A nyár sztár frissítői, avagy a bogyós gyümölcsök

Nagyon fontos, hogy nyáron rengeteg folyadékot igyunk, és ha már iszunk valamit, az miért ne lehetne nagyon finom, nem igaz? Tipikusan ilyenek a gyümölcsléből készült koktélok vagy maguk a hideg gyümölcslevek, amelyek rengeteg vitamint és nyomelemet is tartalmaznak. Ezekből is a melegben leginkább a savanykás ízvilágot érdemes keresni: mint amilyen a feketeribizli vagy a homoktövis. Ismerjük meg ezeket!

Feketeribizli: C-vitamin és kirobbanó gyümölcsösség

A feketeribizli savanykás, karakteres ízű bogyós gyümölcs. Rengeteg pozitív tulajdonsága van, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani. Tobzódik C-vitaminban (100 g gyümölcsben 130-170 mg) és antioxidánsokban, valamint B1, B2 és E-vitaminban. Kitűnő frissítő, lekvárként fantasztikus kiegészítője a csokoládénak, koktélokban vagy éppen szószokban pont azt a pikáns összetevőt képviseli, amire nyáron szüksége van az embernek. Ráadásul itthon rengeteg és jó minőségű feketeribizli terem, úgyhogy fenntartható választás is egyben. 

A DÉR Juice gyümölcslevek között is felfedezhetjük a feketeribizlit, melyet derecskei almalével mixeltek. Kellemes, kiegyensúlyozott ízei jól behűtve még inkább érvényesülnek. Jó szomjoltó és feltölt energiával. Használhatjuk összetettebb, akár alkoholos koktélok alapjaként, például egy hatalmas gyümölcsbóléhoz a grillpartin, vagy készíthetünk belőle jégkását, gyümölcsfröccsöt.

A misztikus homoktövis, Tibetből

A homoktövist immunerősítő, roboráló hatása és magas vitamintartalma miatt a homok aranyának is nevezik. Bogyóit és leveleit gyógyászati célokra, a vérkeringés és az emésztés serkentésére, illetve bőrregenerálásra már évszázadokkal korábban is használták Tibetben, illetve Kínában. Természetesen itthon is megterem.

Eredeti formájában kevésbé fogyasztják, sokkal inkább lepréselve gyümölcsléként, dzsemet főznek belőle, bort vagy likőrt készítenek a bogyóiból és teát a levelekből. C, A és E, valamint K-vitaminban hihetetlenül gazdag, számos nyomelemet és antioxidánst tartalmaz, ezért mind betegségek megelőzésére, mind a felépülés időszakában ajánlják kúraszerű fogyasztását. Kisebb mértékben mindennap érdemes fogyasztani, hiszen feltölti a szervezetet, megadja a plusz védelmet és energiát, amire szükségünk van. 

A homoktövis íze savanykás és inkább virágos, ezért minden gyümölcshöz jól passzol, de barackkal és almával a legtutibb. A Dér Jucie gyümölcslevekben ezért 100%-os almalével párban kóstolhatjuk meg, ami nagyon üdítő, egészséges választás. Mind magában, mind smoothie-k alapjaként tökéletes napkezdést biztosít. 

Felhasználási tippünk

A bogyós gyümölcsök önmagukban is fantasztikusak tudnak lenni, de még sokkal ízletesebbek, ha kombináljuk őket más, édesebb gyümölccsel, például 100%-os almalével. Ezt hígíthatjuk is szénsavas ásványvízzel – így egy nagyon kellemes gyümölcsfröccsöt kapunk –, jéggel vagy jegesteával is. További koktélrecepteket itt gyűjtöttünk össze neked. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!