15 pofonegyszerű környezettudatos tipp

Minden nap záporoznak ránk az elszomorító hírek a Föld állapotáról, amit kár tagadni, az emberi tevékenység idézett elő. A jelenlegi klímavészhelyzet hatása már most is érezhető, elég csak visszaemlékezni a 30 fokos októberi napokra, amelyek meghaladják a vénasszonyok nyara kategóriáját. A pesszimista jóslatok szerint kevesebb, mint 12 évig élvezhetjük az életet a jelenleg megszokott formájában, 2050-re ugyanis összeomolhat a bolygó ökoszisztémája. A Derecskei Gyümölcsös működése és a DÉR Juice gyümölcslevek előállítása során is környezettudatosan járunk el, és most azt mutatjuk meg, hogy a saját életedben miként tehetsz a fenntartható jövőért. 

Azt mondják, hogy a Földet nem az elődeinktől örököljük, hanem az utódainktól kölcsönözzük. És valóban ez a helyzet, a mostani döntéseink hatással vannak a bolygó állapotára és ezzel szorosan összekapcsolódva az emberiség jövőjére – hogy milyen levegőt szívnak az utánunk jövő generációk, hogy tiszta víz folyik-e a csapból, hogy mennyire lesznek egészségesek az ételek. A kutatók már a legborúsabb készülnek, és azt prognosztizálják, hogy visszafordíthatatlan károkat okozott az emberiség felelőtlen tevékenysége, ami állat- és növényfajok kipusztulásához, az éghajlat megváltozásához, az óceánok elsavasodásához és kiürüléséhez vezetett, ezáltal veszélybe sodorta a bolygó egész ökoszisztémájának fennmaradását.

Bár a kutatók már az 1970-es évek óta tisztában vannak az ipar által okozott hatásokkal, a környezettudatosság csak az elmúlt években vált meghatározó szemponttá a hétköznapi emberek életében és a politikában egyaránt. A Párizsi éghajlatvédelmi egyezményt 2016-ban írták alá, amelyben a 196 aláíró ország azt tűzte ki elsődleges célul, hogy: „A globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, majd az erőfeszítések folytatásaként a hőmérséklet emelkedésének 1,5 °C alatt tartása az iparosodás előtti szinthez képest, elismerve, hogy ez jelentősen csökkenti az éghajlatváltozás kockázatait és hatásait”.

Amíg az átlagemberek próbálnak környezettudatosan élni a mindennapjaikban, és a PET palackokat újrahasznosítják, sőt, saját kulaccsal igyekeznek csökkenteni a műanyag mennyiségét, addig a világ vezető gazdasági hatalma, az Egyesült Államok november 4-én bejelentette, hogy kilép a Párizsi klímaegyezményből

A probléma összetett, de a DÉR Juice-nál hisszük, ha összefogunk, valódi változást érhetünk el. Ha elegen mondanak nemet a pazarlásra és igent a környezettudatos életmódra, akkor a döntéshozók sem ignorálhatják ezt. Mi a derecskei alma termesztése és a frissen préselt gyümölcsleveink készítése során kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy környezettudatos formában történjen mindez, hiszen a fenntartható jövőt csak így érhetjük el. Ezen felül szeretnénk segíteni abban, hogy te is környezettudatosabban éld a mindennapjaidat!

1. Számítanak a tetteid

Talán az első és legfontosabb lépés a környezettudatos életmód felé vezető úton, hogy tudatosítod magadban, minden apró lépés számít. Sokan azért nem változtatnak, mert úgy gondolják, az ő tettük csak csepp a tengerben, pedig ezek a kis hatások mind összeadódnak. Plusz  sosem tudhatod, hogy hány embert fogsz a magatartásoddal inspirálni.

2. Pazarlás stop!

A kapitalista gazdaság alapkövetelménye az állandó fogyasztás, ehhez azonban óriási erőforrásokra van szükség, mind nyersanyag, mind energia tekintetében. A környezettudatos gondolkodás ebben az esetben azonban nem azt jelenti, hogy semmit se vásárolj – egyszerűen amire nincs szükséged, azt ne vedd meg. A boltokban és az interneten minden adott az impulzusvásárláshoz, a csábító, kihagyhatatlan, visszautasíthatatlan ajánlatok özönében azonban mielőtt a pénztárcádért nyúlnál, állj meg és gondolkodj el egy pillanatra, valóban szükséged van erre a holmira? Ha második megfontolásra már felmerül, hogy annyira még sincs szükséged arra a termékre, akkor ne vedd meg. Nemcsak környezettudatos, de pénztárcabarát döntés is!

3. Csökkentsd a műanyagot a háztartásodban 

Az egyik legnagyobb hulladékforrás, amivel még az újrahasznosítás sem tud mit kezdeni, azok a különböző műanyag csomagolóanyagok. Ezért a zero waste jegyében ma már Budapesten és az ország más városaiban is sorra nyílnak a csomagolásmentes boltok, ahol a saját vászon szütyődbe, tárolódba (műanyagba is, hiszen nincs gond a többször használatossal) és üvegedbe mérheted ki az alapvető élelmiszereket. De a PET palack újrahasznosítása helyett is környezettudatos választás az üveg- vagy fém kulacs használata, hiszen ezek éveken át elkísérhetnek. A műanyag szívószálak helyett válaszd az újrahasználható fémet, amivel egy családi összejövetelt is környezettudatosan szervezhetsz meg.

4. A hulladék újrahasznosítás a körforgásos gazdaság egyik alapja

Amit csak lehet hasznosíts újra! Az üveg és a fém újrahasznosítása a legegyszerűbb és végtelenszer meg lehet ismételni. A műanyag újrahasznosítására azonban csak 1-2 alkalommal van lehetőség, ezért is fontos, hogy minél kevesebbet használj belőlük. A DÉR Juice gyümölcslevek üvegpalackba kerülnek, amire papírcímkét teszünk, így teljesen újrahasznosíthatóak. 

5. Kreatív újrahasznosítás otthon

A feleslegessé vált dobozokat, fém- és műanyag palackokat újrahasznosíthatod otthon azzal is, ha valamilyen új funkciót adsz nekik. Némi festék és egy kis barkácsolás igazi csodákra képes! Az interneten rengeteg ötletet találsz arra, hogyan csempészheted be az újrahasznosítást otthonodba. Miután megittad a DÉR Juice frissen préselt almalevet, az üveget lefestheted vázának, vagy újrahasznosíthatod más kreatív módon.

6. Újrahasznosított termékek 

A kreatív projektek mellett azonban vannak vállalkozások is itthon, amelyek az újrahasznosítás, pontosabban az upcycling szellemében környezettudatos tárgyakat alkotnak. Az Old Blue márka régi farmerekből alkot új lakberendezési tárgyakat, az Old Wood Things elhasznált faanyaggal dolgozik, míg az Ursusplus régi gumimatracoknak, sátraknak ad új életet. 

7. Mosogatás műanyag nélkül 

A takarítás sarokpontja a környezettudatos háztartásnak, hiszen az egészséges otthon érdekében fontos a tisztaság, és különösen igaz ez a konyhára és a mosogatásra. Ma már számos kellék áll rendelkezésre a sárga szivacs helyettesítésére: a luffa tökből kiszárított luffa szivacs biológiailag lebomlik, és ugyanez a helyzet a fából, növényi sörtékkel készült mosogatókefével és marokkefével is. A mosogatószert pedig a csomagolásmentes boltokban a saját flakonodba tudod kimérni, így elkerülheted a műanyagot, de tömb szappant is nyugodtan alkalmazhatsz erre a célra. Bővebben a hulladékmentes mosogatásról itt olvashatsz.

8. Vegyszermentes tisztítószerek

Sajnos a legtöbb bolti tisztítószer rengeteg vegyszert tartalmaz. Néhány könnyen beszerezhető és olcsó konyhai alapanyagból azonban otthon is elkészítheted a hatékony természetes tisztítószereidet a multifunkcionálistól a zöld toalett tablettáig.

9. Komposztálj!

A lakossági hulladék egy jelentős részét az ételmaradékok teszik ki. Ha van kerted, kézenfekvő megoldás a hulladék csökkentésére a komposztálás, de ma már a lakásban is megoldható a környezettudatos biohulladék-kezelés. Nemcsak ritkábban kell levinned a szemetest, de még értékes humuszod is lesz, amivel a növényeidet táplálhatod.

10. Töltsd eszközeidet napenergiával!

Akinek saját háza van és megteheti, annak a napenergia az egyik legjobb választás, ha környezettudatosságról van szó. Azonban kicsiben is van lehetőség ennek a megújuló energiaforrásnak a használatára. A napelemes powerbankek tökéletesen alkalmasak arra, hogy feltöltsd a telefonod vagy egyéb elektromos kütyüidet, miközben a környezettudatosságról sem kell lemondanod.

11. Fenntartható divat – válassz környezettudatosan ruhát!

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a környezetszennyezést tekintve a divatipar a második  helyen áll, mind a ruhák előállítása, mind pedig az utóéletük szempontjából. A profitorientált fast fashion márkákat kikerülve azonban több lehetőséged is van, ha környezettudatosan szeretnél öltözködni. A legkisebb ökológiai lábnyoma annak a ruhának van, ami már létezik. Ha használt ruhát vásárolsz, legyen az vintage vagy új, rengeteg erőforrást spórolsz meg, ráadásul te is jobban kijössz anyagilag. Az előző bejegyzésünkben összeszedtünk olyan hazai és külföldi márkákat is, akik elkötelezettek az ökológiai lábnyomuk csökkentése iránt, így a legjobb, amit tehetsz, ha tőlük és hozzájuk hasonló vállalkozásoktól vásárolsz.

12. Környezettudatos lakberendezés – az FSC minősítéstől a bútorfelújításig

A környezettudatos bútor készülhet FSC minősítésű fából, ami azt igazolja, hogy felelős erdőgazdálkodásból származik az adott faanyag, de például a gyors növekedésének köszönhetően a bambusz egy szuper fenntartható alapanyag a bútorgyártásban. A használt és vintage vagy antik bútorok vásárlása szintén példamutató döntés környezettudatosságért, ráadásul igazán egyedi lehet az otthonod, ha egy-egy ilyen kinccsel rendezed be. A megunt vagy rossz állapotú használt bútorokat pedig újítsd fel, így teljesen a te ízlésedet fogják képviselni. 

13. Válts natúr kozmetikumokra!

A modern kozmetikumok, krémek és sminktermékek rengeteg káros anyagot, kőolajszármazékokat, mesterséges formulákat tartalmaznak, amelyek hosszú távon sem a bőrnek, sem az egészségnek sem tesznek jót. Ezt sokan felismerték, így számos natúr kozmetikum márka létezik, ráadásul rengeteg magyar kézműves alkotó is van, akiknek termékei minőségben megelőzik a bolti társaikat. A másik lehetőség a saját kozmetikum készítése, rengeteg recept van ehhez az interneten, de figyelj, hogy ne termelj ezzel több hulladékot, mintha egy magyar natúr kozmetikum márkától vásároltál volna!

14. Hulladékmentes fürdőszoba

A tusfürdő helyett használj szappant, amivel nem jár műanyag hulladék, vagy ha nem tudsz lemondani a folyékony tusfürdőről, akkor a csomagolásmentes boltokban vedd meg. Az eldobható borotva helyett válaszd a biztonsági borotvát, ami életed végéig szolgálhat, a vattakorongok helyett pedig használj a mosható textilt a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében. A műanyag fültisztító pálcikákat cseréld bambusz változatra, amiből van többször használatos és eldobható is, ám mivel természetes anyagból készül, így lebomlik. Hajkeféből szintén létezik fa, amely teljes mértékben lebomlik.

15. Az vagy, amit megeszel

Válassz olyan ételeket, amelyek itthon, fenntartható gazdaságokban készültek. Ezeket be tudod szerezni Budapesten termelői piacokon, vagy gyere el a Derecskei Almavásárra november 27-ig, ahol derecskei almát és DÉR Juice gyümölcsleveket is vásárolhatsz!

Lépj a környezettudatos életmód útjára! Nem baj, ha kis lépésekben haladsz, a lényeg, hogy légy kitartó és elhivatott: vegyszermentesítsd a háztartásod, csökkentsd a hulladék mértékét, kerüld a műanyagot, ahol csak lehet, tegyél meg mindent az újrahasznosításért, vásárolj hazai márkáktól és válasz a természetes élelmiszereket, mint például a DÉR Juice gyümölcslevek, amelybe csak fenntartható gazdálkodásból származó almák kerülnek, így nem tartalmaznak hozzáadott cukrot, mesterséges adalékanyagokat vagy tartósítószereket. 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!