Környezetbarát bútorok: mit jelent az FSC minősítés?

Ahogy egyre inkább tisztában vagyunk a fogyasztási szokásainkkal járó környezeti terheléssel, úgy válik egyre fontosabbá a fenntarthatóság az élet minden területén. Ennek egyik keveset vizsgált vetülete a bútorok kérdése – sajnos ugyanis ezek is tartalmazhatnak káros anyagokat, vegyszereket, amik az egészségünket terhelik, míg a használt alapanyagok a környezetet károsíthatják. A DÉR Juice-nál fontos számunkra a környezetvédelem a magunk és a jövő generációinak érdekében, ezért útmutatónkkal segítünk, hogy garantáltan környezetbarát bútorokkal rendezd be otthonod. 

Derecskei Gyümölcsösben, ahol a DÉR Juice frissen préselt gyümölcslevekben felhasznált almák is teremnek, a hatalmas kert mellett üzemünk és irodánk is van, a fenntartható szemléletet pedig ezeken a helyeken is érvényre juttatjuk. Ezért az irodánkat környezetbarát bútorokkal rendeztük be, vagyis kizárólag minőségi fa alapanyagból készült íróasztalaink vannak. Ez azért fontos, mert az olcsó, azonnal elérhető bútorok iránt megnövekedett kereslet miatt a drága faanyag helyett az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedtek az egyszerűen előállítható és felhasználható faipari termékek. Ezekhez ráadásul ragasztóként olyan műgyanta vegyületet használnak, ami formaldehidet tartalmaz, ezt pedig 2004-ben a WHO rákkeltőnek minősítette. A lakásokban található bútorokból egyéb szerves oldószerek párologhatnak ki, ezzel károsítva a beltéri levegőt. Bár nem mindenhol lehet olyan tiszta és friss a levegő, mint a Derecskei Gyümölcsösben, a természetes anyagok használata a bútorkészítésben, valamint a faállomány megőrzése világszinten fontos lenne annak érdekében, hogy emberek a mostaninál sokkal egészséges, kevésbé szennyezett levegőt lélegezzenek be. Az FSC minősítés az egyik biztos jele annak, hogy környezetbarát bútorral van dolgod.

Mit jelent az FSC minősítés a környezetbarát bútor esetében?

Valószínűleg mindenki találkozott már az FSC rövidítéssel és logóval, amikor valamilyen papírterméket vásárolt, és tudta, hogy ez jót jelent, de nem volt pontos fogalma arról, hogy mit is takar. Az FSC minősítés a Forest Stewardship Council (magyarul Erdő Gondnoksági Tanács) nemzetközileg elismert nonprofit szervezet által kiadott felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítványrendszer. Ez biztosítja a fogyasztót arról, hogy az adott erdőgazdálkodás, faipari üzem, bútorgyár betartja a szervezet szabványait és előírásait, vagyis az adott gyártó által árusított termékeket környezettudatos, fenntartható módon állítják elő. Ennek eleme, hogy a fakitermelés és az erdő(újra)telepítés során kiemelt figyelmet fordítanak a biológiai fajgazdagság és az ökológiai egyensúly fenntartására, ugyanakkor nemcsak a természet érdekein túl az ott dolgozók és a környéken élők körülményei, jogai is érvényre jutnak még a világ legszegényebb országaiban is. A társadalmi felelősségvállalás szempontjából a minősítés során figyelembe veszik, hogy például a fakitermeléshez nem űzték el őshonos lakosokat, de azt is jelenti, hogy biztosítják az erdőben dolgozók oktatását, biztonsági felszereléssel látják el őket, és tisztességes bért adnak nekik. A környezetbarát bútor és egyéb faipari termékek, papíráruk így olyan erdőből származnak, ahol nem pusztítottak el a kitermelése érdekében természetvédelmi területeket, nem használtak veszélyes növényvédő szereket, és nem termeltek génmódosított fafajtákat sem. A kivágott fák helyére újakat telepítenek. A faanyag előállításán túl a végtermék gyártása is mindenben megfelel az FSC szabványainak, így a végén egy valóban környezetbarát bútorok és egyéb áruk jutnak el a vásárlókhoz. 

Ha szeretnéd közelebb hozni magadhoz a természetet és fenntarthatóbb életmódot folytatni, rendezd be otthonod FSC minősítésű környezetbarát bútorokkal, és válassz olyan élelmiszereket, amelyek megbízható forrásból származnak, például a DÉR Juice natúr gyümölcsleveihez a biztonságos és környezettudatos körülmények között termesztett derecskei almát használjuk.

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!