Biodiverzitás a DÉR Juice gyümölcsösében

A Derecskei Gyümölcsösben, ahol a DÉR Juice gyümölcslevek almái és meggyei teremnek, nagyon fontosnak tartjuk, hogy az ültetvényeink élővilága a lehető legváltozatosabb legyen. De vajon miért fontos ez a biológiai sokféleség egy kertben? Mit jelent az agrobiodiverzitás és mit teszünk mi azért, hogy ezt tökélyre fejlesszük a gyümölcsösben?

Mi is az a biodiverzitás?

A biodiverzitás egészen egyszerűen az adott élőhelyen található élőlények sokféleségét jelenti. Ezt a sokféleséget, sokszínűséget az itt élő növények, gombák, állatok és mikroorganizmusok egyvelege adja. Az általuk létrehozott rendszerben minden egyes fajnak és egyednek fontos szerepe van a rendszer egyensúlyának a fenntartása szempontjából. A biodiverzitás szó hallatán talán egy buja őserdő jut legelőször eszünkbe, a biológiai sokféleség jelentősége azonban nemcsak az érintetlen nemzeti parkokra és természetvédelmi területekre korlátozódik. Fontos tudomásul vennünk a biodiverzitás igen fontos szerepét mezőgazdaságunk és élelmiszertermelésünk rendszerében is.

A változatosság gyönyörködtet…

és nagyon hasznos is. Szakemberek szerint minél jobban érvényesül a biodiverzitás a mezőgazdasági termelésben (agrobiodiverzitás), annál stabilabb és ellenállóbb lesz mezőgazdasági rendszerünk. Minek köszönhető ez? Íme, az agrobiodiverzitás néhány előnye:

  • A változatos növényvilág, különösképpen a virágzó növények sokszínűsége kedvez beporzó rovarainknak, akik nélkül egyes számítások szerint elesnénk a termelt élelmiszer egyharmadától.
  • Az élővilág változatosságának fenntartásával kordában tarthatjuk a kártevőket. A monokultúrák (egy adott területen egyféle növény termesztése) egyik nagy hátránya, hogy terített asztalt kínál a termesztett növény kártevőinek, így azok rendkívül gyorsan el tudnak szaporodni. Ezt akadályozzák meg a kártevők természetes ellenségei, ha jelenlétüket támogatjuk a gazdaságunk területén.
  • Változatos élővilág = kevesebb légköri szén. A takarónövények, a mezőgazdasági területeket szegélyező erdősávok és cserjések nemcsak további fajok letelepedéséhez biztosítanak élőhelyet, de gátolják a talajeróziót és segítenek megkötni a légkörben található szén-dioxidot.
  • A változatos talajélet a rovarok, puhatestűek és mikroorganizmusok segítségével javítja a talaj minőségét. A tápanyagokban gazdag, megfelelő szerkezetességű talajt pedig termesztett növényeink bő és jó minőségű terméssel hálálják meg.

Biológiai sokféleség a Derecskei Gyümölcsösben

Ahogyan a fent elhangzottakból is kiderül, a kert élővilágának sokfélesége a fenntarthatóság és termelékenység szempontjából is nagyon fontos. Ezt pedig hosszú évekkel ezelőtt mi is megtapasztaltuk: a kertet otthonuknak – és vadászterületüknek – tekintő madaraknak köszönhetően a növényvédőszerek használatát az évek során minimalizálni tudtuk, ami nemcsak egészséges és szermaradványmentes, de ízletesebb gyümölcsöket is eredményezett. Miután saját szemünkkel is láthattuk a biodiverzitás előnyeit, lépéseket tettünk annak támogatása érdekében.

Kertészeti vezetőnk elárulta nekünk, hogy a gyümölcsösben minden fajt szívesen látunk, a hangsúly az egyensúlyon van. Gondoltátok volna, hogy még az sem célunk, hogy a kártevőket teljes mértékben száműzzük a kertből? Csupán küszöbszint alatt szeretjük tartani fáink és gyümölcseik ellenségeit. A sokszínű élővilág fenntartását többek között az alábbi módokon segítjük elő:

  • Kertünk madarainak 1400 madárodúnk mellett az ültetvények melletti cserjések adnak otthont. A ragadozó madaraknak ülőfákkal, az itt telelőknek pedig a hidegben madáretetőkkel kedveskedünk.
  • A rovarokat is szívesen látjuk. Kedvükért rovarszállásokat telepítettünk, tavasszal méhészekkel együttműködve méhcsaládok érkeznek a kertbe. Emellett a növényvédőszerek használatának minimalizálásával és célzott alkalmazásával is óvjuk a kertben élő ízeltlábúakat.
  • A gyümölcsös sorközei fűvel borítottak, amely nemcsak javítja az ültetvények mikroklímáját, de számos növény- és állatfajnak is otthont ad, valamint óvja a talajéletet.
  • A szervestrágya használatával szintén támogatjuk a talajéletet, mikroorganizmusok sokaságával töltjük fel a talajt.
  • A fajok sokszínűsége mellett az élőhelyek változatosságát is igyekszünk fenntartani. A már említett cserjések mellett kertünk szívében egy tó is található.

Úgy gondoljuk, a gazdálkodás hosszú távon csakis a természettel összhangban lehetséges. Így biztosíthatjuk természeti értékeink megőrzése mellett gyümölcsösünk fenntarthatóságát, a benne termő gyümölcsök kifogástalan minőségét és gyümölcsleveink utánozhatatlan zamatát.

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!