Farsang – kicsit másképp

Tudtátok, hogy a farsang nem csak a bálozásról és a fánkevésről szólhat? A farsang ugyanúgy a szabályok felrúgásának és kigúnyolásának időszaka. Mi azt gondoljuk, hogy egy ilyen fegyelmezett, szabálykövető időszak után érdemes otthon, akár a négy fal között egy kicsit huncutkodni. A huncutságokhoz pedig új dolgokat ki sem kell találnunk, hiszen a népszokásainkból szerencsére elég jól lehet puskázni. 5 olyan motívumot hoztunk a farsangi időszakból, amelyek mentén nem érzitek majd, hogy a 2021-es év az ünnepkör nélkül telt volna. 🙂

1. Szerepcsere az asszonyfarsang jegyében

A Dunántúlon elterjedt asszonyfarsang régen az férjezett nők egyetlen olyan napja volt, amikor a ház körüli teendőik és kötött életmódjuk kötelékeiből kiszabadulhattak. A nap, amikor férfiként mulathattak. Régi, debreceni farsangokat nézegetve pedig néhány olyan fénykép akadt a kezünkbe, ahol a fiúk lányruhát öltöttek. És ekkor jött az ötlet!

A mi hidegen préselt leveink ráadásul nem émelyítően édesek, hanem a friss alma természetes zamatát adják vissza. Verj csapra egy ötliteres, 100%-os natúr almalevet csupa derecskei almából, és meglátod, a közösségi élmény sem marad el!

TIPP: Ha feldobnátok a hetet egy rendhagyó nappal, cseréljetek szerepet ti is! Biztosan megvannak a saját “feladataitok” otthon, cseréljétek fel, amit lehetséges egy napra. A szerepjátékok nem csak viccesek, de sokszor tanulságosak is!

2. Torkos csütörtök akár minden héten

Kevesen tudják, hogy a Torkos csütörtök is a farsangi ünnepkörhöz tartozó hagyomány. Farsang utolsó napja a húshagyókedd, és ezt követi a hamvazószerda, ami a 40 napos böjt kezdete. Bár tévesen, de ma az ezt követő nap az a bizonyos torkos csütörtök. (Eredetileg a valós időpont egy héttel korábbra esett.) 

TIPP: Ha unjátok már az otthoni kosztot és lehetőségetek van rá, ezen a napon rendeljetek házhoz különleges ételt. Csapjatok lakomát, kóstoljatok meg új fogásokat vagy italokat. Kóstoljatok bele például egy új ízbe a DÉR-nél!

3. Legyen fánk, de máshogy

Bár van, ahol egész évben sokszor fogyasztják, azért a legtöbb magyar háztartásban a fánk receptjét farsangkor tesszük az asztalra. Ahány magyar tájegység, annyi féle képpen készítik. Ami biztos, hogy a kelt tészta és a bő forró olaj fix elemek.

TIPP: De mi lenne, ha idén nem a hagyományos, pufi, szalagos fajtát készítitek el, hanem kicsit újragondolnátok? Próbáljátok ki a csörögefánkot, vagy töltsétek meg valami extrával: túróval, almával vagy akár készülhet sós, húsos változat is. Ha nincs saját ötletetek, süssétek meg a franciák fánkját, a beigne-t, vagy próbáljátok ki az olasz frittellét, crostolit!  

4. Most van idő a romantikára

Ebben az időszakban tényleg megannyi dolog történt, ez volt régen a párválasztás időszaka is. Aki lakodalmat ült, általában ekkor tette, hiszen később, a nagyböjtkor már nem lett volna mód a mulatozásra. A falvakban a lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. Szép, ugye?

TIPP: Természetesen nem arra kérünk benneteket, hogy csapjatok egy szűkkörű esküvőt a négy fal között, de egy kis romantikának köszönhetően mindenki a párjára hangolódhat. Egy őszintén szerelmes szám a kedvencek közül vagy egy finom, gyertyafényes vacsora segíthet kizökkenni a mókuskerékből.

5. Instant télbúcsúztatás

A farsangi, télbúcsúztató ünnepségek legismertebb példája a nagyvilágból a riói-, vagy a velencei karnevál, itthon pedig a mohácsi busójárás. A tél végéhez kapcsolódik a kiszebaba (a telet jelképező szalmabábu) égetése és a máglyarakás is, ahol a telet és az ártó szellemeket egyaránt elüldözik.

TIPP: Farsang farkán a tűz visszatérő motívum. Nem tudjuk, ti hogy vagytok vele, de mi már nagyon várjuk, hogy újra tavasz legyen, és az almafáinkon megjelenjenek az új hajtások. Úgyhogy annak érdekében, hogy minél hamarabb virágba borulhasson a kert, készítsetek ti is egy kis bábut botokból, szalmából vagy rongyokból, rakjatok egy pici tüzet, ha van kert, és lassan, lélekben búcsúzzatok el a téltől és köszöntsétek a tavaszt!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!