Kertpedagógia Program helyzetjelentés: életképek, ahogy még nem láttad

A DÉR Juice almáinak otthona a Derecskei Gyümölcsös, amely egy Közép- és Kelet-Európában is egyedülálló nyitott kert. Ez azt jelenti, hogy bárki megnézheti, hogy hol, milyen körülmények között nőnek a derecskei almák. A vendégek egy csoportjára azonban kiemelt figyelmet fordítunk – az évek óta folyó Kertpedagógia Program és az Iskolagyümölcs Program keretében a legfiatalabb generációhoz szeretnénk eljuttatni a környezettudatos életmód és az egészséges táplálkozás elveit.
 

A jövőnk nagyban múlik a most felnövő generációkon, edukálásukból ezért mi is kivesszük a részünket – Iskolagyümölcs Programunkkal az ország számos intézményébe felelős kertműveléssel termesztett derecskei almát és gyümölcslét juttatunk el. Az elmúlt 5 évben 23.000 gyermekhez jutott el friss és zamatos derecskei alma és frissen préselt almalé. A program óriási sikert aratott, a rengeteg pozitív visszajelzés mellett mi is nagyon élveztük a gyerekekkel való munkát, és hogy megismertethettük velük azt a fenntartható szemléletmódot, amivel dolgozunk, így megfogalmazódott bennünk egy új ötlet. A Kertpedagógia Programmal nemcsak a kész terméket, de  azt is megmutathatjuk a gyerekeknek, hogy melyik fáról indul az az alma, ami aztán megérkezik hozzájuk az iskolába, így testközelből tapasztalhatják meg a környezettudatosságot.

Környezettudatosság gyerekeknek – miért fontos?
A program óvodásokat és kisiskolásokat céloz meg, hiszen ebben a korban extrém fogékonyak az új információkra. Ha ekkor el tudjuk bennük ültetni a környezet szeretetének magvait, felnőttként sokkal tudatosabban állnak majd az őket körülvevő világhoz. A Kertpedagógia Program során a Derecskei Gyümölcsösben játékos formában tanulhatnak a modern mezőgazdaságról, környezettudatosságról és egészséges táplálkozásról. 

Fenntarthatóság első kézből
A Kertpedagógia Program következő állomásához érkezik az ősz kezdetén, szeptember 9. és 18. között ugyanis, hétfőtől csütörtökig traktor-vonatos túrán vehetnek részt az ovisok és alsósok a Derecskei Gyümölcsösben. Egy animátor vezeti végig a traktor-vonatos kalandtúrán a gyerekeket a kert vadregényes ösvényein, ahol felfedezhetik sokszínű élővilágát. Amellett, hogy 12-féle almafajta és több más gyümölcs terem nálunk, 1400 madárodú ad otthont több mint száz csiripelő fajnak. Az út során elmondjuk nekik, hogy miért van szükségünk méhekre ahhoz, hogy almát tudjunk enni és frissen préselt gyümölcslét inni, és miként segítik a madarak a munkánkat. Itt a saját szemükkel láthatják, honnan származnak az almák, amiket megesznek és a DÉR Juice gyümölcslevek, amiket megisznak, amivel a környezettudatos vásárlásra hívjuk fel a figyelmüket. A túrát mi mással zárhatnánk, mint almaszedéssel, így emlékként, még ha rövid életűként is, magukkal vihetnek egy darabot ebből a kalandból, amely reményeink szerint örök élmény marad a számukra.

Különösen fontosnak tartjuk ezt a kezdeményezést, figyelembe véve, hogy ma már nemcsak a felnőttekre igaz, hogy egész nap a képernyő előtt ülnek, de a gyerekeket is mindenütt okostelefonnal a kezükben látjuk. A rohanó világban a felnőtteknek nincs ideje és energiája a kicsikkel foglalkozni, ezért inkább odaadják a kezükbe a telefont vagy tabletet, hogy az lekösse a figyelmüket. A most felnövő generáció egyre inkább elveszíti a kapcsolatot a valós világgal, különösen a természettel. A Kertpedagógia Program egy új szemszögből mutatja be a világot a gyerekeknek, amiben a környezettudatosság, a fenntarthatóság, illetve az ember-természet szimbiózisa érvényesül.

Várunk a Derecskei Gyümölcsösben egy környezettudatos kirándulásra!
Szervezz kirándulást a Derecskei Gyümölcsösbe iskolás vagy óvodás csoportoknak a Kertpedagógia Program részeként, vagy látogass el hozzánk családoddal, hogy megismerkedjetek egy fenntartható gyümölcsös gazdaság mindennapjaival, és lássátok, hogy mitől lesz olyan finom a DÉR Juice frissen préselt almalé!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!