5 kiváló almafajta a háztartásodba: megmutatjuk, melyiket mire használd

Biztosan te is találkoztál már a következő mondással: “Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.” Több tanulmány is kimutatta, hogy az alma rendkívül egészséges és jó hatással van nem csak az immunrendszer működésére, de magára az emésztésre is. Épp ezért összegyűjtöttünk 5 különböző, remek almafajtát, és megmutatjuk, melyiket, mire tudod felhasználni.

1. Gála, az édes és ropogós alma
Talán kevesen tudják, de az egyik legnépszerűbb almafajta a Gála (Gala), Új-Zélandról származik. Különböző fajtái (például a Gala must, a Gala devil, a Gala schnico red, a Gala king, és a Gala buckeye) egytől egyig rendkívül ízletesek: édes és nem túl savas, inkább kissé vanília-szerű ízük van. A sárgáspiros színű alma húsa meglehetősen kemény és roppanós. Mivel nem tárolható túl sokáig (csupán körülbelül 3-4 hónapig), így jobb, ha minél előbb elfogyasztod. Mivel vizes és kásás, ezért pite helyett lehetőleg inkább almalevet készíts belőle.

2. Golden delicious, az ízletes almafajta
A Galahoz hasonlóan a Golden is a hiperek egyik legnépszerűbb terméke, így ha máshol nem is, itt már biztosan te is találkoztál már vele. A sárgászöld, és zöld színű alma egyébként édes, puha húsú, azonban mivel vastag héja van, sokan inkább meghámozzák.

Ha almáspitét akarsz készíteni, vagy csak össze szeretnél dobni egy könnyed salátát, és feldobnád valamilyen édeskés ízzel, akkor a Golden alma erre tökéletes választás. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy hamar megbarnul, így érdemes még frissen elfogyasztanod.

3. Idared, egy alma a mesékből
Ha visszaemlékszel gyerekkorod meséire (pl. Hófehérke), amiben egy szép, nagy, piros alma szerepel, akkor szinte biztos, hogy egy idared almáról mintázták! Ez ugyanis a klasszikus, nagybetűs ALMA, már ami a formáját és a színét illeti.

Az egyik legnagyobb előnye, hogy rendkívül sokoldalúan felhasználhatod: főzéshez, pitékhez, szószokhoz, kompóthoz, de akár juice-nak is kiváló. A lédús gyümölcs nem túl édes és nem túl savanyú – mondhatni kellemes, középutas ízvilág jellemzi, így mindennel jól kombinálható. Szerencsére sokáig eláll, így hosszú időre be tudod magadnak tárazni.

4. Granny Smith, a savanykás finomság
Amikor valaki zöldalmáról beszél, szinte biztos, hogy a Granny Smith nevezetű, fűzöld színű almára gondol. A héja nem túl vastag, viaszos bevonatú, viszont nagyon finom és roppanós – ezért is szeretjük olyan sokan. Egy meleg nyári napon hihetetlenül jól tud esni, ahogyan az enyhén savanykás íze szétárad a szádban.

Mivel kiváló szomjoltó, jó ötlet a frissítő zöldturmixokba, de a tortákba és a salátákba is szuper választás.

5. Jonagold, az ínycsiklandó kombináció
A Jonagold érdekessége, hogy két almafajta, a Golden delicious és a Jonatán alma keresztezéséből született. A Goldent még a 40-es években porozták meg a Jonatán fajtával. Így terjedt el a Jonagold, amely a 70-es évek óta Európa-szerte rendkívül népszerű.

Az alma viszonylag nagy és élénkpiros színű. Se nem túl édes, se nem túl savanyú, de nagyon jellegzetes illatú. A héja vékony és édeskés, a húsa inkább leveses, így bármire felhasználható: akár pitékhez, akár juice-okhoz.

Persze nem mindenkinek van rá sem ideje, sem energiája, hogy saját almalevet készítsen otthon. Ha te is szeretnéd érezni az alma valódi ízét, akkor kóstold meg DÉR Juice almalevünket.  

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!