Te környezettudatosan karácsonyozol? 8 gyakorlati tanács a fenntarthatóbb ünnepekért

Megfogadtad, hogy idén sokkal környezettudatosabb lesz a karácsonyi összejövetel, de nem tudod, mégis hogyan fogj hozzá a szervezéshez? A DÉR Juice elkötelezett a fenntarthatóság mellett, amit nemcsak a derecskei alma termesztése és a frissen préselt gyümölcslevek gyártása során juttatunk érvényre, hanem a hétköznapokban is. A karácsony sem kivétel ez alól, ezért összegyűjtöttünk minden olyan szempontot, amivel környezettudatosabbá teheted az ünnepet, miközben te is lelassulsz, és élvezed az év legvarázslatosabb időszakát.

A környezetvédelem és a fenntarthatóság a Derecskei Gyümölcsös és a DÉR Juice működésének alapkövei. Épp ezért szeretnénk tanácsainkkal segíteni, hogy az ‘év végi hajra’ ne az idegeskedésről, stresszről és a mértéktelenségről szóljon, hanem boldogságban teljen, miközben a természetet sem tesszük tönkre. Karácsonykor rengeteg dolog történik egyszerre, sok mindenre kell odafigyelni, számtalan mindent beszerezni – bár csak néhány napról van szó, majd egy hónapig zajlanak az előkészületek, ami a munka és család mellett nem egy könnyű feladat. Ennek tetejébe, ha mindent környezettudatos szellemben szeretnénk megvalósítani, akkor egy igazi kihívással állunk szemben. De semmi gond, a DÉR Juice tapasztalt a környezettudatos rendezvények szervezése terén, ezért az alábbiakban összeszedtük, hogyan tudsz döntéseiddel megvalósítani egy környezettudatos karácsonyt.

A karácsonyfától az ünnepi bejgli elcsomagolásáig megmutatjuk, milyen választásokkal tudsz te is tenni azért, hogy pazarlás nélkül teljenek az ünnepek!

Műfenyő helyett válassz élő karácsonyfát!

A karácsonyfa az ünnep legfontosabb szimbóluma, központi eleme, ami nélkül úgy érzi az ember, hogy ez a pár decemberi nap semmiben sem különbözik a többitől. Korábbi bejegyzésünkben már részletesen végigvettük az érveket a műfenyő és a valódi fa ellen és mellett. Bár rengeteget hallunk arról, hogy milyen óriási problémát okoz a világszerte az erdőirtás, ha a karácsonyfáról van szó, mégis az élő tűlevelű a legjobb választás. Mi a DÉR Juice-nál egyértelműen az élő fa vásárlását támogatjuk, hiszen a műanyag változatok több szempontból is problémásak. Mivel műanyagból készülnek, így a gyártásuk rendkívül káros a környezetre. Legtöbbször Kínából érkeznek, ezért a szállítás jelentősen megemeli az ilyen fák karbonlábnyomát, míg a PVC-ből készült darabokból az évek múlásával káros anyagok szabadulnak fel a lakás levegőjébe. A műanyag nem is bomlik le, és bár te hosszú időn át tudod használni, nem valószínű, hogy több száz évig szükséged lenne rá. Ezzel szemben az élő fának nincs semmilyen ilyen negatív velejárója, és a legjobb, hogy az is megoldható, hogy ne kelljen kivágni. Tudsz földlabdával együtt vásárolni fenyőfát, amit az ünnepek után el lehet ültetni, vagy bérelni dézsában, így nem kell az ültetéssel vacakolnod, plusz a fa árának felét visszakapod. A környezettudatos karácsonyfa ezek alapján az, amit Magyarországon neveltek, és lehetőleg az ünnepek után visszaültethető a földbe.

Mi kerüljön a fa alá?

A környezettudatos karácsony nem azt jelenti, hogy le kellene mondani az ajándékokról. Ajándékozni öröm, csak át kell állítani az agyad: ahelyett, hogy plázákban vagy nagy cégektől vásárolnál be idén a karácsonyfa alá, válassz más forrásokat! Tárgyak helyett ajándékozz élményt – hiszen az időnél nincs értékesebb ajándék. Színházjegy, masszázs vagy egy vidéki kirándulás szuper ötlet, és akár közös program is lehet belőle. Ugyanebben a szellemben akár segítséget is nyújthatsz a másiknak, például megjavíthatsz nála valamit, segíthetsz összeszerelni egy bútort és hasonlók. Újrahasznosítással te magad készíthetsz ajándékokat, amelyek garantáltan egyediek. Így te is élvezed az ajándékgyártás folyamatát, és nem a tömegben kell idegeskedned. A DIY ajándékok sora persze végtelen, készíthetsz valami ehető finomságot, de akár házi kozmetikummal, mondjuk bőrradírral is meglepheted női szeretteidet. Fenntarthatóság szempontjából a legjobb, ha használt ajándékkal, vintage bútorral, antikváriumban vásárolt könyvvel vagy ruhával ajándékozod meg a másikat. Ma már egyáltalán nem ciki használt tárgyakat venni, sőt, követendő példa lett a környezettudatos vásárlás, így miért ne tennél így karácsonykor is? Végső megoldásként azzal is nagyon sokat tehetsz, ha hazai alkotó termékét választod, esetleg olyan külföldi márka áruját rendeled meg, amelyik etikus, organikus vagy fenntartható módon működik, így a lehető legkevésbé káros a környezetre. 

Ha pedig a megajándékozottak körét kiterjesztenéd, az adakozás a megoldás. Rengeteg lehetőség van ilyenkor a jótékonykodásra, például nálunk is tudsz segíteni: DÉR Juice webshopjában a gyümölcslevek mellett találsz egy adománykupont, aminek 100 Ft az értéke, és tetszőleges mennyiséget vásárolhatsz belőle – a befolyt összeget a Nem Adom Fel Együttes három szólistája kapja, hogy kiadhassák saját lemezüket.

Hogyan csomagolj ajándékot anélkül, hogy utána minden a kukába kerülne?

Sokan nem tudják, de a legtöbb boltban kapható csomagolópapír műanyagból készül, így sajnos nem lehet a szelektív papírgyűjtőbe dobni. A legegyszerűbb helyettesítője a színes-mintás csomagolópapíroknak így a valódi papír vagy újrahasznosított papír csomagolás. Az egyszerű barna papírt zsinórral, esetleg növénnyel festett selyemszalaggal és szárított narancs szelettel vagy eukaliptusz ággal díszítheted. Az újrahasznosítás jegyében a régi újságpapír is mutatós csomagolóanyagként szolgálhat, de ha van kéznél egy régebbi ajándékos tasakod, azt is bevetheted. Kit zavar, hogy nyuszik hozzák a karácsonyi ajándékot, a lényeg úgysem ez! Pár éve robbant be itthon a köztudatba a furoshiki fogalma. Ez egy japán technika, és a lényege, hogy az ajándékokat újrahasználható textilekbe csavarva adják át. 

Tervezd meg előre a karácsonyi menüt!

Az ünnepek közeledtével hajlamosak vagyunk túlzásokba esni, ha bevásárlásra kerül a sor, mintha hetekre bezárnának az üzletek, pedig csak pár napról van szó. Úgy kerülheted el, hogy túlvásárold magad, ha pontosan megtervezed a karácsonyi menüt, és hogy mit esztek majd az ünnepi bekuckózás folyamán. Készíts egy pontos listát, és csak azt vedd meg, amire szükséged van. 

Az sem mindegy, hogy milyen ételeket választasz a menüdbe: próbáld meg magyar termelőktől, akár közvetlenül, például piacokon beszerezni az ünnepi menü hozzávalóit, hogy egészséges és tápláló fogások kerüljenek az asztalra. Üdítőital helyett pedig válaszd a teljesen természetes, derecskei almából készült DÉR Juice gyümölcsleveket, amelyekbe semmilyen tartósítószer vagy mesterséges adalékanyag, de még hozzáadott cukor sem kerül, így a kilók miatt sem kell aggódnod!

Környezetbarát családi összejövetel

Előzőleg már szóltunk róla, hogy miként tudsz környezettudatos családi összejövetelt szervezni, és az ott leírtakat karácsonykor is bevetheted. Hagyd el a műanyag szívószálakat, és az eldobható papírszalvéták helyett válassz textilt, amit újra és újra elő tudsz venni. A karácsony velejárója a családlátogatás, a vendégségből pedig ritkán távozik üres kézzel az ember. Az eldobható műanyag dobozok és celofán, alufólia azonban nem kell, hogy hazakísérjen. Vigyél magaddal többször használatos műanyag- vagy fémdobozt, ha pedig le kell fedni valamit vesd be a méhviaszos textilkendőt. Ugyanúgy biztonságban megérkezik minden a célállomásra, de nem kell emiatt feleslegesen szemetet termelned. Készülj ezekkel előre, ha tudod, hogy rokonaid nem olyan környezettudatosak, mint te! Mutasd meg nekik, milyen alternatívák léteznek, és hogy mennyire egyszerű kiiktatni a mindennapokból a műanyagot! A környezetvédelem mindannyiunk ügye, és példáddal másokat is inspirálhatsz, hogy kövessenek a fenntarthatóság útján.

Karácsonyfadíszek természetesen!

Ha karácsonyfadíszeket választasz, akkor olyanokat részesíts előnyben, amelyek tartósak és időtállóak, illetve nem műanyagból készültek, így nem kell folyton újakat venned. A megörökölt régi családi díszekkel pedig igazán különleges és nosztalgikus hangulatot adhatsz a karácsonyfának. Ne vegyél minden évben újabb és újabb műanyag kreációkat, inkább készíts magadnak termésekből díszeket! Kerüljön idén a fádra makk, toboz vagy könnyedén készíthetsz szárított narancsból, citromból és grapefruitból izgalmas díszeket. 

Öltöztesd ünnepi öltözetbe az otthonod környezettudatosan!

A fenntarthatóság egyik alapvető üzenete, hogy kerüljük el a pazarlást. Ez azt is magába foglalja, hogy teljesen felesleges éről-évre a legújabb trendek szerinti díszeket beszerezni karácsonyra. Dolgozz azzal, amid van, és ezt egészítsd ki természetes alapanyagokkal: a többször említett szárított citrus szeletek, tobozok és egy egyéb termések, illetve növények meleg, barátságos és környezettudatos megjelenést adnak otthonodnak. 

Díszkivilágítás? Otthon inkább ne pazarold az áramot!

Bár nagy a csábítás, hogy különböző világító díszekkel ékesítsd fel az ablakaid és a házad, gondold át, hogy valóban szükséges-e ez a karácsonyi hangulathoz. Bár jól mutatnak, ezek a világító díszek sok áramot fogyasztanak, valljuk be, valódi funkció nélkül. A környezettudatos döntés az, ha nem teszel ki ilyeneket. Te magad nem is igazán tudod élvezni ezeket, hiszen csak kintről látszanak igazán. Ha ünnepi fényeket szeretnél csempészni az otthonodba, inkább válaszd a növényi alapanyagból készült tömbgyertyákat vagy az üvegben kapható szójaviasz gyertyákat, ezek ugyanis a hagyományos paraffin gyertyákkal ellentétben nem bocsátanak ki káros anyagokat az égésük során. 

Válassz átgondoltan a decemberi bevásárlás során a környezettudatos karácsonyért, és kövesd a DÉR Juice útmutatóját, hogy az ünnepek idején ne csak egymást, de otthonunkat, a Földet is szeressük. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!