A karácsony másik arca: nézd meg hogy ünnepelnek a világ más pontjain

Szerte a világban több milliárd ember ünnepel december végén, de mindenhol más és más szokások vannak érvényben. Van, ahol kis manók jönnek, máshol pedig a seprűt pakolják el, de olyan is van, ahol speciális menü kerül az asztalokra. A DÉR Juice-nál nagyon izgalmasnak találjuk ezt a változatosságot, ezért megnéztük, milyen karácsonyi hagyományokat követnek a mai napig a világ más országaiban. Kerekedj fel velünk, és induljunk virtuális utazásra a világ körül a karácsony szellemében.

Magunk mögött hagyjuk a Derecskei Gyümölcsöst, hogy meglessük, más nemzetek hogyan ünnepelnek.

Ausztria: jön a Krampusz

Bizony nem mindenhol ismerik a Krampuszt a világon. A december 6-án érkező Mikulás, aminek hagyománya Németországból indult, sem olyan elterjedt a világon, de az Ausztriából származó gonosz vetélytársa, a Krampusz még kevesebb helyen van jelen: ő nem a jó gyerekeket lepi meg, hanem a zsákjával elfenekeli a rosszakat. Nálunk szerencsére ebből csak a virgács maradt meg. 

Izland: Yule Lads

A karácsony előtti 13 napon 13 huncut manó bújik elő Izlandon, hogy rosszalkodjon egy kicsit. A Yule Lads (ahogy izlandi nyelven nevezik őket, jólasveinarnir vagy jólasveinar) meglátogatják a gyerekeket, és a Yuletide minden napján másik manó hagy valamilyen meglepetést a gyerekek ablakba helyezett csizmájában: akik jók voltak ajándékot, akik rosszak, azok rothadó burgonyát kapnak. A tizenhárom alak hagyományos izlandi ruhába van öltözve, ők név szerint: Stekkjastaur (Sheep-Cote Clod), Giljagaur (Gully Gawk), Stúfur (Stubby), Þvörusleikir (Spoon-Licker), Pottaskefill (Pot-Scraper), Askasleikir (Bowl-Licker), Hurðaskellir (Door-Slammer), Skyrgámur (Skyr-Gobbler), Bjúgnakrækir (Sausage-Swiper), Gluggagægir (Window-Peeper), Gáttaþefur (Doorway-Sniffer), Ketkrókur (Meat-Hook) and Kertasníkir (Candle-Stealer).

Norvégia: ahol elrejtik a seprűket

Érdekes hagyomány él Norvégiában karácsony estéjén, ugyanis a skandináv országban ilyenkor minden seprűt és hasonló takarítóeszközt el kell pakolni, mert ha nem, a boszorkányok ellopják őket és elrepülnek rajtuk. Bár a szokás több száz éve alakult ki, amikor az emberek még hittek a boszorkányokban, a mai napig vannak olyanok, akik a legbiztonságosabb helyre pakolják el a seprűjüket.

Japán: Kentucky Fried Chicken az ünnepi menü

Bár ez a szokás nem nyúlik vissza több száz évre, mégis nagyon elterjedt a szigetországban: az ünneplés része, hogy KFC az ünnepi menü. Ilyenkor asztalt kell foglalni Japánban a gyorsétterembe, ha valaki nem szeretné megszegni a tradíciót. Nálunk is vannak elmaradhatatlan szereplői az ünnepi asztalnak: ezek természetesen a DÉR Juice gyümölcslevek!

Japánban a karácsonyi ünneplés része a KFC vacsora

Venezuela: karácsonyi ünnep kerekeken

Mi más dobhatná fel a karácsonyi ünneplést, mint egy kis testmozgás? Venezuela fővárosában, Caracasban karácsonykor sincs olyan hideg, mint nálunk, így nyugodtan tudnak az emberek a templomba gurulni a görkorcsolyáikon. Bizony, a város útjait lezárják az autós forgalom elől, hogy az emberek nyugodtan elgurulhassanak a templomba, majd haza, hogy elfogyasszák az ünnepi vacsorát, ami szintén nem hasonlít a miénkre: ők ugyanis tamales-t esznek ilyenkor. Nálunk a derecskei alma ilyen ikonikus eleme az ünnepnek.

Olaszország: Názáreti jelenet

Olaszország, ahonnan a DÉR Juice gyümölcslevekben lévő bergamott is érkezik, egy rendkívül vallásos ország a mai napig, így a karácsony egy kiemelten fontos ünnep az évben. Sajátos hagyománya az ország lakóinak, hogy mindenkinél van otthon a miniatűr betlehemi jászol. Még Assziszi Szent Ferenc vezette be a jászolt, hogy könnyebben el lehessen mesélni Jézus születésének történetét, de a mai napig az olasz háztartásokban megtalálható ezt a jelenetet ábrázoló játék, amit december 8-án vesznek elő az ünnepre készülve.

Ausztrália: ahol nyáron ünneplik a karácsonyt

Amikor nálunk nagy pelyhekben esik a hó, a déli féltekén éppen nyár van, így Ausztráliában a karácsony az év egyik legmelegebb időszaka. Amellett, hogy előfordul, hogy a bozóttüzeket kell ilyenkor oltani, az ausztrálok a Christmas Bush nevű honos növénnyel, a Ceratopetalummal díszítik az otthonukat, és a Télapó nem rénszarvason hozza az ajándékokat, hanem kengurun szállítja ki őket. Tudtad, hogy a DÉR Juice almalében található gyömbér Ausztráliából érkezik?

Szlovákia: játék az étellel

Szlovákiában a karácsonyi ünnep része, hogy szenteste a vacsoraasztalnál a családfő fog egy kanál mákos gubát, majd feldobja a plafonra. Minél több ragad fenn, annál nagyobb gazdagság vár a családra az új esztendőben.

Kolumbia: gyertyagyújtás

A december 7-i Día de las Velitas (Gyertyácskák napja) jelöli a karácsonyi szezon kezdetét Kolumbiában. Szűz Mária és a szeplőtelen fogantatás tiszteletére az emberek gyertyákat és papírlámpásokat helyeznek az ablakukba, az erkélyeikre és az udvaraikra. Vannak helyek, ahol igazi gyertya városok készülnek, az egyik legszebb Quimbaya-ban található, ahol a szomszédok versengenek egymással, hogy ki tud lenyűgözőbb installációt létrehozni.

Utazz el virtuálisan a DÉR Juice-szal a világ különböző pontjaira, és nézd meg, máshol milyen hagyományok kötődnek a karácsonyi ünnepléshez!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!