Néhány harapás az őszből

Indiánnyár, vénasszonyok nyara vagy káprázatosan színes koraősz. Az időszak, amikor a családdal tölthető szabad hétvégék aranyat érnek. Érdemes kihasználni a harmatos reggeleket, a természet átalakulását, a friss levegőt, és Magyarország néhány eldugott kincse felé venni az irányt ebben a páratlanul szép időszakban. 

Szívjátok tele a tüdőtöket egy nagy adag hűvös, őszi levegővel, harapjatok bele egy roppanós almába, vagy igyatok meg egy napindító, hidegen préselt gyümölcslevet, dobjatok be a hátizsákba egy jó térképet, esőkabátot és uzsonnát, majd induljatok útnak! 

5 hangulatos uticélt ajánlunk most nektek, amelyek mindegyike megér egy-egy őszi hétvégét. Úgy gondoltuk, érdemes a bázist a megyeszékhelyekre tenni egy finom vacsora vagy egy kényelmes ágy reményében, és a nagyvárosból csillagtúrázni a zöldebb helyek felé. 

Hátizsák, termosz, szendvics, túrabakancs, esőkabát, ropogós alma – pipa? Akkor irány az első uticél:

PÉCS ÉS A MECSEK

Pécs önmagában is megér egy hétvégét. Ha egy napot szánunk rá, akkor feltétlenül nézzük meg a gyönyörű Zsolnay Kulturális Negyedet, a Széchenyi teret, az UNESCO világörökségi ókeresztény sírokat, a török kori emlékeket, és egy esti korzózást is iktassunk be a Király utcán.

Ha a másnapot kevésbé urbánus helyen töltenétek, akkor készítsétek elő a túrabakancsot, és tankoljatok fel* néhányat a DÉR Juice energiát adó, 100%-os gyümölcslevei közül! Induljatok el északnak, a Mecsek felé! Az abaligeti cseppkőbarlangot, a kisvonatozást és a Mecsextrém kalandparkot a legkisebbek is élvezni fogják. Abaligettől csak egy lépés az orfűi tórendszer, ahol egy kellemes csónakázás közben szívhatjátok be a Mecsek kristálytiszta levegőjét. Ha inkább felnőtt programra vágytok, akkor irány Villány, ami Pécstől csak 20 km távolságra van.

A csodás dűlők és borászatok mellett, ki ne hagyjátok a villánykövesdi pincesort sem, amely építészetileg az egyik leglátványosabb műemlékegyüttes ezen a borvidéken. Ha akad egy plusz napotok, akkor szinte kötelező látnivaló Siklóson a vár, Harkányban a termálfürdő, Fekeden pedig egy elvarázsolt, skanzen jellegű kis faluban andaloghattok az őszi fák alatt.

*Itt vásárolhatjátok meg a DÉR Juice gyümölcsleveit a környéken:

 • Uzsi Egészségbolt – Pécs, Megyeri út 67.
 • Mecsek Reformház – Pécs, Bajcsy-Zsilinszky utca 11/1 (Árkád)
 • Sofi Élelmiszer – Pécs, Magyarürögi út 8/1.

SZEGED ÉS ÓPUSZTASZER 

Szeged nemcsak egy megyeszékhely, de Magyarország 3. legnagyobb városaként, annak egyik gazdasági és kulturális központja. Ráadásul egyetemi város, így ősztől pezsdítően megtelik élettel. Ha Szegeden járunk, feltétlenül sétáljunk át a Hősök kapuján, készítsünk egy selfie-t a Dóm téren, csodáljuk meg a Fekete-házat, a Fogadalmi templomot és a megannyi csodás műemléki palotát és múzeumot.

A városmagon kívül található az ország második, Európa 4. legnagyobb, csodálatosan felújított zsinagógája, de ehhez tényleg kitartás és egy jó cipő kell majd.  Aztán, ha kellően elfáradtunk, üljünk le a Stefánián, a város egyik központi fás parkján, és figyeljük meg a Tiszát. Ha igazán stílusos helyen szeretnénk vacsorázni, látogassunk el a Tiszavirág Étterembe a Hajnóczi utcába, és jutalmazzuk meg magunkat egy DÉR Juice 100%-os gyümölcslével. Ha nem volt elég a folyadékból*, keressük fel a mártélyi tanösvényt, a tiszai holtág vízi tanösvényét! A Holt-Tisza szélét ilyenkor ősszel beborítja a vízi rucaöröm, így a napfényben olyan, mintha nem is víz, hanem egy mező lenne. Ha még nem jártunk Ópusztaszeren, akkor ez is irányban lesz.

A honfoglaló magyarok tiszteletére kialakított szabadtéri múzeumot legalább egyszer mindenkinek látnia kell. Ha ellenkező irányba indulnánk, Makó is csodás uticél lehet, ahol hagymából és Makovecz-házakból elégséges mennyiséget találhatunk. Ha elfáradnánk, látogassunk el a Hagymatikum Gyógyfürdőbe, és élvezzük a termálvíz melengető, gyógyító erejét. 

*A kellő mennyiségű folyadékbevitelhez ezeken a helyeken vásárolhatsz a DÉR Juice termékeiből:

 • Tiszavirág Étterem – Szeged, Hajnóczy utca 1.
 • Sarki Kuckó élelmiszerbolt – Szeged, Tapolcsányi utca 1.
 • Marosparty Italdepó – Szeged, Fő fasor 57.
 • Fittanyuka Menü & Sütibár – Szeged, Szentháromság utca 39.
 • Reformvilág Reformbolt – Szeged, Petőfi Sgt. 22.

EGER ÉS SZILVÁSVÁRAD 

Kalandozzunk most az északi régióba! Eger azon túl, hogy idegenforgalmi központ, egy barokk ékszerdoboz is, ahol a borászat kiemelkedően nagy hangsúlyt kap. Kezdjünk a híres Egri Várban, majd sétáljunk le a Dobó tér felé. A minaret szuper viszonyítási pont lesz majd egész nap, hogy el ne tévedjünk. Kukkantsunk be a Bazilikába, és járjuk be a város alatti izgalmas alagútrendszert. Az Esterházy Károly Egyetem csodálatos copf stílusú főépületét semmiképp ne hagyjuk ki: itt található ugyanis Magyarország egyik legszebb könyvtára, a 100%-ig fából épített egyházmegyei könyvtár. A toronyban pedig kipróbálhatjuk a camera obscurát, amivel fentről kémlelhetjük az őszi színekben pompázó papok városát.

Utunkat érdemes megszakítani egy-egy pohár borral, hiszen csak így kaphatunk teljes képet az igazi hevesi életről. 

Ha este kicsit több egri bikavért ittunk a kelleténél, reggel jól eshet a vitaminháztartásunknak egy 100%-os gyümölcslé*. A DÉR Juice gyümölcslevei segítségével jól indulhat a nap, hiszen szinte minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal elláthatjuk szervezetünket. 

Ha kikacsintanánk a városból, akkor igyekezzünk korán kelni, mert rengeteg a látnivaló. Szilvásvárad kihagyhatatlan uticél kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az erdei kisvasút, a Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés, az Istállós-kői barlang, a Milleniumi kilátó és a lipicai ménes lovardái gyakorlatilag egy egész napot kitöltő programot szolgáltatnak. Ha marad időnk, akkor az Egerszalóki fürdő, Poroszló és a Tisza-tavi ökocentrum is útba ejthető. Az Aggteleki Nemzeti park már kicsit messzebb van, de megéri egy plusz nap szabadságot kivenni miatta. S ha már időnk van elég, netán sofőrről is gondoskodtunk, akkor álljunk meg egy kóstolóra a noszvaji borásztoknál is. Ha pedig elvonulnánk az őszi erdőbe terméseket gyűjtögetni és a színekben gyönyörködni, akkor a Bükk erdei útvonalaiban bátran bízhatunk.

*Itt szerezzétek be a reggeli gyümölcsleveiteket:

 • Agria Drink Nagyker – Eger, Mátyás Király utca 138. 

ZALAEGERSZEG ÉS KÖRMEND

Magyarország délvidékén található a folyókkal és dimbes-dombos erdőségekkel átszelt megye, a méltán híres Zala megye, amelynek Zalaegerszeg a központja. Nem a legnépszerűbb turista célpont, de mi imádjuk! Kevesen tudják, hogy a város egyike Magyarország legvirágosabb, legzöldebb városainak. Szerintünk érdemes bevállalni egy hétvégére.

Ma Zalaegerszeg környékének nagy része alapvetően mező- és erdőgazdasági hasznosítású terület. A város főbb kulturális látnivalói a Göcseji Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Olajipari Múzeum és a Göcseji Múzeum. Ha elfáradnánk a múzeumlátogatásban, térjünk be a Czukorka kézműves cukrászdába egy kis őszi gyümölcsös-mézes szeletre, vagy bármilyen házi, kézműves süteményre. A Czukorkában egyébként egy kis DÉR Juice 100%-os gyümölcslével* is töltekezhettek, hogy bírjátok a nap további részét. 

Sok látogatót vonz így ősszel a tévétorony, az alsóerdei Azáleás-völgy és a Gébárti tó is. A tó parkosított környezetében végre kifújhatjuk magunkat, hiszen csodás sétautak vezetnek a környéken, illetve a déli csücsökben a Kézművesek Háza is pihentető szórakozást nyújt. Ha horgászni szeretnénk, itt megtehetjük. 

Másnap döntenünk kell, hogy a Göcsej vagy az Őrség felé vesszük az irányt. Mindkét terület csodálatos természeti adottságú és néprajzilag fontos országrész. Ha egyáltalán nem szeretnénk turistákkal találkozni, esetleg érdekel bennünket a magyar olaj ügye, akkor a Göcsej lesz a jó választás. Érintetlenül álló haranglábak, templomok, lakó- és gazdasági épületek váltják egymást a dombok között. Tuti tipp a Káváson álló csodálatos műemléki pincesor, ahová éjszakai túrákat is szerveznek. Ha a szeres építkezést néznénk inkább meg, akkor az Őrség felé vegyük az irányt, ami ősszel tényleg a csodák birodalma lesz: gombák, vadvirágok és tök, minden mennyiségben.

Ha kalandozásainkat folytatnánk hazafelé is, akkor vegyük célba a Hévízi Gyógyfürdőt és Keszthely városát is. Keszthelyen a Festetics-kastély gyönyörű angolkertjében uzsonnázhatunk, vagy a Balaton partján ücsöröghetünk egy kicsit. Hévízen a 30 fokos víz tavirózsás hangulata és gyógyhatása feledteti majd a hétvége pörgősségét.

* Ha a Czukorka nem esik útba, ezeken a helyeken is megkóstolhatjátok a DÉR Juice természetes gyümölcsleveit: 

 • Mamma nature – Zalegerszeg, Stadion utca 2.
 • Czukorka – Zalaegerszeg, Zárda utca 17.
 • Eurofamily – Zalaegerszeg, Átkötő utca 2.
 • Eurofamily – Zalaegerszeg, Széchenyi utca 2.

DEBRECEN ÉS HORTOBÁGY 

Debrecenben az a jó, hogy a család minden tagja találhat kedvére való programot. Egy nap sajnos kevésnek fog bizonyulni, hogy bejárjátok a Nagyerdei Parkot, a Nagytemplomot, az állatkertet és az Agórát. A nagy városjárást érdemes néha megszakítani egy frissítővel, a Simonffy utca és Csapó utca hangulatos kávézói és sörözői egyikében.

Debrecenben szinte nincs olyan bolt, ahol ne találkoznátok a DÉR Juice 100%-os gyümölcsleveivel. Hála az égnek, a város felismerte, hogy hidegen préselt gyümölcslevet vásárolni nem csak trendkövetés, hanem az egészséges életmód érdekében is jó választás lehet. És nem csak nyáron, hanem az őszi reggeleken is. Ha látni is szeretnétek, hol készül a gyümölcslé, és hol terem az a sok szép alma hozzá, akkor irány Derecske! A derecskei almavásárra* október 22-ig várjuk az érdeklődőket, az Almavirág Étterem parkolójában. És ez miért jó? Mert garantáltan finom és megbízható minőségű gyümölcs kerül az asztalotokra. Biztosan tudtok majd válogatni a Gála és a Golden fajtákból, illetve az érést követően a Jonagold, a Pinova és az Idared  fajták is elérhetővé válnak majd. 

Ha hosszabb kirándulás is belefér, akkor a Hortobágyi Nemzeti Park felé vegyétek az irányt. Az ostort csattogtató betyárokon, a Kilenclyukú hídon és a csikósromantikán kívül a Pusztai Állatpark és a Vadaspark is tetszeni fog a gyerekeknek. Itt őshonos magyar háziállatokkal és vadlovakkal is találkozhattok. A Nemzeti Park által kialakított három tanösvényt a legügyesebbek egyetlen nap alatt is bejárhatják. A legérdekesebb talán a Hortobágy-halastavi tanösvény, ahol tucatnyi kilátóba lehet felmászni, és a madarak nagy őszi vonulását megfigyelni. 

* A pontos cím:

Almavirág Étterem – Derecske, Külterület 47. sz. főút

Szívesen hozunk még számotokra kirándulótippeket tavasszal is. Szerencsére, szinte kifogyhatatlan a hazai kincsek tárháza. Használjátok ki a szép időt, a természetben töltött perceket! Mindenkinek gyönyörű őszi élményeket kívánunk! 🙂

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!