Ahogy korábban írtunk róla, a fenntarthatóság megteremtése a divatiparban az egyik legfontosabb cél, ami a klímavészhelyzet mérsékléséhez vezet, de az agrárszektorban is épp ugyanennyire fontos a környezet védelmét szolgáló intézkedések bevezetése. Az agrárszektor szereplőiként a DÉR Juice-nál 2010 óta fokozatosan építjük be a fenntarthatóságot működésünkbe, hogy ezzel másoknak is példát mutassunk – a Derecske Alma minősége igazolja, hogy van létjogosultsága a természetvédelemnek az agrárszektorban. 

 

Mező a lemenő nap fényében

Mit értünk fenntarthatóság alatt az agrárszektorban?

A fenntartható agrárgazdaság fogalmát a FAO, azaz az Élelmezési- és Mezőgazdasági Szervezet, amely az ENSZ égisze alatt működik, a következőképpen határozza meg: “Az agrárgazdaság fenntartható fejlesztése a természeti erőforrások megőrzésére, az azokkal való gazdálkodásra és a források megőrzésére és a jelenlegi termelési technológiák olyan megváltoztatására irányuló törekvés intézményes megvalósítása, amely lehetővé teszi az emberiség jelenlegi és jövőbeli generációi számára az élelmiszer- és egyéb agrárgazdasági eredetű alapanyag igények harmonikus kielégítését.” 

A Föld lakossága folyamatosan növekszik, 2050-re a becslések szerint már 9,3 milliárd ember él majd a bolygón, így a szükséges élelem mennyisége is drasztikusan növekedni fog. A jelenlegi rendszer azonban a fenti fogalom szerint hosszú távon egyre kevésbé fenntartható. Ezért számos olyan megoldás született, amely a modern körülményekre adaptálva, de hagyományos módszerekkel, a Földdel összhangban igyekszik a természetvédelmet érvényre juttatni az agrárszektorban.

Egy nő különböző zöldségekkel megpakolt ládát tart a kezében

Fenntartható gyakorlatok az agrárszektorban

Az egyik legjelentősebb lépés a fenntarthatóság felé a városi növénytermesztés egyre szélesebb körben történő megvalósítása. Ezzel csökken az ételek szállításával járó környezetszennyezés, és az egyre értékesebb szabad területeket kihasználása is jobban megvalósul a tetőfarmokkal, közösségi kertekkel. A permakultúra kertek is fontos szerepet képviselnek  a fenntarthatóságban. A mozgalom lényege, hogy lemásolják a természetben működő, önmagukat fenntartó folyamatokat. Az ipari léptéket tekintve a diverzitás növelése jár előnyös hatással: ilyenkor többféle növényt ültetnek, amelyek mintegy kiegészítik egymást, és lehetővé teszik az erőforrások maximális kihasználását. A polikultúrák mellett a termesztett növények szezononkénti váltogatása is hasonló előnyökkel jár. Azokban az időszakokban, amikor a föld kihasználatlan, a fenntartható gazdaságokban például szöszös bükkönyt vagy a lóherét ültetnek, mert ezek a növények megóvják a föld minőségét. A biodinamikus gazdálkodás szintén a fenntarthatóság egy lehetséges útja az agrárszektorban: itt a gazdálkodók a farmjukra mint egy élő organizmusra tekintenek, ahol az egyes fajok élete összefonódik. Az agrárszektor egyik legsürgetőbb feladata lenne a fenntarthatóság terén a növényvédő szerek mennyiségének csökkentése, ezek ugyanis nemcsak, hogy az emberi szervezetre károsak, de a legfontosabb rovart, a növények beporzását végző méhekre is halálos veszélyt jelentenek. A méhek száma drasztikusan csökkent az elmúlt évtizedekben, nélkülük azonban nem lennének növényeink, így élelmünk sem. 

Nő egy ládába kesztyűben növényeket ültet

Hiánypótló kiállítás a Vajdahunyadvárban

Idén június 19-én nyílt meg a Mi alakítjuk / Agrár ⦁ Környezet • Védelem című állandó kiállítás a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, hogy kézzelfogható tudást adjon át a látogatóknak a természetvédelemről. A tárlat hat fő téma köré csoportosítva járja körbe az ember-környezet kapcsolatát: bemutatja az erdők helyzetét, azt, hogy miért fontos a füves puszták és gyepek fenntartása, a vizes élőhelyek védelme, a szántók diverzitásának megőrzése, a gyümölcsösök és a beporzó rovarok kapcsolata, továbbá foglalkozik a városi élőhelyek sajátosságaival.

Felnőtt kezében egy marék földet és egy növényt nyújt egy baba felé

Hogyan tesz a DÉR Juice a fenntarthatóságért?

A Derecskei Gyümölcsös Okoskert, ahol a legújabb technológiák segítségével úgy optimalizáljuk működésünket, hogy azzal a legtovább megőrizzük a gyümölcsös egészséges állapotát és a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot hagyjuk magunk után. A fenntarthatóság felé tett lépések közé tartozik, hogy a locsolást összehangoljuk az időjárással, így nem pazaroljuk a vizet, és a növényvédő szerek mennyiségét is a minimálisra csökkentettük. Az odafigyelésnek köszönhetően madárbarát kert vagyunk – a nálunk található 1400 odúban több tucat madárfaj fészkel. Mert a természetvédelem egyéni és közös érdekünk. 

Több madárodú lóg egy fa törzsén a Derecskei Gyümölcsösben

Tudj meg többet a fenntarthatóság lépéseiről az agrárszektorban, ismerd meg az olyan termelőket, akik azon fáradoznak, hogy a természetvédelem alapvető szempont legyen ezen a területen is. Válaszd az ő termékeiket, így például a DÉR Juice natúr gyümölcsleveinket, hiszen ezekbe fenntartható módon termesztett zamatos gyümölcsök kerülnek, és nincs bennük cukor, illetve semmilyen tartósítószer vagy színezék. 

 

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új "vegyes karton" termékünket!

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új vegyes karton termékünket!
Bezár