3+1 istenien finom almás sütemény, amit meg kell kóstolnod!

Az ősz az almaszüret ideje a Derecskei Gyümölcsösben. Hosszú hónapok munkája és várakozás után végre megkóstolhatjuk a zamatos derecskei almát, ami minden formában ínycsiklandó finomság: készül belőle DÉR Juice gyümölcslé, magában is lehet fogyasztani, de akár almás sütemény készítéséhez is remek hozzávaló. Ez utóbbihoz gyűjtöttük most  ínycsiklandó recepteket – már csak derecskei almára van szükséged, és indulhat a sütés!

1.) Almás pite

A legnépszerűbb almás sütemény kategóriájának egyértelmű nyertese az almás pite. Elsősége megkérdőjelezhetetlen és megingathatatlan, nem véletlenül. Könnyen és gyorsan elkészíthető sütemény, ami a lédús alma és puha piskóta párosával egyszerre frissítő és laktató. Nem mindig volt ez azonban így. A pite története egyes források szerint i. e. 9500-re nyúlik vissza, de Apicus híres római szakácskönyvében is találni már pitereceptet. A pitetészta elődjét hosszú évszázadokon át kőkeményre sütötték, hogy a két lap szigetelőanyagként és evőeszközként funkcionáljon. A tűzhely megjelenése új korszakot nyitott a pitekészítésben, innentől a tészta sokkal lágyabb lett. A cukor széleskörű elterjedése is változást hozott, hiszen a pite, amit előtte hússal, hallal, szalonnával és hagymával készítettek, ezután édes töltelékkel indult hódító útjára. 

A világon szinte mindenütt esznek pitét, de az elkészítés módja, a megjelenése és a töltelék különbözik. Itthon tradicionálisan az édes változat népszerű, különösen az almás. Ha egy tuti receptet szeretnél kipróbálni ezt az öt generáció óta használt családi almás pite receptet. A legfinomabb almás pite pedig derecskei almából készül, ezt garantáljuk!

2.) Almás rétes

Nincs látogatás a nagymamánál almás rétes nélkül. A sülő almás sütemény illata a gyerekkort és az otthon melegét idézi fel. A pitéhez hasonlóan a rétest is sokféle gyümölccsel lehet elkészíteni, de a díjnyertes változat az almás. Ha azonban fenntartásaid vannak a hagyományos receptekkel kapcsolatban, akkor sem kell lemondanod az almás süteményről az ebéd után, hiszen egy kis változtatással diétásan is elkészíthető! Figyelj, hogy a tészta vékony legyen, a megkenéséhez használt zsiradékot pedig bátran cseréld egészségesebb alternatívára, de ezzel is bánj óvatosan. A tölteléket mértékkel cukrozd, és itt is használhatsz alternatív hozzávalókat. További útmutatást az almás rétes elkészítéséhez ezen a linken találsz. 

3.) Almás palacsinta

Ahány ház, annyi palacsinta recept. A reggelik királya a palacsinta, az egész világon klasszikus fogás a nap kezdetén, de akár desszertként ebéd után is lecsúszhat belőle egy-kettő. Az almás palacsintáról elsőre egy almával megtöltött hagyományos palacsinta juthat az eszedbe, de ha szereted a gasztro kalandokat, akkor ajánljuk, hogy próbáld ki úgy, hogy az alma a tésztába kerül. Teljesen más textúra és ízélmény lesz a végeredmény! Az újragondolt almás palacsinta receptjét itt találod.

+1) Almás krémes

Szinte lebeg, olyan súlytalan és légies ez az almás sütemény. A hagyományos francia krémessel szemben az almás krémes esetében a piskótára egy vaníliás-almás réteg kerül, amit a pudingos krém és a tejszínhab koronáz meg. Az alapanyagok minősége a végeredményt is meghatározza, ezért érdemes ennél az édességnél is a legjobb almákat felhasználni. Az almás krémes nem épp a legkönnyebb recept, de a megfelelő iránymutatással, megtalálsz, te is el tudod készíteni!

Raktározz el télre a Derecskei Gyümölcsös finom almáiból, és a hideg estéken készítsd el belőlük ezeket az almás süteményeket, és fogyasszátok el a családdal és a barátokkal egy pohár DÉR juice almalé kíséretében! Ha pedig inkább csak a sütés végeredményét élveznéd, látogass el az Almavirág étterembe, és kóstold meg a derecskei almából, helyi alapanyagok felhasználásával készült almás sütit karamellizált vaníliafagylalttal!

Kosár 0
Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!