Csak a jó minőségű gyümölcslé tesz jót veled

Mindenki imádja a gyümölcsleveket! Édesek, zamatosak, felfrissítenek. Sőt, a legtöbben biztosak vagyunk benne, hogy fogyasztásukkal vitaminokat, ásványokat, antioxidánsokat viszünk a szervezetünkbe, csupa hasznos és jó dolgot. Sajnos ez nem teljesen így van! Hogy megtudjuk mikor és hogyan fogyasszuk jól a gyümölcsöket, gyümölcsleveket, szakértőhöz fordultunk: Fülöp Lili dietetikussal beszélgettünk.

MIKOR JÓ? 

Egy gyümölcslé vagy juice csak akkor tesz igazán jót a szervezetünkkel ha hideg préseléssel, alacsony hőmérsékletű pasztörizálással készül friss gyümölcsökből. 

Ebben az esetben ugyanis a vitamin és ásványianyagtartalma kiválóan megőrizhető. Különösen igaz ez a hőre bomló vitaminokra, mint például a C-vitamin (vagy bizonyos B-vitaminok), amelyet az alma-homoktövis italban találhatunk a termékek közül legmagasabb koncentrációban.

MIKOR ROSSZ? 

Rosszabb minőségű, sűrítményből készült leveknél a gyümölcsök levéből kivonják a nedvességet, majd palackozáskor újra hozzáadják azt. Ezt az eljárást azért alkalmazzák előszeretettel, mert a sűrítmény könnyebben szállítható és raktározható, eltarthatósága növelhető lesz. Palackozáskor vizet és egyéb anyagokat például rostot, cukrot vagy akár állagjavítókat is adhatnak hozzá. 

Ezek a gyümölcslevek már jelentősen alacsonyabb vitamintartalommal rendelkeznek, mint mondjuk egy DÉR juice termék. 

HOGYAN IDD JÓL? 

Hogyha betáraztunk a kedvenc, hideg préseléssel, fáról szedett friss gyümölcsből készült gyümölcsleveinkből akkor se dőljünk hátra, nem mindegy ugyanis, hogy mikor és hogyan fogyasztjuk őket. 

Reggelire csak óvatosan! Inzulinproblémákkal küzdőknek semmiképpen sem javasolt gyümölcs vagy gyümölcslé reggeli fogyasztása, várjunk pár órát vele az ébredés után! 

Uzsonnára, kisétkezésre fogyasztva könnyen találhatunk helyet a vitaminforrásoknak, ebben az időpontban ugyanis remekül hasznosulnak a vitaminok és nem terheljük a szervezetünket a túlzott fruktózbevitellel sem. 

Minden esetben figyeljünk a mennyiségekre! 2-3 dl juice bőven elegendő és különösen ajánlottak a zöldségekkel kevert változatok – mint például a cékla-almalé. A DÉR Juice cékla-alma kombináció nagyon tudatosan van megkomponálva: a cékla lúgos lágyságát, és leheletnyi földességét tökéletesen kiegészíti a markánsabb textúrájú almalé. Hihetetlen vitamin és ízbomba.

SPORTOS GYÜMÖLCSÖK 

A gyümölcsök és a prémium levek remek, könnyen felasználható energiaforrások. Sportolás, edzés előtt (nem közvetlenül) fogyasztva feltöltik a szervezetet, energetizálnak. Élsportolók, napi szinten edző fogyasztók kiválóan beilleszthetik a napi rutinjukba. Különösen ajánlott nekik a cékla- és meggylé fogyasztása. 

SOSEM KÉSŐ 

Ha napközben nem volt időnk gyümölcslevezni akkor se essünk kétségbe, este is fogyaszthatjuk, pláne, ha betartjuk a szabályokat. Tévhit, hogy vacsorára nem szabad gyümölcsöt fogyasztani, csak a lefekvést időzítsük két órával az utolsó étkezést követően. Így az erjedéses folyamatoknak van idejük végbemenni, tehát ha egyébként is szívesen fogyasztjuk és nem okoz problémát, ne hagyjuk abba a gyümölcsök esti fogyasztását. Ha pedig nincs otthon friss gyümölcs, már bonthatjuk is a kedvenc DÉR Juice-unkat! 

KOMBINÁLJ! 

A rostok, fehérjék és zsírok lassítják az ételeink felszívódását, egy gyümölcs vagy gyümölcslé mellé fogyasszunk például néhány szem olajos magvat: diót, mandulát, kesudiót, vagy egy pohár joghurtot.

MOST KÜLÖNÖSEN FONTOS, HOGY JÓL ÉS JÓT IGYÁL! 

A vírushelyzetben akkor tehetünk a legtöbbet az egészségünkért, ha törekszünk a kiegyensúlyozottságra a táplálkozásunkban is. 

Minimum 4-5 porciónyi zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszunk el a nap során, ebből 1 lehet frissen préselt gyümölcs- vagy zöldséglé is, a fennmaradó mennyiség pedig kerülhet nyersen a szendvicsünk mellé vagy főzelékként, párolt/sült zöldségként a főételünkhöz.

A juice-okkal főleg az A, C és a B-vitaminokat tudjuk pótolni.

FIGYELJ JOBBAN! 

Figyelj most még jobban magadra és a szervezetedre, ne vonj meg tőle semmit, csak a legjobbat válaszd! Hidd el, meghálálja! Mi, a DÉR Juice-nál ugyanígy teszünk: mindenből a legjobbat adjuk gyümölcseinknek, akik már az okoskertben látják meg a napvilágot, és a poharadig megjárt útjuk során is csak a legjobb történik velük. 

Mert ilyen egy jó körforgás. 

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!