Újrahasznosítás gyerekeknek – hogyan foglald le a kicsiket környezetbarát módon?

Sokszor esik szó arról, hogy az újrahasznosítás elengedhetetlen része a természetvédelemnek. Azonban ezalatt nemcsak azt értjük, hogy szelektíven kell gyűjteni a hulladékot. A kreatív újrahasznosítás egy remek módja, hogy új életet adj a már feleslegessé vált tárgyaknak, miközben környezetbarát módon foglalhatod le a gyerekeket. Műanyag palackok, WC-papír gurigák, vagy DÉR Juice almaleves üvegek – bármelyikkel könnyedén és játékosan taníthatod meg az újrahasznosítást a gyerekeknek. 

Nincs ötleted mivel foglald le a gyerekeket hétvégén? Csak nézz körül otthon, milyen felesleges alapanyagok állnak rendelkezésre, és mutasd meg az újrahasznosítás lényegét a gyerekeknek kreatív projekteken keresztül. Így nemcsak a kreativitásuk fejlődik, de azt is megértik, hogy a környezetbarát életmód része, hogy nem dobnak a kukába mindent, amire már nincs szükségük, hanem új, ötletes módokon újrahasznosítják őket. Ilyenformán a természetvédelemmel te is jól jársz, hiszen nem lesz szükség drága alapanyagokra a hobbi boltokból, és új játékokra is kevesebbet kell költened. 

1. Szörnyecskék műanyag flakonból

Pofonegyszerű, ugyanakkor nagyon látványos megoldás a műanyag flakonból írószertartó szörnyecskéket készíteni. Ehhez vágjatok félbe néhány vastag, színes műanyag flakont. Nem kell, hogy egyenes legyen a vágás, sőt, akár csipkézett is lehet, mintha haja lenne a szörnynek. A maradék flakonból vágjatok ki kezeket, amit aztán a testre ragasztotok. Végül fehér és fekete papírból vágjatok ki a szörnyecskéknek szájat és szemeket, és kész is a környezetbarát ceruzatartó

2. Házikedvenc WC-papír gurigából

Akár van otthon négylábú szőrmókotok, akár nincs, ez a WC-papír gurigából készült kutyus biztosan sok vidámságot fog okozni. A gurigát először is fessétek le tetszőleges színűre – ez lesz a kutya teste, majd fessetek vagy ragasszatok rá papírból kivágott foltokat. A feje egy fél guriga lesz, a másik feléből pedig vágjatok füleket és farkat az ebnek. A fejére akár rajzolhattok vagy ragaszthattok is neki szemeket. A test gurigán óvatosan vágjatok négy apró lyukat a lábaknak, valamint kettőt lyukat a guriga tetején elől és hátul. Vékony zsinegből vágjatok le négy rövidebb darabot a lábakhoz, majd a végükre kössetek fa korongokat, végül rögzítsétek a testhez. Ha ez megvan, a zsineget hátulról vezessétek át a guriga kutyatesten, és az első lyukon hozzátok ki, majd a fejbe vágott két lyukon keresztül rögzítsétek a testhez a buksiját. A zsineg két végét ezután tetszés szerint lehet mozgatni, de akár két keresztezett hurkapálcikára is rögzíteni lehet, mint egy marionett bábunál. Ez a WC-guriga újrahasznosítás a gyerekeknek is biztosan tetszeni fog, és itt találsz hozzá részletes útmutatót.

3. Tündérkastély műanyag flakonból

A nagyobb műanyag flakonokból elvarázsolt tündérpaloták készülhetnek, amelyek a bolti változatok környezetbarát és egyedi alternatívái! Mosószeres, öblítős flakonokból vágjatok ki darabokat annak megfelelően, hogy miként képzeltétek el a palotát – találják ki a gyerekek újrahasznosítás közben, hogy hol legyenek az ajtók és az ablakok! Ha ez megvan, a kicsik kifesthetik a flakonokat vagy virágokat is rajzolhatnak rájuk, vagy ami csak eszükbe jut!

4. Karácsonyi váza DÉR Juice üvegből

Ha már elfogyott a kedvenc DÉR Juice gyümölcslé, egyszerűen csak mosd ki, majd fesd le: állatarcokat vagy a karácsonyra készülve hópelyheket, esetleg hóembert is festhetsz az üvegre, majd tegyél bele virágot vagy fagyöngyöt. 

Próbáld ki ezeket a gyerekeknek szóló kreatív újrahasznosítási projekteket, és tanítsd meg nekik a természetvédelem alapjait játékosan! Ha pedig szeretnéd megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen, ha környezetbarát forrásból származik az étel, amit megesznek, látogassatok el a Derecskei Gyümölcsösbe, ahol a Kertpedagógia Program izgalmas játékokon és feladványokon keresztül vezeti be őket egy fenntartható gazdaság mindennapjaiba.

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!