Komposztálás – Hogyan lesz a szemétből fekete arany?

A környezettudatos életmód napjainkban egyre fontosabbá válik, és egyre többen szeretnének olyan életmódot folytatni, amivel kisebb az ökológiai lábnyomuk. Az újrahasznosítás mellett az egykor teljesen bevett komposztálás is újra kezd elterjedni. A Derecskei Gyümölcsösben az egyik legfontosabb érték a természet, ezért igyekszünk megóvni: mi is komposztálunk, Kertpedagógiai programunk keretében pedig a jövő generációinak is átadjuk ezt a gondolkodásmódot.
 

A világ vezetői is felismerték a környezettudatos életmód és gazdálkodás kulcsszerepét az emberiség jövőjében, amelynek egyik sarokpontja a hulladékkezelés. Ezért az újrahasznosítás mellett az EU a tervek szerint be akarja vezetni, hogy 2024-től a biológiailag lebomló háztartási hulladékot is külön kelljen gyűjteni, így lényegében kötelező lesz otthon megoldani a komposztálást. Érdemes minél előbb felkészülni az új előírásokra, és már most elkezdeni komposztálni! 

Miért fontos a komposztálás?
A körforgásos gondolkodásmód a fenntartható jövő záloga. Ha az erőforrásainkat nem eldobjuk, hanem újra felhasználjuk, azzal rengeteg energiát és alapanyagot takarítunk meg, miközben ez a környezet mellett az emberekre is közvetlen pozitív hatást gyakorol. 

Tisztább levegő – Az egyik legnagyobb problémát a kerti zöldhulladékok okozzák, ugyanis nagyon sok helyen egyszerűen égetéssel szabadulnak meg a lekaszált fűtől, lehullott levelektől, galyaktól és egyéb felesleges, biológiailag lebomló anyagoktól. Az égetés azonban az egyik legrosszabb megoldás, hiszen a füst a levegőt is nagymértékben szennyezi, rontva a környéken lakók életminőségét. 

Humusz, a fekete arany – A biológiailag lebomló szerves anyagokból komposztálással humusz keletkezik, amit talajjavító tulajdonságai miatt fekete aranynak neveznek, és tökéletesen képes helyettesíteni a drága műtrágyát. 

Kevesebb háztartási hulladék – A kerti hulladék mellett a háztartásban keletkező szerves anyagoktól is könnyedén, a természetet nem károsítva lehet megszabadulni a komposztálással. Ahelyett, hogy a szeméttelepen végeznék a gyümölcs- és zöldséghéjak, és más ételmaradékok, komposztálással értékes tápanyagot, humuszt lehet előállítani belőlük.

Mik a komposztálás szabályai?
Bár azt hinné az ember, hogy a komposztálás folyamata bonyolult, nem igényel semmilyen szaktudást. A kijelölt komposztáló helyre, legyen az gödör, komposztkeret, -kas vagy -hordó, olyan szerves anyagok kerülhetnek, mint a konyhai hulladékok (gyümölcs, zöldség, kávézacc, teafű, tojáshéj), kerti hulladékok, fűrészpor, faapríték, kartonpapír, fahamu, elhervadt virágok, megunt növények, növényevő állatok ürüléke (érdemes szénával elkeverni vagy vastagabb növényi réteg alá helyezni a szagok miatt). Nem javasolt csontot, húst, főt ételeket, húsevő állatok ürülékét, állati tetemeket, beteg növényi részeket, dió- és vadgesztenyefák leveleit, fenyők tűleveleit a komposztba helyezni. A komposztálással egy év alatt homogén, szagtalan, apró morzsás, könnyen kiszórható növényi tápanyag, azaz humusz keletkezik, amivel felfrissíthetjük a földet. 

A kerttulajdonosoknak van a legkönnyebb dolguk, de már a városban, lakásban is van lehetőség komposztálásra az erre a célra kifejlesztett komposztáló ládákkal. 

Környezettudatos szemlélet a gazdálkodásban
Derecskei Gyümölcsösben, ahol a DÉR Juice frissen préselt gyümölcsleveibe kerülő derecskei alma terem, a környezet védelme prioritást élvez. Az Okoskertben számos megoldással csökkentjük a környezetre gyakorolt terhelést, a Kertpedagógia Program keretében pedig óvódások és iskolások  látogatnak el a Derecskei Gyümölcsösbe, ahol eredeti környezetükben ismerhetik meg a gyümölcsöket, fedezhetik fel a növényekkel és állatokkal való összhangot, és érthetik meg a kerti munka és a természet kapcsolatát.

Védd a környezetet, kezdj el komposztálni te is, és látogass el a Derecskei Gyümölcsösbe, ahol az almafák között sétálva jobban megismerheted a környezet és ember kapcsolatát.

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!