Új trend hódít: lehet meghitt az ünnep őrült vásárlás nélkül is?

Már egy hónappal karácsony előtt elkezdenek záporozni a reklámok és hirdetések, amik jobbnál jobb karácsonyi ajándék ötletekkel árasztanak el. Hiszen csak a legújabb kütyüvel, legmenőbb ruhával és legdrágább ajándékkal lehet áldott és békés a karácsony – vagy mégsem? Egyre többen jönnek rá, és a DÉR Juice-nál mi is azt valljuk, hogy bizony őrült költekezés, stresszes bevásárlás és ajándékhegyek nélkül is lehet boldog a karácsony. Mi van akkor helyette? Nyugalom, töltekezés, együtt töltött idő.

Ünneptől a vásárlási dömpingig

A karácsony a keresztény vallás egyik legfontosabb ünnepe, amelynek története több ezer évre nyúlik vissza. Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk ekkor, amely az öröm, a békesség, a család és a gyermekség, valamint az otthon és a szülőföld ünnepe. Bár az ajándékozás már a kezdetektől része volt a karácsonynak, csak az elmúlt pár évtizedben babonázták meg az ajándékok annyira az embereket, hogy temérdek mennyiségű pénzt, időt és energiát áldozzanak a vásárlás oltárán. Ajándékok, és az ezzel együtt járó stressz nélkül talán már nem is lehet karácsonyozni?

A média, különösen a közösségi oldalak óriási nyomást helyeznek ránk, hogy minél több, minél drágább ajándékot szerezzünk be az ünnepekre, mintha az árcédulán szereplő összeg és a szeretet mértéke egyenes arányban állna egymással. De miért van szükségünk arra, hogy a szeretetünket anyagi dolgokkal, szépen becsomagolt tárgyakkal fejezzük k? Épp az ajándékvadászat teszi iszonyatosan stresszessé a karácsonyt, hiszen az ember igyekszik a legjobbat megtalálni szeretteinek, miközben mindenhol nagy a tömeg, a teendők és beszerzendő holmik listája pedig mintha sosem akarna véget érni. A kötelező köröket futva az ember épp akkorra  merül ki teljesen, amikor lehetősége lenne tartalmas időt együtt tölteni azokkal, akik a legfontosabbak a számára. Feszült idegekkel pedig bármin össze lehet kapni szenteste, attól kezdve, hogy az égőket vagy a díszeket kell előbb feltenni a fára egészen odáig, hogy milyen zene fesse alá az idilli képet.

Az együtt töltött idő a legnagyobb ajándék

A slow mozgalom jegyében azonban egyre többen vannak, akik tudatosan kilépnek ebből az év végi hajtásból, és az ajándékok helyett az élményre és egymásra fókuszálnak, aminek számos módja lehetséges. Mivel kiemelten fontos ügy a DÉR Juice-nál és a Derecskei Gyümölcsösben a fenntarthatóság, ezért korábban már írtunk arról, hogyan tudsz te magad ajándékokat készíteni otthon, akár régi tárgyak újrahasznosításával az igazán környezettudatos meglepetésért. Így tényleg beigazolódik a mondás, hogy nemcsak kapni, de adni is jó, hiszen az alkotás folyamata mindig örömet okoz. Az ajándéknak azonban nem kell feltétlenül tárgynak lennie, egy gesztus vagy élmény is lehet: például segíthetünk megjavítani valamit a másik otthonában vagy befizethetjük egy masszázsra, esetleg elmehetünk együtt színházba.

Jótékonykodással válhat a karácsonyból tényleg a szeretet ünnepe

De olyan családok is vannak, ahol teljes egészében megszüntették az ajándékozást. Ezzel nemcsak pénzt spórolnak meg, de a nem jól eltalált ajándékokból adódó sértődéseket is megelőzik. Ilyenkor sokkal jobban felértékelődik az együtt töltött idő, és a fókusz az anyagi javakról a személyes kapcsolatra terelődik át. Inkább társasozással, filmezéssel, beszélgetéssel ütik el az időt. Az sem szokatlan ma már, hogy egyesek az ajándékokra szánt összegeket jótékony célokra ajánlják fel vagy önkéntesként az idejükkel segítenek másokon. A DÉR Juice-nál számunkra is fontos a jótékonykodás, ezért is indítottunk gyűjtést a webshopunkban, ahol a 100 Ft-os kuponok megvásárlásával a Nem Adom Fel Együttes három szólistájának álmához járulhat hozzá bárki, hogy kiadhassák saját lemezüket. Ezek a gesztusok segítenek, hogy ráébredjünk, milyen szerencsések is vagyunk valójában, hogy a szeretteink ott vannak mellettünk, és milyen bőséges az életünk. 

Idén karácsonykor engedjétek el a kötelező ajándékvásárlást, vagy ha nagyon szeretnétek meglepni egymást, készítsetek saját ajándékokat, és inkább merüljetek el az együtt töltött idő varázslatos hangulatában. Változatosságképp az adakozást is kipróbálhatjátok karácsonyi jócselekedetként, például a DÉR Juice kezdeményezéséhez is csatlakozhattok tetszőleges összeggel. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!