Az év végének közeledtével sokan érezzük, hogy egyre több feladat, határidő és felelősség nyomja a vállunkat. Ez a stresszes időszak különösen megterhelő lehet mentálisan, ezért is nagyon fontos, hogy most kiemelt figyelmet fordítsunk agyműködésünk támogatására. Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked azokat a tápanyagokat, amelyek segíthetnek fenntartani szellemi frissességedet és koncentrációdat, és azt is eláruljuk, milyen élelmiszerek fogyasztásával pótolhatod őket természetesen.
1. Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak rendkívül fontosak agyunk egészséges működése szempontjából. A halakban található EPA és DHA kiemelt jelentőségű: gyulladáscsökkentő hatásuk van és szerepet játszanak agyunk fejlődésében is. Fogyasztásuk segíthet a memóriazavarban szenvedőknek és csökkentheti a depressziós tüneteket, míg hiányukat az agy csökkent méretével és gyorsabb öregedésével hozták összefüggésbe. Természetes forrásai közé tartoznak a halak, például a lazac vagy a szardínia. A homoktövis olaja, a diófélék, a lenmag és a chiamag szintén tartalmaz omega-3-at, nevezetesen ALA-t, aminek hozzávetőleg 10%-ából képződik a szervezetünkben EPA/DHA.
2. Antioxidánsok – C-vitamin, E-vitamin és flavonoidok
Az antioxidánsok megvédik az agysejteket az oxidatív stressztől, amely hosszú távon hátráltatja agyunk működését. A C-vitamin és E-vitamin például két nagyon fontos antioxidáns hatású vitaminunk. Előbbi friss zöldségekben és gyümölcsökben található, míg utóbbinak szuper forrásai az olajos magvak, az avokádó és a mangó is. Az élénk színű gyümölcsök és zöldségek valódi antioxidánsbombák: a meggy és a feketeribizli a benne található antocianinoknak, míg a cékla a betanin nevű, antioxidáns hatású vegyületnek köszönheti csodás színét. Ha szeretnéd növelni az antioxidáns-beviteledet, fogyassz minél többféle zöldséget és gyümölcsöt – egészben vagy akár frissen préselt levek formájában!
Tipp: DÉR Juice100% meggylé | DÉR Juice Céklalé almával
3. B-vitaminok
A B-vitaminok támogatják az idegrendszert, így segítenek a stresszes időszakokban. A B6-, B9- (folát) és B12-vitamin különösen hasznosak, hiszen az energiatermelésben játszott szerepüknek köszönhetően hozzájárulnak az idegsejtek egészséges működéséhez. A B6-vitamin hatással van a szerotoninszintre, valamint részt vesz számos egyéb hormon termelésében, ebből kifolyólag segít a hangulatingadozások szabályozásában. A B9-vitamint (folátot) a boldogság vitaminjának is nevezik, hiánya, illetve felszívódási zavara esetén nő a depresszió kialakulásának kockázata. A B12-vitamin pedig elengedhetetlen tápanyag az iderendszerünk megfelelő működéséhez. A B-vitaminok jó részét növényi forrásokból is pótolhatjuk, B12-vitamint azonban kizárólag állati eredetű élelmiszerekben találunk. Változatos – zöld leveleseket, hüvelyeseket, különböző gabonaféléket, tejet, tojást, belsőségeket és halat tartalmazó – étrenddel sokat tehetünk a megfelelő szint fenntartásáért.
4. Magnézium
A magnézium nyugtató hatással van az idegrendszerre, segít a stresszkezelésben és támogatja a jó alvást, amely alapvető fontosságú a megfelelő mentális működéshez. Tudtad, hogy stresszes időszakokban megnövekszik a magnéziumigényünk? Ha ezt a megnövekedett szükségletet nem elégítjük ki, az ördögi körként növeli a stressz-szintünket és depressziós tünetek kialakulásához vezethet. A magnéziumban gazdag ételek – mint amilyen a mandula, a spenót, és az étcsokoládé – természetes forrásai ennek a tápanyagnak.
A mentális frissesség és agyműködés támogatása az év végi hajtásban elengedhetetlen a jóllétünk és hatékonyságunk fenntartása érdekében. A kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet a stresszes időszakok átvészelésében. Csempéssz te is minél több változatosságot az étrendedbe – természetes, frissen préselt gyümölcsleveink ebben is segítségedre lesznek!
Források:
https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-fish-oil-for-brain-health