11 kötelező kulturális rendezvény – őszi programajánló

A szeptemberi szüreti felvonulásokkal véglegesen elbúcsúztunk a nyártól, és a hűvösebb idő beköszöntével a szabadtéri programokat felváltják az otthon töltött esték, amikor például a frissen betakarított derecskei almából a télre almalekvárt, almakompótot vagy egyéb finomságokat készítünk. De persze ez nem azt jelenti, hogy tavaszig be kellene gubózni! Országszerte izgalmas kulturális programok, kiállítások, koncertek, vetítések várják az érdeklődőket – őszi programajánlónk következik.

A nyár a szabadtéri programok, az utazások, a vízparton töltött felhőtlen vidámság időszaka, ezzel szemben az ősz a lecsendesedésről szól, amikor a természet az egyik legszebb arcát mutatja, ahogy aranyló ruhába öltözik. Ilyenkor a legjobb kirándulni, hiszen nincsen már túl meleg, de még csodás színekben pompáznak a  fák, erdők. A Derecskei Gyümölcsösnek is teljesen más a hangulata ilyenkor – javában zajlik a szüret, így kulturális programjánlónkon túl a derecskei almavásárra is felhívjuk a figyelmed, ahol idilli környezetben szerezheted be télre a vitamin-utánpótlást finom derecskei alma vagy DÉR Juice gyümölcslevek formájában. A napsütéses őszi napok kifejezetten alkalmasak arra is, hogy a gyerekek a Kertpedagógiai Program keretében megismerkedjenek egy fenntartható gyümölcsöskert mindennapjaival. 

Nem mindig kegyes velünk az őszi időjárás, így ilyenkor pezsdül fel ismét a kulturális élet, a művészeti rendezvények megnyitják kapuikat a közönség előtt, hogy új tapasztalatokkal és élményekkel töltődjenek fel. Ilyenkor jól jön egy gondosan összeállított programajánló, ami segít inspirálódni és válogatni a számos esemény között. A DÉR Juice szubjektív őszi programajánlóját úgy állítottuk össze budapesti és más városok rendezvényeiből, hogy igazi bakancslista lehessen minden kultúrarajongónak! 

1. PANEL – kiállítás a debreceni MODEM-ben – augusztus 17. – november 13.

“Lét, közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve”  alcímmel láthatják az érdeklődők a debreceni MODEM kortárs múzeumban a PANEL kiállítást, amely Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja. A tárlat azt a kérdést feszegeti, hogy az egykori szocialista politikai rendszer meghatározó építészeti jellegzetességei, a panel bérházak miként határozzák meg a mai napig a magyarországi városok utcaképét és arculatát – hazánkban most is 788 ezer panellakást tartanak nyilván, ami a lakosság egyötödének ad otthont. Milyen hatással vannak ezek a monumentális, ugyanakkor lecsupaszított épületek a társadalomra, közösségekre, valamint az egyénre, sőt az ember érzékszerveire, gondolkodásmódjára – egyszóval, milyen a panel színe, szaga, tapintása? Őszi programajánlónk történelmi kontextusból induló, mégis aktualitásokra reflektáló kiállításáért mindenképp érdemes egy látogatást tenni Debrecenben!

2. World Press Photo Kiállítás – szeptember 19. – október 23.

Az őszi kulturális programok listáján kihagyhatatlan tétel a World Press Photo kiállítás, hiszen az elmúlt év legfontosabb, legdrámaibb és legszebb pillanatainak képi dokumentációit mutatja be. A World Press Photo kiállítás díjazott alkotásai közelebb hozzák a világban történt meghatározó eseményeket, felhívják figyelmünket olyan problémákra, amelyek minket nem érintenek vagy talán nem is tudunk róluk, miközben a fotós sajátos vizuális nyelvén, egy egészen új látószögből mesélik el ezeket a történeteket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítást kötelező budapesti látnivaló ősszel, ráadásul lehetőség van tárlatvezetéssel is végigjárni a tárlatot, ahol még többet meg lehet tudni az egyes képek háttértörténetéről, születésének körülményeiről. 

3. Múzeumok Őszi Fesztiválja – szeptember 23. – november 10.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a budapesti programajánlatok mellett az ország számos pontján várják érdekességekkel a látogatókat. Az idei fesztivál „A világ csodái – Felfedezések kora” tematika mentén szervezett eseményei nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is szolgálnak izgalmas tanulnivalóval, így kitűnő hétvégi kulturális program lehet az egész család számára részt venni egy tárlatvezetésen vagy múzeumi foglalkozáson. Néhány kedvencünk például a debreceni programajánlóból: Ady COOL címmel várják az Ady emlékév alkalmából a látogatókat a Debreceni Irodalom Házában, a Kagán lovasa régészeti tematikus napon a kicsiktől a nagyokig mindenki megismerheti az avar kori harcos mindennapjait, míg Fák a városban rendhagyó tárlatvezetésen Debrecen védett természeti értékeivel lehet megismerkedni. Ezen túl veszprémi, pécsi, kalocsai, tatai és még sok más helyszínen kínálnak kulturális programokat a múzeumok, de még olyan történelmi pontokon is tartanak vetítéseket a gyerekeknek, mint a Sümegi vár. 

4. Ragyogj! Divat És Csillogás Kiállítás A Kiscelli Múzeumban – október 11. – 2020. március 20.

 „Az öltözék az emberi kommunikáció egyik eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye a divat egyik mozgatórugója. Ami különleges értéket képvisel vagy csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket.” A magyar történelem, populáris kultúra és divat keresztmetszetében született meg a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Ragyogj!, ahol megtekinthetjük annak a miseruhának egy darabját, amely Erzsébet császárné, későbbi magyar királyné menyasszonyi ruhájának uszályából készült, de mellette ott csillog Medveczky Ilona fellépőruhája és a nemzetközi szinten is elismert magyar márka, a USE dizájner darabjai. Akit érdekelnek a ruhák és a divat, és szeretné megérteni, hogy milyen szerepet töltenek be a társadalmunkban, annak mindenképp el kell látogatnia a Kiscelli Múzeum Templomtermébe idén ősszel.

5. Orgonaestek Hévízen – október 23-ig minden szerdán 

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjein a Hévízi Szentlélek templomban minden szerdán az orgona egyszerre különleges, megkapó és éteri hangja kerül a középpontba. Teleki Miklós orgonajátéka magas színvonalú, ugyanakkor mindenki számára élvezhető, ezáltal közelebb hozza ezt a különleges hangszert a hallgatósághoz. Az orgona mellett más hangszerek és a Vox Humana, azaz az emberi hang is felcsendülnek koncerteken. 

6. Impulzív Lélekmelegítők: Al Ghaoui Hesna – (F)élj bátran! – október 26.

Al Ghaoui Hesna újságíró, szerkesztő, riporter Félj bátran című könyve 2017-ben jelent meg, és az egyik legmarkánsabb és legalapvetőbb emberi érzést, a félelmet járja körbe. Programajánlónk egyik különlegessége ez a rendezvény, ahol az írónő október 26-án a Kalocsai Színházban személyesen mesél saját tapasztalatairól a félelemmel, hiszen az elmúlt években húsz országból, több háborús övezetből is tudósított, valamint arról is szó lesz, hogy a neves kutatókkal folytatott beszélgetései során mit tudott meg a félelem természetrajzáról, arról, hogy ez az érzés miként alakítja pszichés és fizikai síkon a létünket. Vizsgálódásainak pozitív a végkicsengése, hiszen a félelem nemcsak felemészti a lelket, de ha megtanuljuk irányítani, akkor erőt is adhat. Izgalmas beszélgetésre számíthatnak azok, akik az őszi programjaik közé felveszik ezt az eseményt.

7. Darufesztivál A Hortobágyon – október 26.

Kulturális programajánlónk egyik legkülönlegesebb eseménye a hortobágyi darufesztivál, amely a természeti látványosságot ötvözi és az emberi hagyományokat. “A természet őszi ünnepe a Hortobágyon” – így nevezik a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált, amikor a régi népszokás szerint a Hortobágyon a hideg beálltával a darvakat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A látogatóközpontban a „Darvak világa” kiállítás, ismeretterjesztő előadások várják a látogatókat, a gyerekek számára „darujátékkal”, zene- és táncbemutatóval, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos ételkóstolóval, csillagászati bemutatóval készülnek a szervezők.

8. Klimt És Schiele: Ámor És Psyché – A Szecesszió Születése Művészeti Filmvetítés A Várkert Bazárban – november 2., 23., december 14.

A Várkert Bazárban rendezett művészettörténeti sorozat, A művészet templomai filmeken keresztül enged betekintést a különböző képzőművészeti irányzatokba vagy épp az egyes festők életművébe. November elején a 19. század végi – 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének mozgalmas időszaka kerül terítékre. A film gerincét elsősorban a Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások adják, de a történelmi kávéházakból induló utazás Bécs kulturális nevezetességeit és a korszak meghatározó szereplőinek életéhez kötődő helyszíneket érintve egyaránt bemutatja a korszakot társadalmi, történelmi és művészettörténeti szempontból. 

Mostani programajánlónkban ezt a vetítést emeltük ki, de Monet vízililiomainak története, Salvador Dalí szürreális élete  az Uffizi Képtár is feltárul a nézők előtt a Várkert Bazárban ezen az őszön. 

9. II. Füred Gastro – november 9.-10.

A második alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a gasztro fesztivált, ahol tíz kiváló Balaton-környéki étterem, a legjobb balatoni borászatok és sokszínű kulturális program várják azokat, aki a szezonon kívül is szívesen ellátogatnak a magyar tengerhez! A fesztivál apropója a közelgő Szent Márton-nap és a hozzá kapcsolódó libahagyomány megőrzése, így a liba- és libabelsőségekből készülő ételek kerülnek terítékre novemberben a füredi Vitorlás téren. A kreatív liba-ételek mellé az Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományának, az újbor első kóstolásának keretében a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borokat lehet megízlelni. A hangulatról különböző zenei produkciók gondoskodnak. 

10. Debreceni Őszi Fesztivál – november 11. – 19.

Derecskétől 22 km-re található Debrecen, így őszi programajánlónkból nem hagyhattuk ki a város, de talán a megye legfontosabb szezonális kulturális programját, a Debreceni Őszi Fesztivált, amit novemberben rendeznek. A városban az év meghatározó kulturális eseménye a 20 éves fesztivál, ahol koncertek, kiállítások, színház- és táncművészeti előadások, gyerekprogramok, népművészeti rendezvények, az Apolló moziban tematikus filmnapok, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket. Egyszóval színes kulturális programdömpingre számíthatnak a Debrecenbe utazók és a helyiek egyaránt. 

11. Kölcsey Szimfonik – Margaret Island – november 13. 

Őszi programajánlónk talán legkönnyedebb eseménye, mégis teljesen új hangélményben lehet része azoknak, akik novemberben részt vesznek a Margaret Island koncertjén Debrecenben. Az együttes jól ismert slágerei és legújabb szerzeményei szimfonikus hangszerelésben csendülnek fel ezen az estén a Főnix Csarnokban, ahol a hét fős zenekart a Heuréka Pop Orchestra kíséri.  

Válogass a legjobb őszi kulturális programok közül a DÉR Juice programajánlójának segítségével, és ne hagyd ki az izgalmas koncerteket, érdekfeszítő kiállításokat, valamint elgondolkodtató beszélgetéseket Budapesten és az ország más városaiban! 

Kosár 0

Iratkozz fel hírlevelünkre és vásárolj

10%

kedvezménnyel!