A szeptemberi szüreti felvonulásokkal véglegesen elbúcsúztunk a nyártól, és a hűvösebb idő beköszöntével a szabadtéri programokat felváltják az otthon töltött esték, amikor például a frissen betakarított derecskei almából a télre almalekvárt, almakompótot vagy egyéb finomságokat készítünk. De persze ez nem azt jelenti, hogy tavaszig be kellene gubózni! Országszerte izgalmas kulturális programok, kiállítások, koncertek, vetítések várják az érdeklődőket – őszi programajánlónk következik.

 

A nyár a szabadtéri programok, az utazások, a vízparton töltött felhőtlen vidámság időszaka, ezzel szemben az ősz a lecsendesedésről szól, amikor a természet az egyik legszebb arcát mutatja, ahogy aranyló ruhába öltözik. Ilyenkor a legjobb kirándulni, hiszen nincsen már túl meleg, de még csodás színekben pompáznak a  fák, erdők. A Derecskei Gyümölcsösnek is teljesen más a hangulata ilyenkor – javában zajlik a szüret, így kulturális programjánlónkon túl a derecskei almavásárra is felhívjuk a figyelmed, ahol idilli környezetben szerezheted be télre a vitamin-utánpótlást finom derecskei alma vagy DÉR Juice gyümölcslevek formájában. A napsütéses őszi napok kifejezetten alkalmasak arra is, hogy a gyerekek a Kertpedagógiai Program keretében megismerkedjenek egy fenntartható gyümölcsöskert mindennapjaival. 

Nem mindig kegyes velünk az őszi időjárás, így ilyenkor pezsdül fel ismét a kulturális élet, a művészeti rendezvények megnyitják kapuikat a közönség előtt, hogy új tapasztalatokkal és élményekkel töltődjenek fel. Ilyenkor jól jön egy gondosan összeállított programajánló, ami segít inspirálódni és válogatni a számos esemény között. A DÉR Juice szubjektív őszi programajánlóját úgy állítottuk össze budapesti és más városok rendezvényeiből, hogy igazi bakancslista lehessen minden kultúrarajongónak! 

Felnőttek és gyerekek a Derecskei Gyümölcsös almafái között

1. PANEL – kiállítás a debreceni MODEM-ben – augusztus 17. – november 13.

“Lét, közösség, esztétika – a lakótelepek hatvan éve”  alcímmel láthatják az érdeklődők a debreceni MODEM kortárs múzeumban a PANEL kiállítást, amely Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja. A tárlat azt a kérdést feszegeti, hogy az egykori szocialista politikai rendszer meghatározó építészeti jellegzetességei, a panel bérházak miként határozzák meg a mai napig a magyarországi városok utcaképét és arculatát – hazánkban most is 788 ezer panellakást tartanak nyilván, ami a lakosság egyötödének ad otthont. Milyen hatással vannak ezek a monumentális, ugyanakkor lecsupaszított épületek a társadalomra, közösségekre, valamint az egyénre, sőt az ember érzékszerveire, gondolkodásmódjára – egyszóval, milyen a panel színe, szaga, tapintása? Őszi programajánlónk történelmi kontextusból induló, mégis aktualitásokra reflektáló kiállításáért mindenképp érdemes egy látogatást tenni Debrecenben!

2. World Press Photo kiállítás – szeptember 19. – október 23.

Az őszi kulturális programok listáján kihagyhatatlan tétel a World Press Photo kiállítás, hiszen az elmúlt év legfontosabb, legdrámaibb és legszebb pillanatainak képi dokumentációit mutatja be. A World Press Photo kiállítás díjazott alkotásai közelebb hozzák a világban történt meghatározó eseményeket, felhívják figyelmünket olyan problémákra, amelyek minket nem érintenek vagy talán nem is tudunk róluk, miközben a fotós sajátos vizuális nyelvén, egy egészen új látószögből mesélik el ezeket a történeteket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítást kötelező budapesti látnivaló ősszel, ráadásul lehetőség van tárlatvezetéssel is végigjárni a tárlatot, ahol még többet meg lehet tudni az egyes képek háttértörténetéről, születésének körülményeiről. 

 Lány áll egy absztrakt festmény előtt

3. Múzeumok Őszi Fesztiválja – szeptember 23. – november 10.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a budapesti programajánlatok mellett az ország számos pontján várják érdekességekkel a látogatókat. Az idei fesztivál „A világ csodái – Felfedezések kora” tematika mentén szervezett eseményei nemcsak a felnőttek, de a gyerekek számára is szolgálnak izgalmas tanulnivalóval, így kitűnő hétvégi kulturális program lehet az egész család számára részt venni egy tárlatvezetésen vagy múzeumi foglalkozáson. Néhány kedvencünk például a debreceni programajánlóból: Ady COOL címmel várják az Ady emlékév alkalmából a látogatókat a Debreceni Irodalom Házában, a Kagán lovasa régészeti tematikus napon a kicsiktől a nagyokig mindenki megismerheti az avar kori harcos mindennapjait, míg Fák a városban rendhagyó tárlatvezetésen Debrecen védett természeti értékeivel lehet megismerkedni. Ezen túl veszprémi, pécsi, kalocsai, tatai és még sok más helyszínen kínálnak kulturális programokat a múzeumok, de még olyan történelmi pontokon is tartanak vetítéseket a gyerekeknek, mint a Sümegi vár. 

Egy család sétál a parkban napsütésben

4. Ragyogj! Divat és csillogás kiállítás a Kiscelli Múzeumban – október 11. – 2020. március 20.

 „Az öltözék az emberi kommunikáció egyik eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye a divat egyik mozgatórugója. Ami különleges értéket képvisel vagy csillog, az pedig biztosan magára vonzza a tekinteteket.” A magyar történelem, populáris kultúra és divat keresztmetszetében született meg a Kiscelli Múzeum legújabb időszaki kiállítása, a Ragyogj!, ahol megtekinthetjük annak a miseruhának egy darabját, amely Erzsébet császárné, későbbi magyar királyné menyasszonyi ruhájának uszályából készült, de mellette ott csillog Medveczky Ilona fellépőruhája és a nemzetközi szinten is elismert magyar márka, a USE dizájner darabjai. Akit érdekelnek a ruhák és a divat, és szeretné megérteni, hogy milyen szerepet töltenek be a társadalmunkban, annak mindenképp el kell látogatnia a Kiscelli Múzeum Templomtermébe idén ősszel.

5. Orgonaestek Hévízen – október 23-ig minden szerdán 

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjein a Hévízi Szentlélek templomban minden szerdán az orgona egyszerre különleges, megkapó és éteri hangja kerül a középpontba. Teleki Miklós orgonajátéka magas színvonalú, ugyanakkor mindenki számára élvezhető, ezáltal közelebb hozza ezt a különleges hangszert a hallgatósághoz. Az orgona mellett más hangszerek és a Vox Humana, azaz az emberi hang is felcsendülnek koncerteken. 

6. Impulzív Lélekmelegítők: Al Ghaoui Hesna – (F)élj bátran! – október 26.

Al Ghaoui Hesna újságíró, szerkesztő, riporter Félj bátran című könyve 2017-ben jelent meg, és az egyik legmarkánsabb és legalapvetőbb emberi érzést, a félelmet járja körbe. Programajánlónk egyik különlegessége ez a rendezvény, ahol az írónő október 26-án a Kalocsai Színházban személyesen mesél saját tapasztalatairól a félelemmel, hiszen az elmúlt években húsz országból, több háborús övezetből is tudósított, valamint arról is szó lesz, hogy a neves kutatókkal folytatott beszélgetései során mit tudott meg a félelem természetrajzáról, arról, hogy ez az érzés miként alakítja pszichés és fizikai síkon a létünket. Vizsgálódásainak pozitív a végkicsengése, hiszen a félelem nemcsak felemészti a lelket, de ha megtanuljuk irányítani, akkor erőt is adhat. Izgalmas beszélgetésre számíthatnak azok, akik az őszi programjaik közé felveszik ezt az eseményt.

7. Darufesztivál a Hortobágyon – október 26.

Kulturális programajánlónk egyik legkülönlegesebb eseménye a hortobágyi darufesztivál, amely a természeti látványosságot ötvözi és az emberi hagyományokat. “A természet őszi ünnepe a Hortobágyon” – így nevezik a Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepet és Darufesztivált, amikor a régi népszokás szerint a Hortobágyon a hideg beálltával a darvakat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre. A látogatóközpontban a „Darvak világa” kiállítás, ismeretterjesztő előadások várják a látogatókat, a gyerekek számára „darujátékkal”, zene- és táncbemutatóval, táncházzal, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos ételkóstolóval, csillagászati bemutatóval készülnek a szervezők.

Daru madár a lemenő napfényében áll a vízben

8. Klimt és Schiele: Ámor és Psyché – A szecesszió születése művészeti filmvetítés a Várkert Bazárban – november 2., 23., december 14.

A Várkert Bazárban rendezett művészettörténeti sorozat, A művészet templomai filmeken keresztül enged betekintést a különböző képzőművészeti irányzatokba vagy épp az egyes festők életművébe. November elején a 19. század végi – 20. század eleji Bécs virágzó kulturális életét és a szecesszió születésének mozgalmas időszaka kerül terítékre. A film gerincét elsősorban a Gustav Klimt és Egon Schiele művészetét és a szecesszió születését feldolgozó tematikus kiállítások adják, de a történelmi kávéházakból induló utazás Bécs kulturális nevezetességeit és a korszak meghatározó szereplőinek életéhez kötődő helyszíneket érintve egyaránt bemutatja a korszakot társadalmi, történelmi és művészettörténeti szempontból. 

Mostani programajánlónkban ezt a vetítést emeltük ki, de Monet vízililiomainak története, Salvador Dalí szürreális élete  az Uffizi Képtár is feltárul a nézők előtt a Várkert Bazárban ezen az őszön. 

9. II. Füred Gastro – november 9.-10.

A második alkalommal rendezik meg Balatonfüreden a gasztro fesztivált, ahol tíz kiváló Balaton-környéki étterem, a legjobb balatoni borászatok és sokszínű kulturális program várják azokat, aki a szezonon kívül is szívesen ellátogatnak a magyar tengerhez! A fesztivál apropója a közelgő Szent Márton-nap és a hozzá kapcsolódó libahagyomány megőrzése, így a liba- és libabelsőségekből készülő ételek kerülnek terítékre novemberben a füredi Vitorlás téren. A kreatív liba-ételek mellé az Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományának, az újbor első kóstolásának keretében a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borokat lehet megízlelni. A hangulatról különböző zenei produkciók gondoskodnak. 

10. Debreceni Őszi Fesztivál – november 11. – 19.

Derecskétől 22 km-re található Debrecen, így őszi programajánlónkból nem hagyhattuk ki a város, de talán a megye legfontosabb szezonális kulturális programját, a Debreceni Őszi Fesztivált, amit novemberben rendeznek. A városban az év meghatározó kulturális eseménye a 20 éves fesztivál, ahol koncertek, kiállítások, színház- és táncművészeti előadások, gyerekprogramok, népművészeti rendezvények, az Apolló moziban tematikus filmnapok, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket. Egyszóval színes kulturális programdömpingre számíthatnak a Debrecenbe utazók és a helyiek egyaránt. 

11. Kölcsey Szimfonik – Margaret Island – november 13. 

Őszi programajánlónk talán legkönnyedebb eseménye, mégis teljesen új hangélményben lehet része azoknak, akik novemberben részt vesznek a Margaret Island koncertjén Debrecenben. Az együttes jól ismert slágerei és legújabb szerzeményei szimfonikus hangszerelésben csendülnek fel ezen az estén a Főnix Csarnokban, ahol a hét fős zenekart a Heuréka Pop Orchestra kíséri.  

Vonót tartó gyűrűs női kéz

Válogass a legjobb őszi kulturális programok közül a DÉR Juice programajánlójának segítségével, és ne hagyd ki az izgalmas koncerteket, érdekfeszítő kiállításokat, valamint elgondolkodtató beszélgetéseket Budapesten és az ország más városaiban! 

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új "vegyes karton" termékünket!

Ha megkóstolnád az összes Dér Juice ízt, akkor válaszd új vegyes karton termékünket!
Bezár