mi hogyan esszük a mangót legszívesebben a nyári kánikulában!

Nemcsak finom, egészséges is

A mangó fogyasztásának előnyei nem merülnek ki a mennyei ízében. Ez a gyümölcs igazi szupersztár, ha vitamin- és ásványianyag-tartalomról van szó. Rendkívül magas az A- és C-vitamin tartalma, rengeteg B-vitamin található benne (a folát/folsav szuper forrása), és E-vitaminban sem szűkölködik.

Viszonylag alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúránál is ajánlott a fogyasztása, egy szép nagy gyümölcs mindössze 200 kalóriát tartalmaz. A makrotápanyag-tartalom pedig így alakul egy 336 grammos mangó esetében:

  • Szénhidrát: 50 g (nagyrészt cukor és rost)
  • Zsír: 1,3 g
  • Fehérje: 2,8 g

Az egészségre gyakorolt jótékony hatását a magas tápanyag-, és az alacsony kalóriatartalom mellett a magas polifenoltartalmának is köszönheti. Ezek a mangóban található antioxidánsok megvédik a szervezetet a káros környezeti hatásokkal szemben. Emellett a benne lévő vitaminoknak és ásványianyagoknak köszönhetően támogatja az immunrendszer megfelelő működését, segít a szív- és érrendszer és a szem egészségének megőrzésében. Enzim- (amiláz) és rosttartalma hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez is.

Ugye te is szerelembe estél? Fedezd fel ezt a remek trópusi gyümölcsöt és fogyaszd úgy, ahogy neked tetszik! Szeretnéd, ha az isteni mangóélmény csupán egy kupaknyitásnyira lenne tőled? Akkor szerezd be legújabb termékünket, a DÉR Juice mangós almalevet a webshopunkból vagy kérd kedvenc helyed teraszán! 80% frissen préselt rostos Derecske alma + 20% valódi mangóvelő = 100% természetesség. Próbáld ki szódával 1:1 arányban fröccsként, önmagában jéggel, koktélok alapjaként vagy legújabb kedvencünk formájában: készíts belőle jégkrémformában egészséges fagyit!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!