Kertpedagógia programunk, avagy környezettudatosság gyerekeknek, gyereknyelven

Biztosan te is hallottad már kisebb korodban azt a mondást, hogy a tanulást sosem lehet elég korán elkezdeni. Ebben mi is szentül hiszünk. Épp ezért – mivel már évek óta tevékenyen részt veszünk az iskolagyümölcs programban – úgy gondoltuk, hogy a környezettudatosság jegyében megmutatjuk a gyerekeknek, honnan érkezik az iskolapadba az alma és az almalé.

Egy modern gyümölcsöskert, ami a hagyományokra épül
Mielőtt megismernéd magát a programot, engedd meg, hogy röviden bemutassuk “kicsiny” büszkeségünket.

A  Derecskei Gyümölcsöskert (ahonnan az ínycsiklandó DÉR Juice is származik), olyan XXI. századi kert, amely egyedülálló Közép-Európában. Az okoseszközök, a tudatos faültetés, illetve a speciális jégvédő háló használatával ugyanis kevesebb üzemanyagot, vizet és növényvédő szert kell használnunk, így a kirándulás alkalmával egy rendkívül környezettudatos miliő fogadja a gyerekeket.

Már egészen kicsi korban érdemes elkezdeni a környezettudatos nevelést
Talán te is emlékszel még arra, hogy gyerekként – ha máshol nem is, a nagyszülőknél – milyen volt vidéken a szabadban futkározni. A zöld, a fák, a friss levegő – ezek mind-mind rendkívül jó hatással vannak a pszichére, a testre és a lélekre.   A mai felgyorsult világban sajnos sokszor kevés ideje jut az embernek arra, hogy megmutassa a gyerekeknek, milyen is az igazán környezettudatos életmód. Kertpedagógia programunk keretén belül ezt szeretnénk picit visszahozni, és átadni.

Természetesen a szabadtéri programok mellett nagy hangsúlyt helyezünk arra is, hogy a gyerekek játszva tanuljanak. Épp ezért megmutatjuk nekik, hogyan működik egy modern mezőgazdaság, és azt is elmagyarázzuk, miért fontos a környezettudatosság és az egészséges táplálkozás. Amint azt feljebb írtuk, a tanulást nem lehet elég korán elkezdeni. Épp ezért kertpedagógia programunk mellett elindítottuk a Mini Gyümölcsös Kaland programunkat, ahol már az óvodások is megismerkedhetnek ezzel a csodálatos világgal.

Így néz ki egy nap a kertpedagógia programunkon belül
A kisiskolásokat a kaland kezdetén egy animátor várja, aki egy traktoros-vonatos kalandtúrán megmutatja nekik a kertet és a Derecskei Gyümölcsös élővilágát. Ilyenkor a kicsik általában rácsodálkoznak arra, mennyi lakója is van egy kertnek.   A túra során különböző állomásokon állnak meg, ahol érdekes feladatokkal tesszük próbára az ügyességüket és különböző fejtörőket kapnak.

Ezek során többek között megismerkednek a környezettudatosság fogalmával, azzal, hogy miért hasznosak a méhek és hogy miért fontos az, hogy ismerjék, milyen gazdaságból származó ételt fogyasztanak. A túra alkalmával sort kerítünk arra is, hogy megmutassuk, miért is vagyunk madárbarát kert.   A Derecskei Gyümölcskertben tett kalandtúra végén természetesen nem maradhat el az almaszedés sem, ami tökéletes megkoronázása egy almáskerti túrának.

Egyre divatosabb környezettudatosnak lenni
Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek szeretnek felnőttes dolgokat csinálni. Ha apa épp az autót bütyköli, akkor kisfiúk is szerelik a  műanyag kisautójukat, ha pedig anya tésztát gyúr, ők gyurmából sütnek sütit.   Példát kell tehát mutatunk nekik azzal, hogy környezettudatos magatartást folytatunk: nem dobjuk el a szemetet, nem pazarlunk, kevesebb szénhidrátot és több egészséges ételt – zöldséget és gyümölcsöt – fogyasztunk.

A kertpedagógia programunk már hosszú ideje tart. A kezdetek óta vannak olyan gyerekek, akik ma már középiskolába járnak, pedig alig pár éve még kisgyerekként nálunk kergetőztek az almásban.   Szeretnénk hinni benne, hogy magukkal viszik majd felnőtt korukra azokat a tudás morzsákat, amiket mi, annak idején, egy kis játékos kaland keretében igyekeztünk nekik átadni. Ezzel talán elindíthatunk egy pozitív változást.

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!