Te mindent tudtál a farsangról?

A farsangot természetesen mindenki ismeri. Ovis- és iskoláskorodban te is biztosan alig vártad ezt a februári ünnepet, hiszen ilyenkor kedvenc mesehősöd bőrébe bújhattál, együtt ünnepelhettél a kis barátaiddal, a nagyinál pedig finom fánkokat majszolhattál. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy a farsangi időszakhoz a fánkon és a jelmezeken kívül még számos hagyomány és szokás kapcsolódik. Itt az idő, hogy jobban megismerkedjünk ezzel az ünneppel!

Mikor van farsang?

A farsangot sokan a farsangi időszak végét jelző karneválokkal, jelmezbálokkal és télbúcsúztató ünnepségekkel azonosítják. A farsangi időszak azonban már január elején, egészen pontosan vízkereszt napjával megkezdődik és a nagyböjt kezdetével ér véget. Utóbbi időpontja húsvét napjával együtt mozog, így minden évben máskor záródnak a farsangi mulatságok. A farsang csúcspontját adó karneváli időszakot a „farsang farkának” nevezik, ami farsangvasárnaptól húshagyókeddig tart.

Az idei időpontok:

  • Farsangi időszak: 2024. 01.06. és 2024.02.14. között
  • Farsang farka: 2024.02.12. és 2024.02.14. között

A néphagyományok ünnepe

Habár a farsangi időszak végét vallási ünnephez kötjük, a kereszténység előtti időkig visszanyúló farsangi szokásokra az egyház hosszú ideig rossz szemmel nézett. A 16-17. században be is tiltották a bujaság és torkosság jegyében szervezett farsangi mulatságokat. A néphagyományban viszont ennek ellenére is tovább éltek a farsangi szokások: ez az időszak a bálok, a párkeresés és a lakodalmak időszaka volt. Az embereknek ugyanis az őszi mezőgazdasági munkák és a decemberi ünnepi időszak után, még a tavaszi munkálatok és persze a böjt megkezdése előtt ezekben a hetekben volt lehetőségük társas összejöveteleket, lakomákat rendezni és ünnepelni. Hazánkban a farsangi hagyományok a középkorban gyökeresedtek meg és a környező népek szokásainak lenyomatát hordozzák magukban.

Álarcok és jelmezek ünnepe

A párkeresést központba helyező bálok és a lakodalmak mellett az alakos játékok és a népi színjátszás is fontos szerepet kapott a farsangi hagyományokban. Farsangkor hazánkban is gyakoriak voltak a különböző álarcos felvonulások és a kedvelt történetek megelevenítése. Ezt a hagyományt őrzik a turisták tízezreit vonzó külföldi karneválok (riói, velencei), a mohácsi busójárás és az ovik és iskolák farsangi ünnepségei is. A farsangi időszak vége egyben a télbúcsúztatás időszaka. A hangos farsangi menetek és az ijesztő maszkok segítenek a hideg idő elűzésében is. A telet emellett gyakran szalmabáb formájában el is égették vagy eltemették, így siettették a tavasz eljövetelét.

Túl a fánkon

A farsang legikonikusabb étele kétségkívül a farsangi fánk. Ez a méltán népszerű édesség viszont nem az egyetlen hagyományos étel ebben az időszakban. A mulatozások által ihletve és a böjt közeledtével főszerepet kapnak a különböző „részeges” húsételek (lásd vörösboros pörkölt, részeges csirke, konyakos kacsa). Praktikusságuk miatt kedveltek ilyenkor a könnyen fogyasztható sós rágcsálnivalók is. A farsangi menü tervezésekor persze érdemes a másnapra is gondolni: ekkor jön el a jó öreg korhelyleves és a savanyú becsinált levesek ideje.

A farsangi mulatságok része persze a finom italok fogyasztása is. A mi tippünk: tegyél egy szívességet a szervezetednek és váltsd le idén az alkoholt: a DÉR Juice gyümölcslevek nemcsak finom, de egészséges alternatívát is kínálnak neked minden alkalomra!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!