Alma kisokos: 8 kihagyhatatlan almafajta

Alma és alma között bizony van különbség, és ez nemcsak a színükben és ízükben mutatkozik meg! Minden almafajtának mások az igényei, jellemzői, ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő körülmények között és megfelelő módon termesszék őket. A Derecskei Gyümölcsösben 8 almafajta található meg, amelyekből aztán a zamatos DÉR Juice gyümölcslevek is készülnek. Ismerd meg őket közelebbről is!

Derecskei Gyümölcsös rendkívüli természeti adottságokkal rendelkezik, amelyeket a fenntartható gazdálkodással igyekszünk a lehető leghosszabb ideig megőrizni. Magyarország Legszebb Birtoka nemcsak a földfelszín felett lenyűgöző, de alatta is, ugyanis a terület fontos jellemzője, hogy három talajtípus (a nyírségi, a hajdúsági és a bihari) keveredik itt, ami különösen jó a gyümölcstermesztésnek, elsősorban az olyan roppanós gyümölcsöknek, mint az alma. Azon túl, hogy az adottságok kihasználásával gazdálkodunk, többféle módon is támogatjuk a természet munkáját, nem véletlenül kapta a Derecskei Gyümölcsös az Okoskert elnevezést. Az almafákat olyan távolságban és szögben ültettük el egymástól, hogy a legoptimálisabban érje őket a Nap melege, ezen túlmenően jégvédőhálót használunk a jégkárok megelőzésére. Növényvédőszerből csak annyit alkalmazunk, amennyi elkerülhetetlen, ezáltal biztosítjuk, hogy az almák a lehető legegészségesebbek legyenek. Nem véletlenül részesült a derecskei alma nemrégiben nemzeti oltalomban. Fogyaszd akár magában, akár almás sütemény vagy DÉR Juice gyümölcslé formájában, a derecskei alma íze páratlan. Ismerd meg azt a 12 almafajtát, amelyet a Derecskei Gyümölcsösben termesztünk!

Gala – az almacsalád

A Gala-fajták a legkelendőbb almafajták, amelyeket Új-Zélandon egy James Hutton nevű ember nemesített a Kidd’s Orange Red és a Golden Delicious fajták keresztezésével. Roppanós húsa és kimondottan édes íze tette az egyik legnépszerűbb almafajtává. Gyümölcse középnagy (150-170 g), gömbölyded, kemény húsú, lédús. A sima, enyhén viaszos héj az alapfajta esetében sárgás alapszínen narancsvörösen-világospirosan csíkozott, de típusonként változik a színek intenzitása. A Gala-fajták augusztus közepétől szeptember végéig érő őszi almák, a túlérés megelőzése érdekében pedig javasolt a szedést több körben elvégezni. Fontos megjegyezni, hogy ha a Derecskei almavásáron beszereztél télire valamelyik Gala almafajtából, akkor azt a szedéstől számítva kettő-három hónapon belül el kell fogyasztanod, mert ezek a gyümölcsök nem bírják olyan jól a tárolást. 

A Gala must vagy más néven Regal Prince kifejezetten édes ízének köszönhetően az egyik legkeresettebb a Gala almafajták közül hazánkban. A termése közepesen nagy, felülete sima, gömbölyded alakú, így kényelmesen el lehet ropogtatni. A Gala must színét tekintve a sárga az alap, amit narancsvörös vagy sötétpiros fedőszín borít. Húsa kemény, roppanós, ugyanakkor finom szövetű és nagyon aromás, nagyon kellemes magában is megenni. A fáját könnyű alakítani, szétterülő korona jellemző rá, rendszeres a terméshozama. Előnye, hogy jól tűri a telet és a fagyot. 

A Gala must mellett a Gala család többi tagja is nagy népszerűségnek örvend. A számtalan klón közül nálunk a Derecskei Gyümölcsösben a Gala Devil, Gala Schnico Red, Gala King és Gala Buckeye típusok találhatók meg. 

Golden Reinders

A Golden Reinders almafajta a Golden Delicious mutánsa, amely Hollandiából származik, hazánkban pedig 1930 óta ismerik és termesztik. Érése szeptember végén-október elején következik be, és akár 6 hónapon át is tárolható. Gyümölcse a Golden Delicious-éhez képest nagyobb (140-180 gramm) és szebb, nem perzselődik, vékony héjú, zöldessárga színű, beérve sárga, édeskés, kellemes ízű. Hátránya, hogy lisztharmatra, varasodásra, és gombás betegségekre fogékony.

Granny Smith

Talán az egyik legismertebb almafajta, tömör húsával és zöld héjával a Granny Smith olyan, mint egy ehető smaragd. 1868-ban fedeztek fel Ausztráliában, vélhetően a French Crab és Rome Beauty kereszteződéseként. A déli féltekén ez a legelterjedtebb, szaporítása és nagyobb arányú üzemi termesztése azonban csak a 20. század második felében indult meg.

Október második felében éri el a kívánatos szüreti érettséget, a fogyasztási érettségét április végéig őrzi meg. Gyümölcse középnagy-nagy, kerekded, csonka kúp alakú. Könnyen beazonosítható héja viaszos bevonatú, fényes, zöld színű, para szemölcsökkel pettyezett. Húsa kimondottan szilárd, tömött, az íze mindenki számára jól ismert, kissé savanykás. Meleget és sok fényt igénylő fajta, amit Derecskén meg is kap. 

Breaburn

A Galához hasonlóan szintén Új-Zélandról származik a Breaburn, amely feltehetően 1952-ben a Lady Hamilton és a Cox narancs renet fajták házasításából jött létre. Magyarországon 1952 óta termesztik ezt a kései érésű és nagyon jól tárolható almafajtát. 

A Breaburn termése középnagy vagy nagy, sárga felületének hozzávetőlegesen 40 százalékát téglapiros, a napos oldalon csíkozott fedőszín borítja. Húsa kifejezetten kemény, ebből is adódik a jó tárolhatósága, hiszen magát a szüretet, továbbá a szállítást és a pulton történő tárolást is remekül viseli. Kellemes ízű, a cukor-sav aránya kimondottan harmonikus.

Jellemzője, hogy kifejezetten későn érik, így itthon csak a melegebb tájakon termeszthető, ezért is örülünk, hogy a Derecskei Gyümölcsösben is fel lehet lelni ezt az almafajtát. A szüretelésére nagyjából két hétig van lehetőség, ám a fogyasztási érettségét csak később, néhány hónapnyi tárolás után éri el. Ahogy már említettük, hosszú ideig tárolható, 5-6 hónapig képes elállni savlebomlás nélkül, és akár 10 hónapig is megmarad anélkül, hogy héjbarnulás és egyéb tárolási betegség jelentkezne. 

A termesztést tekintve egy nagy szakértelmet igénylő almafajtáról van szó, de a Derecskei Gyümölcsösben minden adott, hogy ízletes Breaburn almák teremjenek.

Pinova

A Pinova a Clivia’és a Golden Delicious fajták keresztezésével jött létre Németországban (Drezda-Pillnitz, 1986). Mivel a különböző betegségekre, liszthartmatra, venturiás varasodásra és baktériumos ágelhalásra nagyon kevéssé fogékony, így jelentősen kevesebb növényvédőszert kell használni ennek a termesztése során. Ez egy kiemelten fontos szempont a Derecskei Okoskertben, hiszen a költségek csökkentésén túl ez segít, hogy még környezettudatosabb és fenntarthatóbb módon termeszthessük a derecskei almákat, amelyekből aztán DÉR Juice gyümölcslevek készülnek. A fenti okokból kifolyólag mind Németországban, mind más európai országokban egyre növekvő arányban telepítik ezt a szívós almafajtát. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy kizárólag kiegyenlített, valamint kielégítő vízellátottságú és páratartalmú termőhelyeken lehet eredményesen termeszteni. 

Gyümölcse külsőre is igen vonzó, középnagy (átlagosan 150-180 g), alakja enyhén kúpos. Jellegzetes megjelenését a cinóberpirossal mosott, olykor csíkozott sárga alapszín adja. Húsa kemény, lédús, íze édesen savanykás és illatos. Szeptember végén-október elején érik, fogyasztási érettsége pedig novemberben kezdődik és egészen júniusig tart.

Topaz

A Rubin és a Vanda szülőfajták keresztezésével jött létre Csehországban Dr. Jaroslav Tupy munkája nyomán a Topaz almafajta, amely a venturiás varasodással és lisztharmattal szemben rezisztens, így ahogy a Pinova esetében, minimális mennyiségű növényvédő szer elegendő a termesztéséhez. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a DÉR Juice frissen préselt gyümölcslevekbe a legegészségesebb derecskei almák kerüljenek.

A Topaz gyümölcse középnagy méretű, formáját tekintve a pogácsához hasonlóan lapított gömb alakú. A héja sima, sárgás alapszínű, amit 60-100 százalékban mosott vagy csíkozott narancsvörös fedőszín jellemez. A húsa kissé sárga színű, roppanó, finom szövetű, kifejezetten bőlevű. Ennek az almafajtának az íze igen jellegzetes, intenzíven fűszeres, édeskés, a szedéskor azonban még némileg savanykás, ami a tárolás folyamán változik meg. Érési ideje október elején-közepén kezdődik, és normál tárolási körülmények között januárig áll el. Nagyon jó C-vitamin-forrás, ami a téli hónapokban kimondottan előnyös az immunrendszer megerősítése érdekében – fogyaszd magában vagy DÉR Juice gyümölcslé formájában!

Jonagold

A Jonagoldot az Egyesült Államokbeli Genevában (New York állam) hozták létre két faj keresztezésével a Cornell Egyetemhez tartozó Mezőgazdasági Kísérleti Állomáson. Először 1943-ban porozták be a Golden Delicious-t Jonatánnal, hogy a két típus előnyös tulajdonságait egyesítsék. Az első gyümölcsöket 1953-ban hozta a facsemete, majd 1968-ban vezették be a közszaporításba a Jonagold almafajtát, amely utóbb elsősorban Európában terjedt el. Belgiumban fő fajta lett a Jonagold, de Hollandiában, Dél-Tirolban, Angliában és Németországban is jelentős mennyiséget termesztenek belőle. Hazánkban 1984 óta tartozik államilag elismert almafajták sorába, ezt követően pedig nagy mennyiségben telepítették, és nálunk a Derecskei Gyümölcsösben is megtalálható. 

A Jonagold gyümölcse nagy (220-250 g), a héj alapszíne sárgászöld, aminek 30-45 százalékát világospiros fedőszín borít. Szintén egy lédús, laza húsú, édes, enyhén savanykás fajtáról van szó, aminek kicsi magháza van. Szeptember végétől október közepéig lehet szedni a Jonagold almákat, fogyasztási érettségét 4-10 hónapig őrzi meg a tárolás függvényében. 

Idared

Az Idared a régebbi almafajták közé tartozik, amit 1926-ban a Jonatán és Wagner keresztezésével alkottak meg az Egyesült Államokban. Az Idaho államban kifejlesztett Idared szelekcióját 1935-ben végezték el, kereskedelmi forgalomba pedig 1942-ben került. Magyarországon is egy igen elterjedt fajta, de jelentősége egyre csökken mind itthon, mind külföldön. A legnagyobb előnye a hosszú eltárolhatósága volt, de a modern tárolási technikák, köztük az ULO (ultra low oxygen) bevezetésével ez az előnye már nem olyan jelentős a többi almafajtával szemben. 

A nagyméretű, lapított gyümölcsének minősége jelentősen függ a termőhelytől és az egyéb környezeti tényezőktől. A Derecskei Gyümölcsös, amely a DÉR Juice otthona, kifejezetten szerencsés adottságokkal rendelkezik, ugyanis három értékes talajtípus találkozik itt, amelytől olyan zamatos lesz a derecskei almák, köztük az Idared típusúak. Emellett előfordul, hogy a fa koronájának külső ágain függő gyümölcsök a nap hatására kívül gyorsan beszíneződnek, míg a beltartalmi értékek nem követik ezt, így nem olyan ízletes a gyümölcs. A Derecskei Gyümölcsösben az almafák ültetése során arra is figyeltünk, hogy optimális mennyiségű napfényhez jussanak a fák az ízletes gyümölcsök érdekében. Az Idared húsa vajszínű, inkább bővebb a leve, ugyanakkor kemény és roppanós, az íze azonban nem kifejezetten jellegzetes, de kellemes, nem túl savas. Optimális fogyasztási érettségét 3-4 hónap tárolás után éri el.

Ismerd meg a Derecskei Gyümölcsösben termő 12 almafajtát, amelyből a DÉR Juice gyümölcsleveket készítjük, majd kóstold meg őket önmagukban vagy frissen préselt gyümölcslé formájában!

Új gyümölcslevünkben az almát ínycsiklandozó mangóval kombináltuk. Ha szeretnéd megtudni, hogy miért egészséges ennek a trópusi gyümölcsnek a fogyasztása, olvasd el a mangóról szóló cikkünket is!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!