5 ok, ami miatt idén ne hagyd ki a farsangot

Már több mint egy hónap eltelt az ünnepek óta, a melegség és szeretet fényeinek helyébe pedig a szürke, hideg január toppant be a maga álmosító egyhangúságával. A tavasz közeledtével a maszkos, álarcos jelmezes mulatságok eredete a termékenység és bőség kezdetének ünneplésére vezethető vissza, amelyek máig megmaradtak. A farsang téli hibernálódás utáni jókedvről és közös ünneplésről szól – mutatunk 5 okot, amiért a DÉR Juice szerint semmiképp se hagyd ki idén a mulatságokat! 

farsang a keresztény naptár szerint január 6-án kezdődik, pontos zárónapja pedig a húsvét dátumának megfelelően alakul, de mindig a hamvazószerdát, azaz a húsvét előtti 40. napot megelőző húshagyókeddre esik, amikor még teljes nyugalommal lehet enni-inni, dorbézolni. Bár az időtartama így akár két hónap is lehet, valójában az utolsó három napja, együttesen a farsang farkának nevezett farsangvasárnap, farsanghétfő és húshagyókedd a mulatozás fő ideje. Pontos eredetét nem ismerjük, de kettős jelentést hordoz: egyrészt a tél lezárását, másrészt az életadó tavasz megérkezését ünnepeljük ilyenkor a hagyományok szerint. Egy felfogás szerint az emberek régen azt hitték, hogy a tél végén a Nap elgyengül, így megjelennek a gonosz szellemek, akiket hangoskodással, ijesztő maskarákkal és boszorkánybábú elégetésével próbáltak távol tartani. Ma már nem félünk a szellemektől, a farsang vidám hagyomány mégis megmaradt – a DÉR Juice-nak pedig 5 oka is van arra, miért nem érdemes kihagyni.

Légy részese a karneválnak!

A karneválok és bálok a középkorban jelentek meg és terjedtek el, amikor az eredetileg pogány gyökerű farsangi tradíciókat a keresztény egyház is elfogadta és felvette a hivatalos egyházi ünnepnapok közé. Bár a karneválok a Föld minden ember lakta kontinensén elterjedtek, a két leghíresebb karnevál a riói és a velencei. Itthon is nagy hagyománya van az utolsó hétvégére eső felvonulásoknak, ezek közül is a legnagyobb a mohácsi busójárás. A népszokás létezéséről az első feljegyzések a 18. század végéről valók, ma pedig izgalmas látványosság a több mint ezer télűző, torzonborz kabátba és démoni maszkba bújt felvonuló hullámzó tömege. Egyszer mindenképp érdemes ellátogatni Mohácsra ebben az időszakban! A DÉR Juice otthona Derecske, ezért körbenéztünk, hol lesznek a környéken farsangi ünnepek, és a közeli Hajdúszoboszlón február 15-16. szerveznek különböző mulatságokat, például fánkversenyt és családi mulatságokat kicsiknek és nagyoknak. 

Alakoskodás – régi tradíció modern köntösben

A farsang Európában olyan, mint Amerikában a Halloween, ilyenkor bárki jelmezt ölthet és kiléphet a saját bőréből, hogy valaki más legyen. Eredetileg az álarcosbálok az arisztokrácia és a nagypolgárság ünneplési formái voltak, ez a fényűző tradíció pedig a bécsi- vagy a pesti operabál formájában máig megmaradt, ugyanakkor az álarc felöltése széles körben elterjedt. Vannak tipikus jelmezötletek, ezért a legjobb, ha kreatív vagy, és valami egyedit találsz ki: legyél a kedvenc film- vagy regénybeli hősöd, esetleg egy híres tudós, így biztosan kitűnsz majd a tömegből! 

Megfordulnak a nemi szerepek

A Balaton-felvidék régi hagyománya az ‘asszonyfarsang’, amit az utolsó előtti napon, farsanghétfőn rendeznek meg, lényege, hogy a lányok, nők levetik a szoknyát, és férfi ruhába bújnak, viselkedésükben is a másik nemet imitálva. Egy napra a feje tetejére áll a világ – érdekes tapasztalat.

Fánkból sosem elég

A DÉR Juice egyik fontos küldetése az egészséges táplálkozás képviselete a natúr gyümölcslevek révén, azonban mi is szeretjük az ételeket, és azt valljuk, hogy az életet élvezni kell, így készül nálunk fánk. A szalagos fánk sütése remek közösségi program lehet, de ha az elkészítésből nem is, az elfogyasztásából biztosan mindenki kiveszi majd a részét. Sokféle receptet lehet találni hozzá az interneten, de íme egy részletes farsangi fánk alaprecept, amivel biztosan sikert aratsz. 

Torkoskodni ér!

A szokások szerint farsangkor minél többet kell enni, mert így lesz bő a termés, ugyanakkor egyfajta felkészülés is az önmegtartóztatást megkövetelő böjti időszak előtt. Mi is szeretnénk, ha minél több alma teremne a Derecskei Gyümölcsösben, amiből aztán frissen préselt almalé készülhet, ezért maradéktalanul eleget teszünk a fenti elvárásoknak. Ezzel együtt az elmúlt években újra felkapott lett a vendéglátóhelyeken nagy kedvezményekkel ünnepelt torkos csütörtök, ami egy régi tradícióra épül. Nem tudjuk biztosan, hogy egykor a hamvazószerda előtti csütörtök volt a torkos vagy utána, mindkettő mellett vannak források, de a Magyar Néprajzi Lexikon szerint hamvazószerda másnapján felfüggesztették a böjtöt, hogy még elfogyasszák az ünneplés után megmaradt ételeket. Akárhogy is, mi a DÉR Juice-nál biztosan nem hagyjuk ki a lehetőséget!

Fogadd meg a DÉR Juice tanácsát, és idén ünnepeld a farsangot izgalmas és vidám tradíciójival együtt, látogass el Mohácsra vagy Hajdúszoboszlóra, egyél sok fánkot, és öltözz kreatív jelmezbe!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!