4 legnagyobb hiba, amit a szelektív hulladékgyűjtésnél elkövethetsz

A szelektív hulladékgyűjtés az egyik legalapvetőbb dolog, amit ma bárki megtehet a környezet védelme érdekében. Ebben az esetben ugyanis a feleslegessé vált hulladékból újrahasznosítással ismét értékes alapanyagot készül, amivel rengeteg erőforrást takaríthatunk meg, így megelőzve, hogy a Föld készletei idő előtt kimerüljenek. Mivel a DÉR Juice számára is fontos a környezet védelme, összegyűjtöttük a szelektív hulladékgyűjtés szabályait, amivel te is hozzájárulhatsz a bolygó megóvásához.
 

Sok esetben teljesen egyértelműek a szelektív hulladékgyűjtés szabályai – mindenki tudja, hogy az üres ásványvizes és egyéb palackok a műanyag gyűjtőbe kerülnek, a nem kívánatos reklámújságok és hasonlók pedig a papírba, az italok után maradt üvegek pedig a megfelelő színű üveggyűjtőbe. Vannak azonban olyan szürke zónák, aminél nem ilyen egyértelmű a tennivaló. Összegyűjtöttünk néhány klasszikus hibát, amit a lelkes környezetvédők elkövethetnek.

1. Csak tiszta hulladék kerülhet a gyűjtőkbe
Bármilyen furcsán is hangzik, a szelektív hulladékgyűjtés első számú szabálya, hogy csak tisztán kerülhet hulladék a gyűjtőbe. Ezért mielőtt a szelektív gyűjtőbe száműznénk az üres műanyag samponos flakonokat és joghurtos, tejfölös dobozokat, alaposan el kell mosogatni őket, hogy minden zsírmaradékot és szennyeződést eltávolítsunk róluk, mivel ha koszosak, az meggátolhatja az újrahasznosítást. A mosogatáshoz használt víz és a környezetbarát mosogatószer kisebb terhelést jelent a Földnek, mint a szeméttelepen halmozódó műanyag, és az új műanyag csomagolások előállítása. 

2. Szerves anyagoktól mentesen
A műanyaghoz hasonlóan a papír esetében is szennyeződéstől mentesen tudják csak újrahasznosítani az összegyűlt hulladékot. Ez azt jelenti, hogy a használt papírzsebkendőt és szalvétát csak a kommunális szemetesbe lehet dobni, de ugyanez vonatkozik a pékáru után megmaradt zsíros papírzacskókra és az üres pizzás dobozokra. 

3. Viszlát cellux
A csomagokat a leggyakrabban kartondobozban küldik, ami elsőre környezetbarátnak tűnik. Egyrészt ez igaz is, hiszen a kartondobozt nyugodt szívvel lehet a papír gyűjtőbe dobni, ugyanakkor a lezárásukra használt ragasztószalag csíkok és cellux szintén meggátolják az újrahasznosítást. Ezért ha igazán környezetvédő szeretnél lenni, az összeset le kell tépkedned a kartonról. Kicsit macerás és időigényes, de a legjobb, amit a környezetért tehetsz.

4. A hungarocell nem újrahasznosítható
Mindenki vásárolt már új elektronikai háztartási berendezést, és mindenki állt már egy halom hungarocell fölött, nem tudva, hogy mit kezdjen vele. Sajnos a válasz az, hogy semmit, csak a rendes kukába lehet kidobni őket, mivel a hungarocell nem szerepel az újrahasznosításra alkalmas anyagok listáján.

5. Az elviteles papírpohár nem csak papírt tartalmaz
Papírnak álcázza magát, azonban nem teljesen az az elviteles kávés pohár. Bár a papírpohár elnevezésből következne, hogy tisztán papírból áll, az igazság az, hogy belülre műanyag réteg kerül, ami a forma- és hőtartást biztosítja. Ha igazán környezetbarát szeretnél lenni, kérd a saját többször használatos poharadba az elviteles italokat!  

DÉR Juice-nál kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, ami a derecskei alma termesztésétől a kész frissen préselt gyümölcsléig a termékeink teljes előállítási folyamatára igaz. Azon felül, hogy a Derecskei Gyümölcsösben odafigyelünk a használt víz mennyiségére, jéghálóval védjük a fákat a jégtől és a Naptól, illetve a lehető legkevesebb növényvédőszert használjuk, a DÉR Juice almalé kis- és nagy kiszerelésű üveg palackokba kerül, ami újrahasználható és újrahasznosítható, a címke pedig papír, amit szintén szelektíven lehet gyűjteni.

Gyűjts szelektíven minden olyan háztartási hulladékot, amire lehetőség van, köztük a DÉR Juice gyümölcslé üvegét is!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!