Almalé. És, amit eddig nem tudtál róla.

Tudtad, hogy az almalé olyan, mint egy jó bor? Mindenki máshogyan készíti, minden évben kicsit más, minden korszakában kicsit eltérő. Kukkants be a DÉR konyhájába, és mindent megtudhatsz az almalégyártásról!

Alapanyag: mindegy, csak alma legyen?

Nem mindegy, milyen idős és milyen fajta almából készítjük a kedvenc almalevünket. Az éretlen alma ugyanis túl sok pektint tartalmaz, és hiányoznak belőle az aromák és cukrok. A túlérett almát inkább egy finom, fahéjas pitébe tegyük! Az érett alma ezzel szemben magas oldható pektintartalommal rendelkezik, ami a préselés során a gyümölcslébe jut. Ez segít az üledék stabilizálásában. 

A fajta kiválasztása sem mindegy. Mi,  a DÉR-nél prémium gyümölcsleveinket általában három különböző fajtájú és zamatú, de mindig friss, fogyasztásra érett almából készítjük. Nincs két ugyanolyan év, két ugyanolyan szüret és ízvilág.

Az a fránya tartósítás

Otthoni körülmények között sokszor felmerül a szalicil és a nátrium-benzoát, de egyik sem a legegészségesebb megoldás. A lékészítés tartósítószer nélkül is működik! A legfontosabb feltétel a tiszta, átforrázott, csírátlanított üveg. De hogy csinálják a profik? 

Mi, a DÉR-nél az üvegek meleg vizes öblítése után, forrón töltünk. A hőmérséklet persze nem mindegy. A magas csíraszám miatt 80°C-on töltjük be az almalevet az üvegekbe. A gyümölcslé nem lehet sokkal forróbb ennél, mert a szín, az aroma és a fontos összetevők, mint a vitaminok károsodhatnak.

Szűretlen almalé? 

Rostos almalével nem igazán találkozhatunk a boltok polcain, de azért van különbség a kristálytiszta és a zavarosabb termékek között. A szűrt gyümölcslevek a gyümölcs levének derítésével készülnek, egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával, így rostot nem is tartalmaznak. A szűrt lé egyik fajtája a juice, azaz a 100%-os gyümölcslé. Ez édesítőszert és tartósítószert nem tartalmazhat, ellentétben a gyümölcsnektárral és a gyümölcsitallal.

DÉR Juice almalevei nem kristálytiszták, viszont így sokkal természetesebbek. A fizika azt diktálja, hogy a rostosabb levek egy kis idő múlva szétváljanak hígabb és sűrűbb részre. Mindenkit megnyugtathatunk, az apró pöttyökkel sem az íz, sem a minőség nem változik. A rostok értékes ballasztanyagokkal turbózzák fel a gyümölcsleveket, amelyek segítik az emésztést és a bélműködést, ráadásul méregtelenítenek.

Mit jelent a 100%-os jelző? 

A legtöbb 100%-os almalé sűrítményből készül. A sűrítmény azt jelenti, hogy a gyümölcsléből kivonják a nedvességet, majd palackozáskor újra hozzáadják. Ez az eljárás praktikusabb a gyártók számára, hiszen a sűrítmény könnyebben szállítható és raktározható.  Így szinte biztosra vehető, hogy a sűrítmény olcsó külföldi beszerzésből származik.

Mi, a DÉR Juice-nál tulajdonképpen présleveket készítünk. A préslé a frissen facsart levet jelenti, aminek minden cseppjét ott és akkor nyerjük ki, garantáltan magyar almából. A mi almaleveink Derecskén készülnek, és a fenntarthatóság jegyében nem utaznak több száz kilométert. 

Légy résen a présen!

A szőlőhöz hasonlóan az almát is hidegen préseljük, mert melegen változna az íz, az összetétel, ráadásul a víz egy része elpárolog. A frissen préselt almalé pektint tartalmaz, ami nagyrészt a gyümölcs héjában található, így nem tanácsos pucolgatni. Mi, a Dér Juice-nél az almákat a héjával együtt préseljük, így az értékes anyagok belekerülnek gyümölcsleveinkbe. Számunkra ez a legizgalmasabb rész, a varázslat: amikor az almákból valami izgalmas nedű lesz! 

A profi préseléshez nem kell más „csak” egy kompresszor és magas nyomás, ami ma már a pnemutikus présekben tökéletesedett. Mi hosszú ideig tartó, intenzív, hideg préselési technikát alkalmazunk. Így a derecskei gyümölcs sokkal jobban és ízgazdagabban dolgozható fel.

Mitől olyan édes az almalé?

A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat nem jelenti azt, hogy nincs tele természetes cukorral az almalé. Egy átlagos alma 10-15%-nyi szénhidrátot tartalmaz, ami egyszerűbben fogalmazva cukor: fruktóz, glükóz, szacharóz.

Mi, a DÉR Juice-nál nem használunk semmiféle édesítőszert. Leveink édességét teljes mértékben a Derecske Alma természetes cukortartalma biztosítja. És akkor mi biztosítja a természetes cukortartalmat? Hát, a természet, és a jó öreg Nap, ami nálunk, Derecskén pont annyit, abból az irányból és olyan intenzíven süt, amiről egy átlagos almafa csak álmodhat.

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!