A 9 legérdekesebb szüreti felvonulás az országban, amiből válogathatsz

Ugyan a nyárnak vége, ez nem jelenti azt, hogy ne szerveznének izgalmas programokat, fesztiválokat, ráadásul nem is kell értük külföldre menned: szüreti felvonulások várnak szerte az országban! A letűnt korok hagyományaival ismerkedve felfedezheted Magyarország legszebb tájait, miközben finom ételeket és italokat kóstolhatsz. Összegyűjtöttük az ország legérdekesebb szüreti felvonulásait Badacsonytól Egerig. A szőlőn túl is van szüret, így a Derecskei Gyümölcsös szüreti fesztiválját és almavásárát is érdemes útba ejteni, ahol betárazhatsz a DÉR Juice gyümölcsleveinek alapját adó almákból a télre.

A szüret: társadalmi és gazdasági esemény

A szüret a parasztgazdaság életének sorsdöntő mozzanata volt hosszú évszázadokon át, hiszen meghatározta, hogy milyen lesz az elkövetkező év: ha bő a termés jó évnek néztek elébe, ellenkező esetben azonban ínséges idők következtek. A szőlő betakarításával járó óriási munkából mindenki kivette a részét, családtagok, barátok, idősek és fiatalok egyaránt csatlakoztak, amit aztán közös mulatsággal, tánccal és énekléssel ünnepeltek meg. A szüret fontosságát jelzi, hogy a 16.-17. században a törvénykezés is szünetelt Magyarországon ebben az időszakban. A 20. század elején a szüreti felvonulásokat a 18.-19. század bevett szokásait alapul véve miniszteri rendelettel egységesítették: a tipikus szürethez kapcsolódó tevékenység volt az uraság megkötözése; szüreti koszorú elkészítése; a koszorúvivők leöntése vízzel; az uraság köszöntése verses rigmusokkal; a legjobb szedők megajándékozása, például kendőkkel; végzéstánc, mulatság. A szüret befejeztével a fiatalság szüreti felvonulást tartott, amelynek csúcspontja a szüreti bál volt. 

A szüret szó eredete a bor előállításának egy részfolyamatából, a szűrésből vezethető le, idővel azonban a jelentése kiszélesedett, így más gyümölcsök betakarítását is felöleli, így beszélhetünk almaszüretről, körteszüretről és így tovább. A mezőgazdasági technológia fejlődésének köszönhetően a szüret jellege is átalakult, kevesebb fizikai munkát igényel, így közösségi tevékenységből tisztán gazdasági funkcióvá vált, ugyanakkor a legjobb része, a szüreti fesztivál vidámsága máig továbbél.

Téli alma szüret szeptemberben
Szinte fel sem tűnik, de az emberek élete a természet ciklikusságához igazodik: a nyár örömteli és gondtalan hónapjai után az ősz beköszönte a munka kezdetét jelenti. Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor a mezőgazdaságban a szüret, amikor az elmúlt hónapok munkája beérik, és a télre való felkészülésként elraktározzák a gyümölcsöket. Az olyan gyümölcsök mellett, mint a szőlő, a körte vagy a dió, a szeptember az almaszüret időszaka is. Ilyenkor a téli almafajtákat gyűjtik be. Fontos,  hogy az érettség előtt 8-10 nappal gyűjtsék be őket, így a leghosszabb időn át a legjobb minőségben lehet elraktározni, és megfelelő körülmények között tárolva akár márciusig fogyasztható. A Derecskei Gyümölcsösben az őszi almaszüret az év egyik legfontosabb eseménye, hiszen ilyenkor takarítjuk be a DÉR Juice frissen préselt gyümölcsleveihez a legzamatosabb és legfrissebb derecskei almákat, amikből aztán finom, ugyanakkor vitaminokban gazdag leveket készítünk.

Az almaszüret ideje akkor érkezett el, amikor a gyümölcsök elérték a fajtára jellemző nagyságot és színt, a magjuk barna és a szár egy könnyed csavarással leválik a termőnyársról. Téli almafajta például a Jonagold, a Gála, a Granny Smith. A szüret időszaka arra is lehetőséget ad, hogy  felkészülj a téri hónapokra, és betárazz friss gyümölcsökből. Szerte az országban szerveznek szedd magad akciókat, és amellett, hogy jó érzést ad megdolgozni az ételtedért, az aktív kikapcsolódás a természetben a lelkednek is jót tesz. Ha pedig idén inkább csak a szüreti felvonulásokat szeretnéd élvezni, látogass el a Derecskei Gyümölcsösbe, ahol almavásárral készülünk!

1. Badacsonyi Szüret – szeptember 6-8.
Szeptember és október eleje a bor ünnepléséről szól a Balatonnál, szinte nincs olyan város, ahol ne rendeznének szüreti mulatságokat. Az ország egyik leghosszabb szüreti felvonulására is itt kerül sor, mely idén szeptember 8-án 10 órakor Badacsonytomajról indul a 71-es főúton Badacsonyba. A menet forgatagát az ország borrendjei, a környező települések küldöttségei, civil szervezetek, intézmények, néptánc együttesek, fúvószenekarok és lovasok adják. Az utazók az izgalmas felvonuláson és a fenséges kilátáson túl a térség gasztronómiai hagyományait is első kézből ismerhetik meg, valamint megismerhetik a borkészítés történetét a vidéken, a végeredményt pedig helyben tesztelhetik!

2. Szekszárdi Szüreti Napok – szeptember 12-15.
Szekszárdon szeptember 12-15. rendezik meg a Szüreti Napokat, amely a szüret hagyományos keretei között a bor és kultúra ünnepe. A négy nap során számtalan program, kiállítás, koncert borkóstoló és a tájegységre jellemző ételkínálat adja meg az esemény hangulatát. Fellép itt Ákos, Kowalsky meg a Vega, Charlie, a csúcspont pedig a szombati szüreti felvonulás lesz, ahol a menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, a színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi. Ekkor kerül sorra az év Szüreti Táncos párjának megválasztására is, akik egy évig viselhetik büszkén a címet. 

3. Szüret Egerben – szeptember 13-15.
Eger nosztalgikus szabadtéri pincefesztiválja, a Szüret fontos mozzanata a hagyományőrzésnek, ugyanakkor a modern szellemben megszervezett esemény napjainkban is érdekes és üdítő program. A helyi borok és hagyományos, valamint újragondolt ételek mellett olyan programokkal készül a város az ünnepségre, mint a traktoros szüreti felvonulás a Dobó tértől a Szépasszony völgybe, kézművesvárások, a gyerekeknek bábszínházi előadások, szombat este pedig koncertet ad a Margaret Island zenekar. A haladó gondolkodást jelzi, hogy a pincékben a szüreti játékokon és tradicionális ételeken túl szelfipontokkal várják az érdeklődőket. 

4. Paloznaki Falunapok és Szüret – szeptember 28-29.
A Balatonnál sem áll meg az élet a nyári szezon végével, a fürdésre vágyó turistákat azonban a felváltják a gasztronómiai és kulturális élményekre szomjazó utazók. Szeptember utolsó hétvégéje minden évben a szüreti mulatságokról szól Paloznakon. A szürettel egybekötött falunapok alatt folklórprogramok, gulyásfőző verseny, szüreti felvonulás, utcabál, játszóház, kézműves vásár szórakoztatja a helyieket és a látogatókat.

5. Szüreti felvonulás és Mihály-napi forgatag Szilvásváradon – szeptember 28.
Egy napra a múltidézésé lesz a főszerep Szilvásváradon a hagyományosan megrendezett Szüreti felvonulás és Mihály-napi forgatag keretében. A város számos tradícióval rendelkezik a szüret idős időszakában, így a látogató biztos lehet, hogy izgalmas új felfedezéseket tehet a gasztronómia területén, valamint a szőlő-bor-must triumvirátusát is új megközelítésben ismerheti meg. Amíg a gyerekek az Orbán-ház kézműves foglalkozásain vesznek részt, a bortól felbátorodott felnőttek a hagyományőrző táncházon mozoghatják le az elfogyasztott finomságokat. 

6. Szüreti Fesztivál a Derecskei Gyümölcsösben – szeptember 28-29.
A hagyományokhoz híven idén is szüreti mulatságokkal, tökfaragássel és koszorúkészítéssel, illetve izgalmas újdonságokkal várunk, hogy velünk együtt örülj az egy éves munkánk gyümölcsének. Aki nemcsak a finom almákat és egyéb ételeket, italokat szeretné élvezni, de akár egy kis testmozgásra is kapható, azok a Fuss a Csősz elől! jótékonysági futáson mérettethetik meg magukat – a gyerekeknek 2 km, felnőtteknek 4 km a táv. A mesebeli kisvonatozás és az utazó planetárium a gyümölcsöskert, valamint az ég titkaiba nyújt betekintést.  

A szüreti fesztivál elmaradhatatlan része az almavásár, így a téli hónapokban sem kell lemondanod a derecskei alma ízéről. A Derecskei Gyümölcsös kapuja előtt a frissen szedett gömbölyű finomságok közül válogathatsz, vagy a DÉR Juice gyümölcsleveinek formájában akár egy vagy több palacknyit is  magaddal vihetsz a kertből.

A szüret időszaka kiváló arra, hogy a jövő generációit a természet szeretetére és megőrzésének fontosságára tanítsuk. A Derecskei Gyümölcsös Kertpedagógiai programjának kalandos utazásán óvodás és iskolás csoportok vehetnek részt, hogy ebben az idilli környezetben adjuk át nekik a fenntarthatóság és környezettudatosság elveit – némi derecskei alma kíséretében.

7. Füredi Szüret – október 4-6.
Balatonfüred és környékének finom borainak kíséretében vehetnek részt a látogatók a város szüreti felvonulásán. A színes menetben borosgazdák, néptáncosok, lovas kocsik, huszárok, mazsorettek vonulnak végig a településen vidám forgatagukkal a szőlő betakarítása utáni örömérzetet felelevenítve. 

8. Tokaji Szüreti Napok – október 4-6.
Magyarország világhírű borvidékén, Tokajon sem maradhat el a szüret ünneplése. Az 1932 óta megrendezett Szüreti Napok a borvidék legrégebbi és egyben legismertebb eseménye. A programot főzőverseny, borászati-gasztronómiai események, színpadi műsorok színesítik, de évről-évre  október első hétvégéjének fénypontja a népszerű szüreti felvonulás, amelyben Tokaj-Hegyalja polgárai menetelnek, és külön megjelennek itt a helyi települések, és a régi hagyományok felelevenítése is fontos szerephez jut. 

A Szüreti Napokon fellép a fiatal zenészgeneráció tagja, Freddie, de az idősebb korosztály nagy örömére a Neoton Famíliából ismert Csepregi Éva és Végvári Ádám, valamint a Republic zenekar is beveszi a színpadot. Az eseménnyel összekapcsolódik a Tokaji Vár Napja, ahol a régészek és múzeumi dolgozók elevenítik fel a múltat a Bodrog folyó partján álló romoknál. A három nap alatt a térség meghatározó borászatainak palackjaiból is be lehet tárazni, és több helyen nyitott pincékkel várják a borrajongókat, hogy bepillantsanak az ital készítésének kulisszái mögé – és  kóstoljanak a nedűből. 

9. Szüreti Mulatság Hollókőn – október 12.
Hollókő Ófalujában október második szombatján a fiatalok díszes szüreti felvonulása tudatja a hírt, hogy véget ért a szüret, a bort eltették, így biztosított a jövő évi ellátmány. Egykor Hollókőn is folyt szőlőtermesztés, de miután nem volt gazdaságos a földek megművelése, az emberek felhagytak vele. Bár bort már nem készítenek a településen, megmaradt az ital szeretete és a szőlőművelés legjobb része, a szüret. Ezért minden évben a falu fiataljai színes népviseletbe öltöznek, és végigvonulnak az utcákon, majd az év fontos eseményeiről mondókákban és a falubeliekről költött mókás versek formájában emlékeznek meg. A mulatságot kézműves kirakodóvásár és foglalkozások kísérik, a borkészítésbe is betekintést lehet nyerni, de aki még nem kóstolt soha mustot, az most bepótolhatja Hollókőn!

Élvezd a természet nyújtotta kincseket idén ősszel, látogass el egy izgalmas szüreti felvonulásra az ország valamely városába, például Derecskére, ahol nemcsak a Derecskei Gyümölcsös zamatos terméséből raktározhatsz el télre, de vidám programokon keresztül nyerhetsz betekintést az almáskert mindennapjaiba!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!