Kezdőlap Blog Almalé. És, amit eddig nem tudtál róla.

Almalé. És, amit eddig nem tudtál róla.

2020. 11. 30.
Almalé. És, amit eddig nem tudtál róla.

Tudtad, hogy az almalé olyan, mint egy jó bor? Mindenki máshogyan készíti, minden évben kicsit más, minden korszakában kicsit eltérő. Kukkants be a DÉR konyhájába, és mindent megtudhatsz az almalégyártásról!

Alapanyag: mindegy, csak alma legyen?

Nem mindegy, milyen idős és milyen fajta almából készítjük a kedvenc almalevünket. Az éretlen alma ugyanis túl sok pektint tartalmaz, és hiányoznak belőle az aromák és cukrok. A túlérett almát inkább egy finom, fahéjas pitébe tegyük! Az érett alma ezzel szemben magas oldható pektintartalommal rendelkezik, ami a préselés során a gyümölcslébe jut. Ez segít az üledék stabilizálásában. 

A fajta kiválasztása sem mindegy. Mi,  a DÉR-nél prémium gyümölcsleveinket általában három különböző fajtájú és zamatú, de mindig friss, fogyasztásra érett almából készítjük. Nincs két ugyanolyan év, két ugyanolyan szüret és ízvilág.

Az a fránya tartósítás

Otthoni körülmények között sokszor felmerül a szalicil és a nátrium-benzoát, de egyik sem a legegészségesebb megoldás. A lékészítés tartósítószer nélkül is működik! A legfontosabb feltétel a tiszta, átforrázott, csírátlanított üveg. De hogy csinálják a profik? 

Mi, a DÉR-nél az üvegek meleg vizes öblítése után, forrón töltünk. A hőmérséklet persze nem mindegy. A magas csíraszám miatt 80°C-on töltjük be az almalevet az üvegekbe. A gyümölcslé nem lehet sokkal forróbb ennél, mert a szín, az aroma és a fontos összetevők, mint a vitaminok károsodhatnak.

Szűretlen almalé? 

Rostos almalével nem igazán találkozhatunk a boltok polcain, de azért van különbség a kristálytiszta és a zavarosabb termékek között. A szűrt gyümölcslevek a gyümölcs levének derítésével készülnek, egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával, így rostot nem is tartalmaznak. A szűrt lé egyik fajtája a juice, azaz a 100%-os gyümölcslé. Ez édesítőszert és tartósítószert nem tartalmazhat, ellentétben a gyümölcsnektárral és a gyümölcsitallal.

A DÉR Juice almalevei nem kristálytiszták, viszont így sokkal természetesebbek. A fizika azt diktálja, hogy a rostosabb levek egy kis idő múlva szétváljanak hígabb és sűrűbb részre. Mindenkit megnyugtathatunk, az apró pöttyökkel sem az íz, sem a minőség nem változik. A rostok értékes ballasztanyagokkal turbózzák fel a gyümölcsleveket, amelyek segítik az emésztést és a bélműködést, ráadásul méregtelenítenek.

Mit jelent a 100%-os jelző? 

A legtöbb 100%-os almalé sűrítményből készül. A sűrítmény azt jelenti, hogy a gyümölcsléből kivonják a nedvességet, majd palackozáskor újra hozzáadják. Ez az eljárás praktikusabb a gyártók számára, hiszen a sűrítmény könnyebben szállítható és raktározható.  Így szinte biztosra vehető, hogy a sűrítmény olcsó külföldi beszerzésből származik.

Mi, a DÉR Juice-nál tulajdonképpen présleveket készítünk. A préslé a frissen facsart levet jelenti, aminek minden cseppjét ott és akkor nyerjük ki, garantáltan magyar almából. A mi almaleveink Derecskén készülnek, és a fenntarthatóság jegyében nem utaznak több száz kilométert. 

Légy résen a présen!

A szőlőhöz hasonlóan az almát is hidegen préseljük, mert melegen változna az íz, az összetétel, ráadásul a víz egy része elpárolog. A frissen préselt almalé pektint tartalmaz, ami nagyrészt a gyümölcs héjában található, így nem tanácsos pucolgatni. Mi, a Dér Juice-nél az almákat a héjával együtt préseljük, így az értékes anyagok belekerülnek gyümölcsleveinkbe. Számunkra ez a legizgalmasabb rész, a varázslat: amikor az almákból valami izgalmas nedű lesz! 

A profi préseléshez nem kell más „csak” egy kompresszor és magas nyomás, ami ma már a pnemutikus présekben tökéletesedett. Mi hosszú ideig tartó, intenzív, hideg préselési technikát alkalmazunk. Így a derecskei gyümölcs sokkal jobban és ízgazdagabban dolgozható fel.

Mitől olyan édes az almalé?

A „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” felirat nem jelenti azt, hogy nincs tele természetes cukorral az almalé. Egy átlagos alma 10-15%-nyi szénhidrátot tartalmaz, ami egyszerűbben fogalmazva cukor: fruktóz, glükóz, szacharóz.

Mi, a DÉR Juice-nál nem használunk semmiféle édesítőszert. Leveink édességét teljes mértékben a Derecske Alma természetes cukortartalma biztosítja. És akkor mi biztosítja a természetes cukortartalmat? Hát, a természet, és a jó öreg Nap, ami nálunk, Derecskén pont annyit, abból az irányból és olyan intenzíven süt, amiről egy átlagos almafa csak álmodhat.