Sokszor esik szó arról, hogy az újrahasznosítás elengedhetetlen része a természetvédelemnek. Azonban ezalatt nemcsak azt értjük, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. A kreatív újrahasznosítás egy remek módja, hogy új életet adj a már feleslegessé vált tárgyaknak, miközben környezetbarát módon foglalhatod le a gyerekeket. Műanyag palackok, WC-papír gurigák, vagy DÉR Juice almaleves üvegek – bármelyikkel könnyedén és játékosan taníthatod meg az újrahasznosítást a gyerekeknek.

Újrahasznosítás gyerekeknek: csak némi festékre és ecsetre lesz szükséged

Nincs ötleted mivel foglald le a gyerekeket hétvégén? Csak nézz körül otthon, milyen felesleges alapanyagok állnak rendelkezésre, és mutasd meg az újrahasznosítás lényegét a gyerekeknek kreatív projekteken keresztül. Így nemcsak a kreativitásuk fejlődik, de azt is megértik, hogy a környezetbarát életmód része, hogy nem dobnak a kukába mindent, amire már nincs szükségük, hanem új, ötletes módokon újrahasznosítják őket. Ilyenformán a természetvédelemmel te is jól jársz, hiszen nem lesz szükség drága alapanyagokra a hobbi boltokból, és új játékokra is kevesebbet kell költened. 

Műanyag flakon újrahasznosítása gyerekeknek kreatívan

1. Szörnyecskék műanyag flakonból

Pofonegyszerű, ugyanakkor nagyon látványos megoldás a műanyag flakonból írószertartó szörnyecskéket készíteni. Ehhez vágjatok félbe néhány vastag, színes műanyag flakont. Nem kell, hogy egyenes legyen a vágás, sőt, akár csipkézett is lehet, mintha haja lenne a szörnynek. A maradék flakonból vágjatok ki kezeket, amit aztán a testre ragasztotok. Végül fehér és fekete papírból vágjatok ki a szörnyecskéknek szájat és szemeket, és kész is a környezetbarát ceruzatartó

Környezetbarát kreatív foglalkozás WC-papír gurigával

2. Házikedvenc WC-papír gurigából

Akár van otthon négylábú szőrmókotok, akár nincs, ez a WC-papír gurigából készült kutyus biztosan sok vidámságot fog okozni. A gurigát először is fessétek le tetszőleges színűre – ez lesz a kutya teste, majd fessetek vagy ragasszatok rá papírból kivágott foltokat. A feje egy fél guriga lesz, a másik feléből pedig vágjatok füleket és farkat az ebnek. A fejére akár rajzolhattok vagy ragaszthattok is neki szemeket. A test gurigán óvatosan vágjatok négy apró lyukat a lábaknak, valamint kettőt lyukat a guriga tetején elől és hátul. Vékony zsinegből vágjatok le négy rövidebb darabot a lábakhoz, majd a végükre kössetek fa korongokat, végül rögzítsétek a testhez. Ha ez megvan, a zsineget hátulról vezessétek át a guriga kutyatesten, és az első lyukon hozzátok ki, majd a fejbe vágott két lyukon keresztül rögzítsétek a testhez a buksiját. A zsineg két végét ezután tetszés szerint lehet mozgatni, de akár két keresztezett hurkapálcikára is rögzíteni lehet, mint egy marionett bábunál. Ez a WC-guriga újrahasznosítás a gyerekeknek is biztosan tetszeni fog, és itt találsz hozzá részletes útmutatót.

3. Tündérkastély műanyag flakonból

A nagyobb műanyag flakonokból elvarázsolt tündérpaloták készülhetnek, amelyek a bolti változatok környezetbarát és egyedi alternatívái! Mosószeres, öblítős flakonokból vágjatok ki darabokat annak megfelelően, hogy miként képzeltétek el a palotát – találják ki a gyerekek újrahasznosítás közben, hogy hol legyenek az ajtók és az ablakok! Ha ez megvan, a kicsik kifesthetik a flakonokat vagy virágokat is rajzolhatnak rájuk, vagy ami csak eszükbe jut!

4. Karácsonyi váza DÉR Juice üvegből

Ha már elfogyott a kedvenc DÉR Juice gyümölcslé, egyszerűen csak mosd ki, majd fesd le: állatarcokat vagy a karácsonyra készülve hópelyheket, esetleg hóembert is festhetsz az üvegre, majd tegyél bele virágot vagy fagyöngyöt. 

A DÉR Juice üvegeket újrahasznosíthatod a gyerekekkel

Próbáld ki ezeket a gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosítási projekteket, és tanítsd meg nekik a természetvédelem alapjait játékosan! Ha pedig szeretnéd megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen, ha környezetbarát forrásból származik az étel, amit megesznek, látogassatok el a Derecskei Gyümölcsösbe, ahol a Kertpedagógia Program izgalmas játékokon és feladványokon keresztül vezeti be őket egy fenntartható gazdaság mindennapjaiba.

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új "vegyes karton" termékünket!

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új vegyes karton termékünket!
Bezár