Fenntarthatóság megteremtése az agrárszektorban

Ahogy korábban írtunk róla, a fenntarthatóság megteremtése a divatiparban az egyik legfontosabb cél, ami a klímavészhelyzet mérsékléséhez vezet, de az agrárszektorban is épp ugyanennyire fontos a környezet védelmét szolgáló intézkedések bevezetése. Az agrárszektor szereplőiként a DÉR Juice-nál 2010 óta fokozatosan építjük be a fenntarthatóságot működésünkbe, hogy ezzel másoknak is példát mutassunk – a Derecske Alma minősége igazolja, hogy van létjogosultsága a természetvédelemnek az agrárszektorban. 

Mit értünk fenntarthatóság alatt az agrárszektorban?

fenntartható agrárgazdaság fogalmát a FAO, azaz az Élelmezési- és Mezőgazdasági Szervezet, amely az ENSZ égisze alatt működik, a következőképpen határozza meg: “Az agrárgazdaság fenntartható fejlesztése a természeti erőforrások megőrzésére, az azokkal való gazdálkodásra és a források megőrzésére és a jelenlegi termelési technológiák olyan megváltoztatására irányuló törekvés intézményes megvalósítása, amely lehetővé teszi az emberiség jelenlegi és jövőbeli generációi számára az élelmiszer- és egyéb agrárgazdasági eredetű alapanyag igények harmonikus kielégítését.” 

A Föld lakossága folyamatosan növekszik, 2050-re a becslések szerint már 9,3 milliárd ember él majd a bolygón, így a szükséges élelem mennyisége is drasztikusan növekedni fog. A jelenlegi rendszer azonban a fenti fogalom szerint hosszú távon egyre kevésbé fenntartható. Ezért számos olyan megoldás született, amely a modern körülményekre adaptálva, de hagyományos módszerekkel, a Földdel összhangban igyekszik a természetvédelmet érvényre juttatni az agrárszektorban.

Fenntartható gyakorlatok az agrárszektorban

Az egyik legjelentősebb lépés a fenntarthatóság felé a városi növénytermesztés egyre szélesebb körben történő megvalósítása. Ezzel csökken az ételek szállításával járó környezetszennyezés, és az egyre értékesebb szabad területeket kihasználása is jobban megvalósul a tetőfarmokkal, közösségi kertekkel. A permakultúra kertek is fontos szerepet képviselnek  a fenntarthatóságban. A mozgalom lényege, hogy lemásolják a természetben működő, önmagukat fenntartó folyamatokat. Az ipari léptéket tekintve a diverzitás növelése jár előnyös hatással: ilyenkor többféle növényt ültetnek, amelyek mintegy kiegészítik egymást, és lehetővé teszik az erőforrások maximális kihasználását. A polikultúrák mellett a termesztett növények szezononkénti váltogatása is hasonló előnyökkel jár. Azokban az időszakokban, amikor a föld kihasználatlan, a fenntartható gazdaságokban például szöszös bükkönyt vagy a lóherét ültetnek, mert ezek a növények megóvják a föld minőségét. A biodinamikus gazdálkodás szintén a fenntarthatóság egy lehetséges útja az agrárszektorban: itt a gazdálkodók a farmjukra mint egy élő organizmusra tekintenek, ahol az egyes fajok élete összefonódik. Az agrárszektor egyik legsürgetőbb feladata lenne a fenntarthatóság terén a növényvédő szerek mennyiségének csökkentése, ezek ugyanis nemcsak, hogy az emberi szervezetre károsak, de a legfontosabb rovart, a növények beporzását végző méhekre is halálos veszélyt jelentenek. A méhek száma drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, nélkülük azonban nem lennének növényeink, így élelmünk sem. 

Hiánypótló kiállítás a Vajdahunyadvárban

Idén június 19-én nyílt meg a Mi alakítjuk / Agrár ⦁ Környezet • Védelem című állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, hogy kézzelfogható tudást adjon át a látogatóknak a természetvédelemről. A tárlat hat fő téma köré csoportosítva járja körbe az ember-környezet kapcsolatát: bemutatja az erdők helyzetét, azt, hogy miért fontos a füves puszták és gyepek fenntartása, a vizes élőhelyek védelme, a szántók diverzitásának megőrzése, a gyümölcsösök és a beporzó rovarok kapcsolata, továbbá foglalkozik a városi élőhelyek sajátosságaival.

Hogyan tesz a DÉR Juice a Fenntarthatóságért?

Derecskei Gyümölcsös Okoskert, ahol a legújabb technológiák segítségével úgy optimalizáljuk működésünket, hogy azzal a legtovább megőrizzük a gyümölcsös egészséges állapotát és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. A fenntarthatóság felé tett lépések közé tartozik, hogy a locsolást összehangoljuk az időjárással, így nem pazaroljuk a vizet, és a növényvédő szerek mennyiségét is a minimálisra csökkentettük. Az odafigyelésnek köszönhetően madárbarát kert vagyunk – a nálunk található 1400 odúban több tucat madárfaj fészkel. Mert a természetvédelem egyéni és közös érdekünk. 

Tudj meg többet a fenntarthatóság lépéseiről az agrárszektorban, ismerd meg az olyan termelőket, akik azon fáradoznak, hogy a természetvédelem alapvető szempont legyen ezen a területen is. Válaszd az ő termékeiket, így például a DÉR Juice natúr gyümölcsleveinket, hiszen ezekbe fenntartható módon termesztett zamatos gyümölcsök kerülnek, és nincs bennük cukor, illetve semmilyen tartósítószer vagy színezék. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!