7+1 környezetbarát tipp, ami könnyen napi rutinná válhat

Javában tart 2020, és te megfogadtad, hogy az új évtizedben környezetbarát életmódra váltasz? A lelkesedés adott, de nem tudod, hogy fogj hozzá? A DÉR Juice egyik alapvető működési elve a tudatosság, aminek a környezetvédelem fontos része, ezért szeretnénk segíteni, hogy elindulhass a zöldebb úton, és a napi rutinod kevesebb terheléssel járjon a természet számára.

1. Újrahasznosítás

Bár úgy tűnhet, az újrahasznosítás már unalomig ismételgetett téma, sajnos még mindig elmarad a mennyisége a kívánatostól. Ha eddig nem, vagy nem nagyon foglalkoztál vele, 2020-ban válj profi újrahasznosítóvá!

2. Palackozott víz helyett saját kulacs

A megvásárolt PET palackok saját kulacsra cserélése az egyik olyan zero waste döntés, amit könnyedén beiktathatsz a napi rutinodba. Ezáltal még az újrahasznosítással sem kell foglalkoznod, hiszen egyáltalán nem termelsz hulladékot, az 1000 év alatt lebomló, rengeteg erőforrás árán előállított műanyag palackot helyettesítő kulacsod pedig bárhol és bármikor ingyen után tudod tölteni friss vízzel egy csapnál. Ugyanebből a megfontolásból a DÉR Juice gyümölcsleveket is újrahasznosítható üvegpalackokba töltjük.

3. Ints búcsút az eldobható kávéspoharaknak

Ha a napi rutinod része, hogy úton a munkába vagy ebéd után elugrasz a kedvenc kávézódba egy koffeines italra, akkor tudatosan és előrelátóan váltsd ki a papírpoharakat saját, többször (akár végtelenszer) használható kávéspohárral. A papírpoharak ugyanis a bennük lévő műanyagréteg miatt nem újrahasznosíthatóak, így nem nevezhetőek környezetbarátnak. Léteznek olyan kezdeményezések, amikor nem is kell hazavinned és elmosogatnod a poharat: a HuskeeCup rendszerében a résztvevő kávézóknál akár ott is hagyhatod a használt poharat, ők pedig egy tisztába töltik ki neked a kávédat. 

4. Növényi alapú étrend a bolygóért

Akár tetszik, akár nem, a húsfogyasztás mértéke sajnos mára túlnőtt azon, amit a Föld elbír, így ha fontos számodra a környezetvédelem, akkor csökkentsd az elfogyasztott hús mennyiségét, vagy ha kivitelezhető, hagyd el teljesen a táplálkozásodból. A január különösen jó, hogy kipróbáld milyen hús és mindenfajta állati eredetű élelmiszert mellőzni az étkezésekből, ugyanis most zajlik a Veganuary kihívás. Ki tudja, lehet hamar a napi rutinod részévé válik majd a növényi alapú ételek készítése.

5. Az elviteles dobozok ideje lejárt

Biztosan veled is megesik, hogy nincs időd, vagy épp kedved ebédet készíteni, ezért napközben kiugrasz egy gyors ebédért, amit műanyag dobozban visszaviszel a munkahelyedre. A műanyag elviteles dobozokat jó esetben még újra lehet hasznosítani, de a polisztirol dobozok csak a kukába mehetnek az étkezés végével. Ha az ebédkészítés nem is lehet a napi rutin része nálad, van lehetőséged környezetbarát módon elvitelre kérni az ebédet: vigyél magaddal saját fém- vagy akár többször használatos műanyag tárolókat. 

6. Nejlonzacskó stop!

Óriási mennyiségű nejlonzacskót használunk el a Földön nap mint nap a vásárlásnál, ez a pazarlás pedig nem egyeztethető össze a környezetvédelemmel. Bevásárláshoz használj vászon válltáskákat, a hétköznapokban a napi rutin részeként pedig legyen nálad egy kisebb vászon szütyő a pékárunak és gyümölcsöknek. 

7. Környezetbarát ruhavásárlás

A divat a második legkörnyezetszennyezőbb iparág, ezért a fast fashion márkák új darabjai helyett próbálj másodkézből vásárolni, vagy magyar tervezők darabjait előnyben részesíteni. 

 +1 Kreatív újrahasznosítás 

Akár otthon is újrahasznosíthatsz: némi kreativitással és festékkel bármilyen feleslegessé vált tárgyat új életre kelthetsz. A DÉR Juice almalé után maradt üvegből például készíthetsz színes vázákat vagy csodálatos lámpadekort. 

Indulj el a környezetbarát életmód felé 2020-ban, és vezess be néhány egyszerű és zöld változtatást a napi rutinodban a DÉR Juice tippjeivel! 

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!