Fenntarthatóság a mindennapokban: 5 módszer, amit otthon is könnyedén alkalmazhatsz

Szerencsére a fenntarthatóság manapság egyre több ember számára nem kérdés, hanem teljesen alapvető dolog – és a hétköznapok szerves részét jelentik. Azonban vannak olyanok, akik még csak most – a műanyagmentes július, vagy a zero waste mozgalom – által gondolják úgy, hogy itt az ideje változtatni. Neki segítünk most olyan tippekkel, amiket egyszerűen alkalmazhatnak otthon, a háztartásban.

1. Fenntarthatóság=tudatos tervezés

A legjobb, ha már hétfőn kitalálod mit eszel a héten, így célzottan tudsz boltba menni. Mielőtt azonban bevásárolni indulnál, írj egy listát (vagy jegyzetet a mobilodba) arról, mire van szükséged.

Ez egyrészt azért jó, mert így nem fogsz fölösleges dolgokat vásárolni, másrészt pedig előre készülhetsz megfelelő méretű bevásárlószatyrokkal, így nem egy halom nejlonzacskóval a táskádban érsz haza.

2. Vigyél magaddal bevásárlószatyrot

Az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a második pontunk. Ugyanis ha tudod, hogy milyen zöldségekre, gyümölcsökre lesz szükséged, akkor ahhoz mérten tudsz táskával készülni. Ehhez kiválóak a netről is rendelhető mini vászontáskák, amibe külön pakolhatod a banánt, hagymát, és egyéb termékeket.

Persze egy nagyobb bevásárlószatyorra is szükséged lesz, amibe pakolhatsz: erre szintén jó megoldás a nagyobb vászontáska, de akár “az előző életedből” maradt nejlonszatyrokat is újra felhasználhatod.

3. Hulladékmentes háztartás, avagy komposztálj okosan!

A legtöbben félnek a komposztálástól, hiszen sokszor nincs hova tenni az összegyűlt anyagot. Ha nincs kert, azt tanácsoljuk, szerezz be egy kisebb, beltérben is használható komposztládát, amit aztán elvihetsz a vidéki rokonokhoz.

A másik kardinális probléma, amely a komposztálással kapcsolatban felmerül, hogy mi kerülhet a komposztanyagok közé. Nos, nincsenek erre vonatkozó aranyszabályok, így gyakorlatilag bármit belerakhatsz, ami szerves és lebomlik. (A műanyagot természetesen nem soroljuk ide, hiába lebomló anyag.) Kezdetnek azonban összegyűjtöttünk egy kis segítséget, hogy mi az, ami biztosan belekerülhet és mi az, ami nem.

Ami belekerülhet:

 • Banán-, vagy krumplihéj
 • Hagyma héja
 • Almacsutka
 • Kávézacc
 • Tojáshéj

Amit viszont soha ne rakj komposztládába:

 • Műanyag, fém, üveg (se színes, se átlátszó), vászonruhák, nejlonszatyrok
 • Paradicsom (ez ugyanis könnyen gyökeret ereszthet)
 • Hústermékek
 • Tejtermékek
 • Olaj
 • Pékáruk

És hogy miért jó a komposztálás? Mert a segítségével minimalizálhatod a hulladékot a háztartásban, így kevesebb szemét kerül a kommunális hulladékba.

4. Gyűjts szelektíven!

A legtöbb háztartásban már szerencsére – ha lassan is – de elterjedt a szelektív hulladékgyűjtés. Erre szintén vannak speciális szemetesek, ládák, amelyekbe külön helyezheted az üvegeket, a fémet és a műanyagot.

Ha pedig nem jár nálatok szelektív hulladékbegyűjtő akkor is van megoldás. Ugyanis a legtöbb településen vannak kihelyezett gyűjtőpontok (legtöbbször a faluház, vagy az önkormányzati épületek közelében), ahová adott esetben elviheted a szétválogatott hulladékot. Ez okozhat némi kényelmetlenséget, de ennyit mindenkinek megér a környezetvédelem, nem igaz?

5. Válaszd a biciklit

A bringázás egészséges sport, jót tesz a közérzetnek és segít a megfelelő vérkeringésben is. A nap végén pedig azzal a boldog tudattal hajthatod álomra a fejedet, hogy zéró károsanyag-kibocsátással nyomtad végig a napot.

Mint láthatod, számos egyszerű módja van annak, hogy sokkal tudatosabban éld a hétköznapokat, aminek hatására csökken az ökológiai lábnyomod. A változást ugyanis kicsiben, mikrokörnyezeti szinten kell elkezdeni.

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!