A homoktövis egy szívós cserje, amellyel egyre többször találkozhatsz a magyar vidékeken is. Nem csoda, hiszen egyrészt ez a növény nálunk is nagyon jól érzi magát, mi, emberek pedig nemrég elkezdtük újra felfedezni élénk narancssárga termésének jótékony hatásait, így hazánkban is egyre többen nyitnak manapság a termesztése felé. Lássuk, mivel érdemelte ki ez a pici, de annál erősebb bogyó az egészségtudatos fogyasztók figyelmét!
Miért egészséges a homoktövis?
A homoktövis egy valóságos vitaminbomba. C-vitamin tartalma a narancsénál akár 15-ször magasabb: 100 gramm bogyó ugyanis 800 mg-ot is tartalmazhat ebből az immunrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen vitaminból. Gazdag A-, B1-, B2, B9- és K-vitaminban, ásványi anyagok közül pedig a káliumnak, a magnéziumnak és a réznek is jó forrása. Amellett, hogy a homoktövis szuper mikrotápanyagforrás, omega-3, -6, -7 és -9 zsírokból álló zsírsavösszetétele is egyedülálló a növényvilágban – ennek az ütős kombinációnak köszönhetően ez a vidám narancssárga bogyó több fronton is képes támogatni szervezetünket az egészségmegőrzés útján. Tápanyaggazdagságának, a benne lévő gyulladáscsökkentő és antioxidáns vegyületeknek köszönhetően:
Segít megőrizni a keringési rendszer egészségét
A homoktövis magas flavonoid- és omega-zsírsav tartalmának köszönhetően hatással van keringési rendszerünk működésére. A bogyó omega-7 zsírsavat is tartalmaz, amely csak ritkán található meg növényekben. Az omega-7 a többi telítetlen zsírsavval együtt segít a koleszterinszint csökkentésében, gyulladáscsökkentő hatású és támogatja a szívünket.
Segítséget nyújt a rák elleni küzdelemben
Klinikai tanulmányok eredményei támogatják a homoktövisolaj és -lé használatát a daganatos megbetegedések terápiájában. A homoktövisben található flavonoidok (ilyen például a kvercetin) segítenek megállítani a rákos sejtek osztódását.
Javítja a bőr állapotát
A homoktövist gyakran használják bőr- és hajápoló termékek összetevőjeként a benne lévő vitaminok és olajok miatt. Az A-, C- és E-vitamin mellett tartalmaz gamma-linolénsavat is, ami javítja a vérkeringést és csökkenti az öregedés jeleit. A homoktövis olajában továbbá növényi szterolok is találhatók, amelyek képesek hidratáltabbá, simábbá és rugalmasabbá tenni a bőrt.
Társ a betegségmegelőzésben
A homoktövisben lévő antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaival szemben, így csökkentve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Kimagasló C-vitamin tartalma emellett hatékonyan támogatja immunrendszerünk működését, ezért a homoktövis fogyasztása segít a fertőzésekkel – vírusokkal és baktériumokkal – szembeni küzdelemben.
Hogyan fogyaszd a homoktövist?
A homoktövist fanyar íze miatt leginkább édesítéssel használják a különböző receptekben (például dzsemekben és zselékben). Mi a DÉR Juice-nál úgy döntöttünk, hogy almalevünk természetes édes ízét ötvözzük a homoktövis finom fanyarságával. Így hozzáadott cukor és más mesterséges adalékanyagok nélkül készítettünk egy szuperfinom koktélt: ez a DÉR Juice almalé homoktövissel, amelyben a homoktövisvelő természetes vitamin- és olajtartalma igazi egészségbombává varázsolja egyik legkülönlegesebb gyümölcslevünket. Példaképpen elég csak a C-vitamint említeni: csupán 10 % homoktövis hozzáadásával megdupláztuk az almalé C-vitamin tartalmát. Próbáld ki te is, ha szeretnéd valami igazán finommal felturbózni az egészségedet!
Források:
https://lipidworld.biomedcentral.com/counter/pdf/10.1186/s12944-019-1065-9.pdf
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.00232/full
https://www.mdpi.com/2079-9284/4/4/40/htm
https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(14)01769-9/fulltext