Veganuary 2020: Próbáld ki a vegán életmódot januárban!

Új év, új évtized, egy új kezdet lehetősége. A január a fogadalmak és életmódváltások hónapja, és miért ne vághatnál bele azonnal? Például a vegán életmódba. Hatodik éve rendezik meg a Veganuary, magyarul a veganuár kezdeményezést világszinten, amikor mindenkit arra buzdítanak, hogy 31 napra próbálja ki a vegán életmódot. Ha pedig egyszer belejöttél, miért hagynád abba? A DÉR Juice gyümölcslevei természetesen vegán termékek, de ezen felül a működésünk során különös figyelmet fordítunk arra, hogy óvjuk az állatokat. Ezért összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a Veganuary kihívással kapcsolatban, amelyek segíthetnek a sikeres teljesítésében és egy izgalmas kezdetben. 

Az elmúlt évek legfelkapottabb és legvitatottabb táplálkozási formája lett a vegánság, amely azonban több is, mint étkezési szabályok összessége és egy hosszú tiltólista, mit nem lehet fogyasztani. A vegán életmód valódi mozgalommá vált, egyre többen csatlakoznak hozzá, ezzel együtt számos kritikusa is akadt. Az interneten óriási mennyiségű anyag fellelhető a vegán életmód előnyeiről és hátrányairól egyaránt, de az érvek ütköztetése konszenzust nem, csak parázs vitákat hozott. Lényegében mindenkinek a lelkiismeretén és szemléletmódján múlik, hogy vegán életmódot követ-e vagy sem. 

Mi az a Veganuary?

A műanyagmentes július és a száraz november után egy újabb hónapot dedikáltak az életmódváltásnak, amivel arra szeretnék ösztönözni az embereket, hogy merjenek változtatni a bevett mintákon, legalább egy hónapra. Ha pedig már egy hónapon túl vannak, jöhet még egy és még egy, míg a hónapokból évek lesznek, és ezzel egy új szokás veszi át a régi helyét. A Veganuary, azaz a vegán január kihívást 2014-ben hirdették meg először, hogy ezzel hívják fel az emberek figyelmét az állati eredetű élelmiszereket mellőző táplálkozásra és pozitívumaira. Eddig több mint félmillióan próbálták ki a vegán életmódot 31 napra, a non-profit szervezetként működő Veganuary vezérigazgatója, Simon Winch ráadásul elmondta, a kihívásban részt vevők többsége nem tér vissza a hagyományos vegyes táplálkozásra január végével. Tavaly például 240 ezren regisztráltak az angliai szervezet által működtetett oldalon a kihívásra, az előzetes híradások szerint pedig az idei évben tovább nőtt ez a szám. 

Miként lehet részt venni a Veganuary kihívásban? 

A Veganuary tehát a hónap és az azt elindító és népszerűsítő non-profit szervezet elnevezése is. Az oldalon mindenfajta megkötés nélkül bárki vállalhatja a kihívás teljesítését egy regisztrációval. Természetesen ez nem kötelező, akár privátban is megmérettetheti magát az ember, ha úgy esik neki jól. Ami miatt mégis érdemes feliratkozni, azok a naponta érkező e-mailek: az adományokból működtetett szervezet ugyanis nagyon sok energiát fordít arra, hogy minden szükséges segítséget és információt megadjon a minél gördülékenyebb átálláshoz. Ezekben az üzenetekben vegán receptek szerepelnek, adnak tippeket a bevásárláshoz, írnak a vegán étrend táplálkozástudományi oldaláról, sőt, még abban is segítenek, hogy miként magyarázza el a vegán életmódra történő áttérését az ember a szkeptikus családjának és barátainak. 

Mindennek a lényege, hogy megmutassák, a vegán életmód nem azt jelenti, hogy le kell mondani a finom ételekről, és a cél pedig nem az önsanyargatás. 

Miért a vegán életmód?

A vegán életmód hátrányait könnyű felsorolni. El kell hagyni rengeteg megszokott élelmiszert, ezzel limitálva a fogások és éttermek számát, ahol az ember enni tud, de a boltban is minden termék címkéjét ellenőrizni kell mielőtt a kosárba kerülne, mert olyan helyen bukkannak fel állati eredetű összetevők, ahol nem is várnánk. Az állati eredetű élelmiszerek ráadásul, a húsok, a tojás vagy a tejtermékek rengeteg olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyekre szüksége van az emberi szervezetnek és a legegyszerűbben és leggyorsabban ezeken a forrásokon keresztül lehet elérni. Amennyiben nem pótolják őket a megfelelő módon és mennyiségben, az hiánybetegségek kialakulásához vezethet. 

Ha ennyi szabály van, akkor mégis miért választják egyre többen a vegán életmódot? Több oka is lehet ennek, elsősorban az állatok jogai, a tartási körülmények és a vágóhidak kegyetlensége miatt mondanak le a legtöbben ezekről az ételekről, hiszen a hús vagy a tej nem olyan létszükséglet az ember számára, mint az oxigén vagy az alvás. Oda kell figyelni, de nem lehetetlen küldetés kizárólag növényi forrásokból biztosítani a kellő tápanyagbevitelt. Emellett a környezetvédelem is fontos szempont, hiszen az állattartás óriási ökológiai lábnyommal rendelkezik: rengeteg helyre és vízre van szükség hozzá, különösen a marhatartáshoz. Az egészség is gyakran felbukkan az okok között, hiszen az antibiotikumon, borzasztó körülmények között, a napfénytől elzártan tartott állatok húsának vagy tejének fogyasztása nem a legjobb az ember számára sem. A vegán életmód előnye a tiszta lelkiismeret, és bónuszként, ha odafigyeléssel csinálják, a jó közérzet is garantált. 

Vegán étrend – az első lépések 

Merre induljon az ember, és miket egyen, ha vegán útra térne? Az első forrás nem meglepő módon az internet, ahol végtelen számú vegán receptet lehet találni, magyar és angol nyelven egyaránt. A külföldi bloggerek közül a legismertebb Deliciously Ella, aki már egy egész vegán birodalmat épített a receptjeiből, hazai fronton Steiner Kristóf a vegán életmód egyik meghatározó szószólója. A Veganuary magyar megfelelőjeként is tekinthetünk a Veganinja oldalra, ahol rengeteg vegán receptet lehet megtalálni egy helyen, és az angol kezdeményezéshez hasonló módon 30 napos programjuk is van, ami egy lökést ad a vegán életmódra való áttérésben.

Nagyon hasznosak emellett a különböző Facebook csoportok. Az Ezt ettem ma – VEGÁN csoport az egyik legnagyobb, 31 ezer tagja van, és az inspiráció mellett azért is hasznos, mert kezdőként nyugodtan lehet kérdezni, a profik szívesen osztják meg tapasztalataikat, tippjeiket. 

Szintén a gyakorlati megvalósítást segítik a főzőtanfolyamok, ahol a vegán étrend kerül terítékre. A Kertkonyha tart kezdő tanfolyamokat, illetve a Napfényes Étterem is szervez rendszeresen alkalmakat, ahol a vegán receptek elkészítésének fortélyait sajátíthatják el a résztvevők.

A vegán életmódhoz szükséges összetevőket ma már hagyományos boltokban is meg lehet vásárolni, de az Ankertben havi rendszerességgel megrendezett Vegan Sunday Market egy remek alkalom a hazai alkotók vegán termékeinek beszerzésére.

A legjobb vegán konyhák Budapesten

Ma már nincs nehéz dolga annak, aki vegánként szeretne egy jót enni a városban. Egyre többen állnak át a vegán életmódra hazánkban is, és akik nem vegánok, azok is egyre növekvő kedvvel eszik ezeket az ízletes ételeket, így a kereslet magával hozta az egyre szélesebb kínálatot. Azért is jó, hogy mindenki számára elérhetőek ezek a helyek, mert bebizonyítják, a vegán étrend igenis ízletes, tápláló és sokszínű. Budapesten a pizzától és hamburgertől az orosz pelmenyin át a hagyományos ishlerre megszólalásig hasonlító vegán változatig minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere.

A méretét és az à la carte menüt hosszát tekintve a legnagyobb vegán étterem Budapesten a Napfényes Vegán Étterem és Cukrászda a Veres Pálné utcában. A hét minden napján lehet választani menü kínálatukból, de à la carte kínálatukat is megéri kipróbálni. Emellett cukrászdát is működtetnek, a hűtőpultban az olyan klasszikusok vegán változataitól, mint a krémes vagy a linzer és ishler, a nyers vegán tortaszeletekig lehet válogatni. A másik legnagyobb vegán étkezde a Vega City a Múzeum körúton, ahol gyorsan lehet valami finomat enni, de aki inkább a családias hangulatot kedveli, annak a Szabad bisztró a legjobb választás. A minőségi hamburgerek igen felkapottak lettek az elmúlt években, ami magával hozta, hogy a húsmentes változatból is egyre szélesebb a kínálat. A Las Vegans, a Vegan Love és az Istvánffi szerepel a legjobbak között. A Tökmagé talán a legszínesebb konyha a városban, a friss, egészséges zöldségekből és saját buciból készült hamburgerjeik igazi kuriózumnak számítanak, mellette pedig levesek, szendvicsek és ebédboxok is elérhetőek náluk. Nemcsak nagyon laktató, de tápláló street foodot kínálnak, a finom falatokat pedig egy pohár DÉR Juice gyümölcslével is leöblíthated náluk. Vegán pizzáért az Ankertet kell célba venni, ahol a Vegazzi pizzéria készíti nápolyi ihletésű tésztakorongjait mindenfajta állati eredetű összetevőtől mentesen. A bizonyíték arra, hogy semmi sem lehetetlen, a Matrjoshka Kroshka orosz gyökerű vegán bisztró, ahol egy tradicionális orosz ételt, a pelmenyit alakították át úgy, hogy illeszkedjen a vegán étrendbe.

Ételrendelés vegánként? Nem probléma! 

A hétköznapokon, ha nincs ideje előre elkészíteni az embernek az ebédjét, illetve nincs lehetősége napközben kiugrani harapnivalóért, akkor a rendelés sincs kizárva a megoldások közül még vegán életmód mellett sem. Kicsit trükkösebb kérdés ez, mivel a kiszállítók terén szűkösebb a felhozatal, de van pár megbízható forrás. A Vegalife, a Nemsüti és a RépaRetek készít és visz házhoz Budapesten kifejezetten vegán étrendet követőknek ételeket, de szinte minden szállító kínálatában lehet találni vegán opciókat. A kifejezetten mentes menükre specializálódott Mindenmentesfood jó választás lehet azoknak, akiknél többféle ételtípus is tiltólistás. A NYERS pedig az egészséges finomságok terén alkot maradandót, hiszen tőlük nyers vegán tortakölteményeket és pohárkrémeket lehet házhoz rendelni alkalomra vagy csak úgy is.

Miként jelenik meg a vegánság a DÉR Juice-nál? 

A DÉR Juice gyümölcslevei természetesen vegán termékek, hiszen nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű összetevőt, és állatokon sem végzünk kísérleteket. Ezen felül azonban odafigyelünk arra, hogy milyen hatással van a tevékenységünk a környezetünkre és a Derecskei Gyümölcsösben és környékén élő állatfajokra. A Derecskei Gyümölcsös éppen ezért hivatalosan is madárbarát kert, azaz nem üldözzük el a fáinkról a szárnyas élőlényeket, hanem épp ellenkezőleg, szívesen látjuk őket. A kertben található 1400 odúban több tucat madárfaj összesen több mint ezer példánya fészkel. 

A használt növényvédő szerek mennyiségére is kiemelt figyelmet fordítunk, mivel ezek a vegyi anyagok az emberek egészségén túl a méhekre is komoly veszélyt jelentenek. Ha nem lennének méhek, akik beporozzák a növényeinket, nem lennének gyümölcsfáink, zöldségeink, egyszóval nem lenne mit ennünk, így az emberiség túlélése múlik azon, hogy megvédjük ezeket az apró rovarokat. A vegán életmód ezért számunkra nemcsak a vegán étrendet takarja, hanem annál tágabban értelmezendő.

Itt az új évtized, adj egy esélyt a vegán életmódnak, és a Veganuary keretében egy hónapra hagyd el az állati eredetű élelmiszereket! Ha egyszer kipróbálod a vegán életmódot, rájössz, nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnád, és a vegán étrend ízekben gazdag és változatos. A DÉR Juice termékeiről ekkor sem kell lemondanod, hiszen illeszkednek a vegán életmódba: a gyümölcsleveink megfelelnek a vegánság kritériumainak, és arra is ügyelünk, hogy a tevékenységünk semmilyen formában se bántsa az állatokat, legyen szó emlősökről, madarakról, vagy méhekről. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!