5 magyar manufaktúra, akik a fenntarthatóság különleges képviselői

Sokszor használjuk a fenntarthatóság szót olyankor, ha valamiről úgy gondoljuk, hogy kisebb környezeti terhelést jelent a Föld számára, mint más, hasonló termékek, szolgáltatások. A fenntarthatóság azonban egy nagyon tág kifejezés: érhetjük alatta egy adott termék előállításának folyamatát, körülményeit, a gyártáshoz használt alapanyagokat, esetleg az utóéletét. A DÉR Juice-nál fontos számunkra a fenntarthatóság, ezért több módon is teszünk ennek érdekében. A saját törekvéseinkről már meséltünk, de szeretnénk olyan hazai manufaktúrákat is bemutatni, amelyek a maguk területén hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez. 

Korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk azokról az intézkedésekről, amelyeket kertünkben, a Derecskei Gyümölcsösben azért vezettünk be, hogy hosszú időn át, finom és jó minőségű gyümölccsel ajándékozzon meg bennünket a természet. A fenntarthatóság egyik lépése, hogy olyan gyümölcsöket és gyümölcsleveket fogyasztasz, amelyek megbízható hazai forrásból származnak. Ilyenek a DÉR Juice frissen préselt gyümölcslevek és a friss derecskei alma, amiből almavásárunkon október 27-ig te is betárazhatsz télire! 

Szerencsére számos alkotó és manufaktúra gondolkozik hozzánk hasonlóan környezettudatosan, ezért szeretnénk a figyelmedbe ajánlani őket. 

1. YKRA

Az YKRA márka különleges hátizsákjait a ’70-es évek csehszlovák túrafelszerelései ihlették, minőségben pedig a legjobbra törekszenek. Környezettudatos márkaként Magyarországon végzik a táskák és kiegészítők gyártását, amikhez magas minőségű pamutvásznat, illetve olasz bőrt használnak. A vidám színes alapdarabjaik mellett időről-időre egyedi kollekciókkal rukkolnak elő, amelyeknél a mintákat a tradicionális szitanyomás technikájával viszik fel az anyagra, ezáltal minden darab egyedi és megismételhetetlen.

2. Old Blue

Az Old Blue márka különlegessége, hogy már létező, de haszontalanná vált alapanyagot használnak fel termékeik elkészítéséhez az úgynevezett ‘upcycling’ jegyében: régi farmereket. Az emberek által elhordott, használhatatlan ruhadarabokból a táskáktól a tányéralátéteken át a különböző huzatokig bármit el tudnak készíteni. Ha neked is van otthon feleslegessé vált farmernadrágod, farmerdzsekid vagy más hasonló darabod, akkor azt te is le tudod adni náluk, hogy egy teljesen új formában keljen ismét életre a manufaktúrájukban.

3. Ursusplus

Jeney Orsolya egyszemélyes manufaktúrája szintén az upcyclinggel ad izgalmas színt a fenntarthatóság kérdésének: ő elhasználódott sátrakból, gumimatracokból és biciklibelsőkből készít oviszsákokat, dekor tárgyakat, jutalomfalat tartókat és egyéb használati tárgyakat, a paletta szinte végtelen.

4. Old wood things

A fenntartható fejlődés része, hogy a környezettudatos bútorokkal rendezzük be az otthonunk. Erre az egyik jó megoldás a silány faipari termékek helyett jó minőségű fa használata, ráadásul, ha régi faanyagokat hasznosítanak újra, akkor duplán környezettudatos megoldásról van szó. Pontosan ezzel foglalkozik az Old wood things, akik régi faanyagokból varázsolnak asztalokat, székeket, padokat és más környezettudatos bútorokat. 

5. Heit torma

A DÉR Juice-hoz hasonlóan a Heit torma is családi vállalkozás keretében gyártott termék, aminél a kis manufaktúra működéséből adódóan lehetőség van a magas fokú odafigyelésre és a kiváló minőségre. Ahogy a DÉR Juice frissen préselt gyümölcsleveihez sem használunk semmilyen tartósítószert, mesterséges színezőanyagot, úgy a Heit család torma különlegességeibe sem kerülnek ilyen összetevők. A Létavértesen készült tormát az Almavirág Étteremben található Helyi Ízek boltjában is meg tudod vásárolni. 

A fenntarthatóságért te is könnyedén tehetsz: vásárlásoddal támogass olyan hazai manufaktúrákat, akik a fenntarthatóság szellemében gyártják termékeiket! Az elfogyasztott élelmiszerek esetében is figyelj oda, hogy lehetőleg megbízható forrásból való, hazai ételeket, italokat válassz. Ennek legjobb módja, ha a saját szemeddel látod, honnan származik a megvásárolt termék. Gyere el a Derecskei Gyümölcsösben rendezett almavásárunkra, ahol betárazhatsz télire a frissen szüretelt derecskei almából és natúr DÉR Juice gyümölcslevekből!

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!