Környezettudatos karácsonyfa? Hogy fér össze a kettő és milyen fát válassz?

Nincs karácsony karácsonyfa nélkül – az ünnepi időszak központi eleme a szépen feldíszített és megvilágított fa, amely azonban a legtöbb vitát is generálhatja. A díszek és az égősor elrendezése már komoly családi viszályokat robbantott ki, mégis az elsődleges és legfontosabb kérdés, hogy milyen fát fognak körbeállni a hozzátartozók szenteste? A DÉR Juice-nál a környezettudatosság kiemelten fontos a számunkra, ezért összegyűjtöttük, miként tudod a ökológiai lábnyommal élvezni a szeretet ünnepét.

A nagy dilemma: élő vagy műfenyő legyen ünnepekkor?

Ha a karácsonyfa dilemma kerül szóba, a legnagyobb párharc az élő és mű változatok között zajlik. A műfenyők megjelenésekor a gyártók rájátszottak arra az elképzelésre, hogy a tűlevelűeket az erdőből vágják ki, és hurcolják a városokba, hogy néhány napos vagy hetes szolgálat után lecsupaszodva az utcán végezzék. Ezzel a kegyetlennek tűnő szokással állították szembe a műanyag utánzatokat, ami először környezetkímélőbb választásnak tűnt, mert nem kell élő fát kivágni, ráadásul költséghatékony is, hiszen csak egyszer kell megvásárolni, és utána csak a dobozból kell elővenni évről-évre.

Azon túl, hogy a műfenyőnek nincs friss erdő illata és ránézésre sem olyan esztétikus, mint egy valódi fenyő, számos szempontból károsabb a környezetre. Összességében az elemzések arra jutottak, hogy egy műfenyőt legalább 20 évig kell használni ahhoz, hogy egyenértékűvé válljon azzal, mintha élő fát vásárolna az ember minden karácsonykor. Ennek oka egyrészt az előállításban, másrészt a szállításban rejlik. 

A műfenyők többségét Kínában gyártják, jellemzően PVC-ből, ami egy műanyag, ráadásul nehezen újrahasznosítható, így igen környezetszennyező. Ráadásul a PVC-ből készült modellek gyártása során gyakran használnak különböző káros adalékanyagokat, például ólmot, ami az idő múlásával veszélyes porként a lakás levegőjét szennyezheti. Ehhez jön még hozzá, hogy a Kínában gyártott darabok szállításának hatalmas karbonlábnyoma van. Ha ezek után mégis a úgy döntenél, hogy mű karácsonyfát szerzel be, két dologgal tudod némileg környezettudatosabbá tenni a választásodat: ügyelj arra, hogy PE-ből (polietilén) készült típust vásárolj, másrészt pedig ellenőrizd a származási országot, és olyat vigyél haza lehetőség szerint, amit Európában gyártottak.

Élő tűlevelű – természet az otthonodban

A DÉR Juice gazdálkodásának alapját adják az élő fák – a frissen préselt leveinkbe a gyümölcsfáink termése kerül, így nagyon fontos szimbólum ez a számunkra. Bármennyire is szomorúak vagyunk, ha bárhol ki kell vágni egy fát, azt valljuk, hogy inkább egy élő dolog kerüljön az otthonunkba, semmint egy káros és környezetszennyező mű utánzat. Fontos tudni, hogy az élő karácsonyfákat nem erdőkben vágják ki, hanem kifejezetten erre specializálódott telepeken nevelik őket, ahol odafigyelnek a folyamatos újratelepítésre. Több éves (mérettől függően 8-18 év) növekedésük során a fenyők ráadásul szén-dioxidot nyelnek el, és ahogy a Derecskei Gyümölcsösben is rengeteg ódú van a fákon, úgy ezek a fenyők is élőhelyül szolgálnak számos állatnak. Normand vagy lucc, esetleg ezüst? Akkor a legkörnyezettudatosabb, ha Magyarországon nevelték, tehát a szállításuk sem jár nagy szennyezéssel. Ilyenkor arra is ügyelj, hogy te se autóval indulj beszerzni a tökéletes tűlevelűt! Budapesten például van lehetőség biciklis kiszállítással fenyőt rendelni. 

Azonban mi a DÉR Juice-nál a vágott fenyővel szemben elsősorban a földlabdás és visszaültethető fenyőt részesítjük előnyben. Ha nincs lehetőséged arra, hogy elültesd az ünnepek után, remek megoldás a fenyőfa kölcsönzés: dézsában bérelhetőek, majd ha az ünnepek után visszaviszed a boltba, az ár felét levásárolhatod! 

Emellett arról se feledkezz meg, hogy a vízkeresztkor lebontott és utcára helyezett fenyőket begyűjtik, és a megfelelő módon komposztálják, de van, hogy rászorulóknak juttatják el fűtőanyagnak. 

Ha pedig egy kicsit elrugaszkodnál a karácsonyfa hagyományos megjelenésétől, vásárolhatsz és készíthetsz is saját alternatív fát. Lehet ez egy modern szobor, de akár te magad is összeállíthatsz egy látványos és különleges karácsonyfát.

Válassz tudatosan karácsonyfát, és tedd környezettudatossá az ünnepeket a DÉR Juice segítségével!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!