Másnapi túlélő praktikáink az Újév első napjára!

Szilveszter este valószínűleg nem csak frissen préselt gyümölcslevet fogsz inni, így előfordulhat, hogy Újév napján nem a legjobb formádban fogsz tündökölni. A másnaposság a mámoros órákért fizetett ár, ami csak mértéktartással és odafigyeléssel előzhető meg. Ha azonban beütött a baj, van néhány módszer, amivel enyhíteni tudod a kellemetlen tüneteket – összegyűjtöttük ezeket, hogy egy kellemes emlékként maradjon meg az idei szilveszter!

Az év, sőt, az évtized utolsó buliján nem kell mondani, hogy a gyümölcslé mellett rengeteg alkohol fog fogyni. A néhány mámoros és jókedvű óra után azonban az Újév reggele kellemetlen fizikai tünetek halmazává folyhat össze. A másnaposság fogalmát és tüneteit valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, de hogyan alakul ki egészen pontosan ez az állapot, és mit tehetsz a másnaposság kezelése érdekében? Bár csodaszer nem létezik, megmutatjuk hogyan teheted elviselhetőbbé a macskajajt!

Hogyan alakul ki a másnaposság?

Hogy alkohol fogyasztása után miért leszel másnapos, annak több oka is van, melyek mind a testben az alkohol hatására lezajló kémiai folyamatokra vezethetők vissza. Az este folyamán elfogyasztott italokban lévő etilalkohol elvonja a vizet a szervezettől és az agysejtektől, ezáltal dehirdratációt okoz, ami szájszárazságot és fejfájást eredményez. Az etanolt a máj enzimje acetaldehidre bontja, amiből aztán acetaldehid-dehidrogenáz segítségével ecetsav lesz. Az acetaldehid azonban mérgező, így ez a fő bűnös, amely a másnaposság legtöbb kellemetlen tünete mögött áll. A fáradtság, hangos zene, rossz táplálkozási szokások esetén még intenzívebb formában jelentkezhetnek ezek a tünetek. Ugyanez igaz a színes alkoholos italok fogyasztásra is, ezek előállítása és érlelése során ugyanis olyan kémiai anyagok keletkeznek, amelyek súlyosbítják a másnaposságot. A gyengébb minőségű italok fogyasztása hasonló következményekkel jár.

Melyek a legjobb praktikák a másnaposság kezelésére?

Nemcsak Újév napján, de minden alkalommal, amikor alkoholt fogyasztasz az egyik legfontosabb a megelőzés. Felelős alkoholfogyasztással megelőzhető ez a kellemetlen állapot, de az is sokat segít, ha az italok mellé mindig iszol egy pohár vizet, hogy ne száradj ki. Mindössze fél liter sör nagyjából 280 ml vizet von el a szervezettől, így ha legalább már csak kis részét is pótolod, az enyhítheti a másnap jelentkező rosszullétet.

Mit ne tegyél a másnaposság kezelésére?

A regenerálódás folyamatát több praktikával is elő tudod segíteni, de van néhány olyan hiedelem, amit semmiképp se próbálj ki. Bár nagy a kísértés, hogy fájdalomcsillapítót vegyél be a hasogató fejfájás kezelésére, nem biztos, hogy jól jársz velük. A paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítók az alkoholhoz hasonlóan a májban bomlanak le, a két folyamat egyszerre pedig nagyon megterheli ezt a szervet, és akár májkárosodáshoz vezethet. A gyulladáscsökkentő gyógyszerek pedig a gyomornyálkahártyát ingerlik, így utána a fejed lehet nem, de a gyomrod biztosan fájni fog.

A kávé szintén nem jó megoldás, mivel a csersav izgatja a gyomornyálkahártyát, a koffein pedig a savtermelést emeli meg, így gyomorégés, émelygés, hányinger jelentkezhet. A kutyaharapást szőrivel metódusról nem is érdemes említést tenni, mert csak ront a helyzeten. 

Milyen ételek, italok segítik elő a másnaposság utáni regenerálódást?

Mindenképpen egyél, mert a bőséges, szénhidrátban gazdag reggeli némiképp javítani tud a közérzeteden. A brokkoli és a karfiol segíthet a méregtelenítésben. Természetesen ilyenkor is fogyassz sok vizet, amit rehidratáló porral tehetsz még hatékonyabbá –  a gyógyszertárban tudod beszerezni, és ezzel pótolhatod az elvesztett ionokat és nyomelemeket. A vitaminok, kiváltképp a C-vitamin szintén segít enyhíteni a tüneteket. A gyümölcslevek szintén hozzájárulnak a helyzet kezeléséhez, hiszen általuk pótolod az elvesztett vizet és vitaminokat, és bizonyos nézetek szerint a cukor is jót tesz, ezért például a DÉR Juice gyümölcsleveket is bevetheted: bár nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, a derecskei almában és más gyümölcsökben lévő cukor a préselés során a palackokba kerül. A gyomorpanaszokra az egyik legjobb ellenszer a gyömbér, amit tea formájában is megihatsz.

Összességében elmondható, hogy nincs egy csodaszer, amivel meg lehetne szüntetni a másnaposság tüneteit, de bizonyos ételek, italok fogyasztásával elősegítheted a regenerálódást. Ezek után élvezd az Újévet, mulass jól, de a DÉR Juice azt tanácsolja, hogy ügyelj a mértékletes alkoholfogyasztásra!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!