Még nem tudod, milyen ételek kerülhetnének idén az ünnepi asztalra? Most elhoztunk neked egy egyszerű, de annál izgalmasabb menüsort – hozzá illő italajánlattal. Ha ezekkel a fogásokkal rukkolsz elő, már most felkészülhetsz az ízkavalkádra és vendégeid elismerő szavaira!
Előétel: Baconbe tekert spárga
Hozzávalók:
- ½ kg zöld spárga
- 25 dkg vékonyra szeletelt bacon
Elkészítés:
- Távolítsd el a spárgák alsó, fásabb végét!
- Tekerd a bacon szeleteket spirál alakban a spárgaszálak köré!
- Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és told 220 fokra előmelegített sütőbe körülbelül 20-25 percre – a sütési idő a spárga vastagságától függ!
Az előételt kísérjétek DÉR Juice bergamottos almalével!
Báránycomb mentaszósszal és sült zöldségekkel
Lassan sütött báránycomb
Hozzávalók:
- 2 ek apróra vágott rozmaring
- 1 ½ ek só
- 1 tk fokhagymagranulátum
- kb. 2 kg szétnyitott, csont nélküli báránycomb (nyugodtan kérd a hentes segítségét a nyitottra szeletelésben)
- húskötöző zsineg
Elkészítés:
- A vacsora előtti éjszaka fűszerezd be a combot: keverd össze a sót a rozmaringgal és a fokhagymával, majd dörzsöld be alaposan a húst ezzel a fűszerkeverékkel! Ha mindenhol jól befűszerezted, tekerd fel a combot úgy, hogy egy egyenletes hengert kapj! Rögzítsd a hengeredet a zsineggel és pihentesd a husit a hűtőben fóliába tekerve!
- A vacsora napján, sütés előtt egy órával vedd ki a báránycombot a hűtőből és melegítsd elő a sütőt 130 fokra! Tedd a fóliából kivett húst egy sütőedényben az előmelegített sütőbe körülbelül 3-4 órára!
- Egy maghőmérő segítségével könnyen ellenőrizheted, mikor éri el a comb a kívánt sütési fokozatot. Ha közepesen átsült eredményt szeretnél, akkor 60 Celsius-fok, ha teljesen átsültet, akkor pedig 75-80 Celsius-fok a cél a comb belsejében.
- Amikor elérted a megfelelő sütési fokozatot, vedd ki a sültet a sütőből és pihentesd körülbelül egy órán keresztül!
- Ezt követően melegítsd a sütőt 250 fokra és told vissza a húst még 5-10 percre, amíg a külseje szép aranybarna nem lesz!
- Távolítsd el a zsineget és szeleteld fel vékonyan a tálaláshoz!
Sült zöldségek
Hozzávalók:
- répa (hasábokra vágva)
- burgonya meghámozva és hasábokra vágva
- 2-3 ek olaj
- 1 tk méz
- ½ tk őrölt gyömbér
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra!
- Egy kisebb tálkában keverd össze a mézet, olajat, sót, borsot és a gyömbérport!
- Terítsd szét a zöldségeket egy tepsiben és masszírozd be őket a mézes-fűszeres olajjal! Fontos, hogy a zöldségek szétterüljenek, így a tepsi méretétől függően lehetséges, hogy több körben kell a köretet elkészítened.
- Tedd a sütőbe körülbelül 30-40 percre, közben forgasd át a zöldségeket egyszer-kétszer!
Mentaszósz
Hozzávalók:
- 250 ml olívaolaj
- 1 nagy citrom leve
- 100 g friss mentalevél
- 1 kis csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ tk só
Elkészítés:
Turmixold össze a hozzávalókat!
Tálald a bárányt sült zöldségekkel és mentaszósszal, a főételhez pedig kínálj DÉR Juice feketeribizlis almalevet!
Tartalmas répatorta
Száraz hozzávalók:
- 225 g mandulaliszt
- 100 g kókuszreszelék
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 ek őrölt fahéj
- ¼ tk őrölt szerecsendió
- ½ tk só
Nedves hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 230 g juharszirup vagy datolyaszirup
- 75 g mandulavaj
- 60 g mandulatej
- 1 tk vaníliakivonat
- 75 g olaj (avokádóolaj vagy megolvasztott kókuszzsír)
- 300 g reszelt répa + valamennyi extra a díszítéshez
- 100 g durvára aprított dió
Krém:
- 115 g puha vaj vagy margarin
- 225 g szobahőmérsékletű krémsajt vagy vegán krémsajt
- 250 g porcukor
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 ek mandulatej
Így készítsd el:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- Keverd össze két külön tálban a nedves és a száraz hozzávalókat, ezután a tojásos keverékhez add hozzá a reszelt répát is!
- Forgasd egymásba a két tál tartalmát, majd add a masszához az aprított dió kétharmadát!
- Töltsd a tésztát egy sütőpapírral bélelt torta- vagy piteformába és told a sütőbe körülbelül 40 percre. A forma méretétől függően a sütés ideje változhat. Akkor készült el a torta, amikor a közepébe szúrt fogpiszkáló tiszta marad, esetleg néhány morzsa tapad rá.
- Amíg a torta teljesen kihűl, készítsd el a krémet: kézi mixer segítségével verd a vajat és a krémsajtot habosra, majd add hozzá a cukrot, a tejet, a vaníliakivonatot és dolgozd jól össze.
- Kend a krémet a teljesen kihűlt torta tetejére és díszítsd a megmaradt darabolt dióval, reszelt répával és egy leheletnyi szerecsendióval!
DÉR Juice ajánlatunk az egészségesebb répatorta mellé: DÉR Juice Almalé gyömbérrel.
Ha további húsvéti inspirációra lenne szükséged, bámulatos receptek várnak a Nők Lapja Konyha és a BBC Goodfood márciusi számában, ahol a DÉR Juice-t is megtalálod.