Egészségesen a téli ünnepek alatt is – könnyebb, mint gondolnád!

A karácsonyi ünnepek szinte sosem telnek el rosszullét, plusz kilók és megbánások nélkül. A legtöbben ebben az időszakban az “all-in” szellemében étkezünk, majd január 1-jén jönnek a nagy fogadalmak a legdivatosabb diétákról és az edzőterem napi szintű látogatásáról. De vajon meg lehet-e kerülni ezt a mindent vagy semmit szemléletet? Egyensúlyban lehet tartani az egészséges életmódot és az ünnepi habzsolást? Természetes a válasz: igen! Íme, néhány tipp, ami neked is segít majd ebben.

Ne hagyj ki étkezést!

Gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy a karácsonyi vacsora közeledtével előre koplalunk és kihagyunk étkezéseket, hogy kalóriákat spóroljunk vagy éppen “helyet” hagyjunk a vacsorának. Ez a magatartás viszont extrém éhséget idéz elő, ami az esetek nagy részében túlevéshez vezet. Ehelyett – a vércukrod stabilizálása érdekében – mi azt javasoljuk, a nagy lakoma napján készíts egy tápláló reggelit, majd fogyassz el egy finom, de nem túl nehéz ebédet. Ha nem hagyod magad napközben éhezni, az ünnepi asztalnál sem fogsz túlzásokba esni, így elkerülheted a túlevéshez kapcsolódó kellemetlen tüneteket és lelkiismeret-furdalást is.

Elemezd az asztalt!

A legtöbb karácsonyi összejövetelen számtalan opció közül választhatnak a vendégek. A menün szerepel az isteni töltött káposzta, az ízekben ellenállhatatlanul gazdag töltött hús, a klasszikus rántott hal és akkor a köretek arzenáljáról még nem is beszéltünk… Ilyenkor előítéletek nélkül nézd végig a lehetőségeidet és válaszd azt, ami a legjobban megragadja a tekinted! Ez főleg a notórius diétázóknak egy szuper tanács. Ne próbálj kalóriákat számolgatva dönteni! Végül a legtöbben úgyis beadjuk a derekunkat. Tegyük ezt bűntudat és fölösleges kerülőutak nélkül!

Étkezz tudatosan!

Ismered azt az érzést, amikor hirtelen mindent magadba tömsz a karácsonyi asztalról, majd kis idő múlva úgy érzed, mintha egy kő ülne a hasadban? Igen, mi is! Az agyunk csak körülbelül 20 perc után tudatosítja, hogy gyomrunk megtelt, ezért a gyors étkezés a legtöbb esetben túlevéshez vezet.  Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy lassan egyél és élvezd ki a falatok ízét. Így egyrészt kevesebbet fogsz enni, másrészt pedig segítesz a szervezetednek megfelelően feldolgozni az elfogyasztott ételeket.

A 80/20 szabály

Ha szereted a szabályokat, akkor az ünnepek idejére a 80/20-as szabályt neked találták ki. Ez a szabály végtelenül egyszerű: ha napi étkezéseidnek 80%-át tápanyagban gazdag ételek teszik ki és a maradék 20%-ban teret engedsz a vitaminokban kevésbé, de kalóriában annál gazdagabb fogásoknak, akkor jól csinálod!

Mozogj!

Az ünnepek alatt “minden mindegy” alapon gyakran a mozgásról is lemondunk. A fizikai aktivitás azonban kulcsfontoságú eleme az életmódunknak, ha jól szeretnénk magunkat érezni a bőrünkben ebben az időszakban is. A testmozgás ugyanis segít felvenni a harcot bizonyos betegségekkel szemben és az ünnepi stressz kezelésében is hasznunkra válik. Nem fér bele az idődbe az edzőtermi edzés? Semmi gond! Egy nagy séta a közös vacsora után a tökéletes mozgásforma az ünnepek alatt. Jótékonyan hat a vércukorszintedre és csökkenti az étkezés utáni diszkomfortérzetet, a kinti karácsonyi fények pedig az ünnepi hangulatodra is szuper hatással lesznek.

Próbálj ki egészségesebb alternatívákat is!

Számos karácsonyi fogásnak fellelhető már az egészségesebb változata, hiszen egy-két alapanyag megváltoztatásával a teljes fogás táplálóbbá válik szervezetünk számára.

Vegyük például a franciasalátát: cseréld ki a tejfölt görög joghurtra! A görög joghurt nagyszerű probiotikum forrás, így támogathatod fogyasztásával a bélrendszer működését. Apró változtatással még az egyszerű sült krumpli is egészségesebbé tehető. Olajsütő helyett készítsd el forrólevegős sütőben, így nem viszel be felesleges kalóriákat!

És mi a helyzet a desszerttel? A hagyományos pohárdesszertek helyett például készíthetsz DÉR Juice almás-fahéjas chia pudingot is:

DÉR Juice chia puding

Hozzávalók:

  • 175 ml DÉR Juice almalé
  • 75 ml chia mag
  • 2 ml vaníliaaroma
  • csipet fahéj
  • 60 ml joghurt (vegán verziót is használhatsz)
  • 60 ml aprított pekándió
  • juharszirup

Elkészítés:

Keverd össze egy pohárban a DÉR Juice almalevet a chia maggal, vaníliaaromával és a fahéjjal! Fedd le és éjszakára tedd a hűtőbe! Tálalás előtt kanalazz a tetejére joghurtot, szórd meg aprított pekándióval, majd ízlés szerint csorgass rá juharszirupot!

Alvás, alvás és alvás!

A karácsonyi sütés-főzés, céges partik és bevásárlás közepette gyakran az alvásidőnket csökkentjük annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen. Sajnos, a kimerültség azonban gyakran vezet túlevéshez, mivel a szükséges energiát ilyenkor ételekkel próbáljuk biztosítani szervezetünk számára. Annak érdekében, hogy elkerüld a plusz kalóriabevitelt és a zombi-üzemmódot, figyelj oda, hogy a napi 8-9 óra minőségi alvásod meglegyen. Bővebben a minőségi alvásról, ebben a blogcikkünkben olvashatsz.

Végül pedig élvezd ki az ünnep adta lehetőséget, hogy a szeretteiddel lehetsz! Ha egyik alkalommal többet ettél a kelleténél, akkor se görcsölj! Ha idén a tavalyi karácsonynál már csak egy kicsikét is tudatosabban figyeltél az egészségedre, büszke lehetsz magadra. Kellemes ünnepi készülődést kívánunk neked!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!